У Приштини се очекује долазак Хилари Клинтон и Медлин Олбрајт поводом обележавања 20. годишњице од агресије НАТО на Србију, која се на косовској територији обележава 12. јуна као годишњица ослобађања и уласка НАТО снага.


Приштински Зери пише, позивајући се на сазнања портала Балканани, да ће домаћини иностраним званицама бити три бивша косовска председника Фатмир Сејдиу, Беџет Пацоли, Атифете Јахјаха и актуени председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи.

Организација обелезавања ове годишњице у потпуности је поверена Јахјаги, а очекује се да ће церемонији присуствовати и бивше америчке државне секретарке Медлин Олбрајт и Хилари Клинтон.

Подсећа се да је Олбрајтова у то време била државни секретар и водеци амерички званичник, која је, како се наводи, подстакла почетак НАТО бомбардовања српских циљева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кларк и Олбрајтова зарађују на мртвим Србима

Додаје се да је Клинтонова тада била још увек Прва дама САД, будући да је њен муж Бил Клинтон, био председник.

Наводи се да је Клинтонова, у време док је била државна секретарка, од 21. јануара 2009. до фебруара 2013. године, дала огроман допринос јачању једнострано проглашене независности и, како кажу, "државности Косова на међународној сцени".

Зато су Олбрајтова и Клинтонова позване да 12. јуна дођу у Приштину, што, наводи се, канцеларија Јахјаге није демантовала.

Канцеларија Јахјаге је за портал Баллкани саопштила да се листа у изради и да ће бити благовремено објављена у јавности.

"Влада Косова је 26. марта 2019. године донела одлуку о оснивању Организационог савета за обележавање 20. годишњице уласка НАТО-а на Косово. Овим саветом председава председница Јахјага. Организациони савет је јуче одржао свој први састанак и тренутно је у процесу израде листе гостију за догађај. Остале појединости о догађају ће бити објављене благовремено", рекла је Јахјага у одговору на питање портала Баллкани.