После Британаца и Немачка упозорава да се не путује на север КиМ

Танјуг

четвртак, 04. 04. 2019. у 09:41

После Британаца и Немачка упозорава да се не путује на север КиМ
После упозорења амбасаде Британије у Приштини својим грађанима да не путују на север Косова и Метохије, и немачко Министарство спољних послова издало је слично упозорење немачким грађанима
После упозорења амбасаде Велике Британије у Приштини својим грађанима да не путују на север Косова и Метохије, и немачко Министарство спољних послова издало је упозорење немачким грађанима да не путују у општине Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица, јер је у њима "ситуација и даље напета".


"Иако насиље обично није усмерено против странаца, не може се искључити да може доћи до изолованих инцидената који угрожавају безбедност и који би могли да ограниче општу слободу кретања", наводи се у препорукама немачког Министарства спољних послова.


У саопштењу које се може наћи на званичној интернет-страници Министарства, подсећа се да је 16. јануара 2018. "убијен познати косовско-српски политичар Оливер Ивановић у Северној Митровици", због чега Министарство препоручује немачким држављанима да се, "пре него што отпутују на север Косова, упознају са ситуацијом, да путовање пажљиво припреме" и да, по могућности, "на појединачним путовањима буду у пратњи локалних водича", преноси Дојче веле.


Прочитајте још: ЧУДНО УПОЗОРЕЊЕ ЛОНДОНА: Нејасно обраћање Велике Британије својим држављанима


Немачким путницима препоручује се и да "буду опрезни и избегавају веће гужве".


Немачко Министарство, као и за све остале земље, има препоруке и за Србију у којима стоји да је "ситуација у целој земљи генерално мирна", али се упозорава да суботом у Београду и другим градовима може бити организованих протеста и демонстрација, али се и додаје да су та окупљања "до сада била мирна".


Такође се упозорава да су због тога "могући застоји у саобраћају", а путницима се саветује да прате извештаје медија и избегавају демонстрације.


Немачко Министарство посебно указује на "могуће потешкоће" приликом уласка у Србију са територије Косова, уз образложење да "Србија третира Косово као део своје државне територије, а не као страну земљу", и да свако ко долази са Косова није ушао у Србију на званичном граничном прелазу, односно, када буде напуштао Србију, неће моћи да докаже да је претходно ушао на њену територију".


Такође, како пише DW, српски граничари обично ударају печат у пасошу преко косовског печата, због чега косовске граничне власти често - на захтев - у немачки пасош не ударају косовски улазни печат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

KUCO MOJA BAGREMOVE GREDE

04.04.2019. 10:02

šta ce sada đuric dacic vucic da kažu kada je I nemacka upozorila svoje građane da ne idu na sever zbog kriminala da li ce smeti merkelovoj da kažu da to nije istina

TP

04.04.2019. 10:03

Kada nema dogovora Ameri podrze vojnu intervenciju. Njihov standardni scenario. Albanci to znaju i zato i ne pregovaraju.

Stevan

04.04.2019. 10:33

Neka dođe bilo ko iz Nemačke u UN i neka objasne kako je moguće da nas najpre bombarduju, što nije u skladu sa njihovim Ustavom, a potom i kako priznaju secesionizam i separatizam na teritoriji suverene države. Ako to objasne, onda neka drže lekcije, a i tada treba da se zapitaju ko su oni da bi nekom držali lekcije.

Mikiboy

04.04.2019. 11:05

Ako kazu da je stanje napeto zasto onda Kfor ne reaguje na to napeto stanje a ne da nama vezu ruke i onda puste Albance da rade sta hoce.Posto Kfor ne ispunjava svoje zadatke treba pustiti nas da zastitimo nase stanovnistvo na Kosovu.

Sima

04.04.2019. 11:10

Pa tamo ima KFOR koji je obavezan da obeznedi sigurnost svima, Znaci oni znaju sta pripremaju.

sara

04.04.2019. 14:23

Obaveštavaju pogrešno svoje građane!!!. Mesto da kažu da im možda preti opasnost od šiptarskih siledžija, jer jedini koji napadaju i vrše nasilje nad srpskom stanovništvu su šiptari, a ne srbi.