Палмер: САД не нуде готова решења, Београд и Приштина треба да постигну споразум

Бета

03. 04. 2019. у 14:33

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер указао је да је крајње време за постизање споразума Београда и Приштине

Палмер: САД не нуде готова решења, Београд и Приштина треба да постигну споразум

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер Фото Танјуг

БЕОГРАД - Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер указао је да је крајње време за постизање споразума Београда и Приштине и подсетио на поруку америчког председника Доналда Трампа да преговарачи треба да искористе "историјску шансу" да га постигну.

У интервјуу за априлско издање часописа Корд Палмер је позвао обе стране да избегавају кораке који отежавају компромис. Палмер је указао да САД нису део преговора али да снажно подржавају дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и да је нормализација односа суштински важна за њихове европске аспирације.

"Косово и Србија треба да постигну споразум који је применљив, трајан и не ствара нестабилност у било којој земљи или региону. Ми ћемо озбиљно размотрити било који споразум који испуни ове услове", рекао је Палмер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хоће ли Могерини поново сести између Вучића и Тачија?

Палмер је поновио да САД не прописују и неће прописивати како решење треба да изгледа, да процес и сам споразум треба да потекне од две стране и да само тако може да буде трајно примењив на Косову и у Србији. "Подстичемо обе стране да у потпуности воде процес, смање негативну реторику и раде заједно конструктивно ка споразму. Србија и Косово су неразмрсиво повезани, ни једна страна неће моћи да крене напред без споразума о свеобухватној нормализацији", рекао је он.

Он је рекао да не може бити да САД желе споразум више него Приштина и Београд и додао да су САД спремне да помогну како год је могуће, али да је на вођама две стране да нађу пут назад за преговарачки сто и да искористе, како је амерички председник Доналд Трамп рекао, "историјску шансу".

Палмер је поновио да САД виде Србију и Косово као две суверене државе које треба да доносе одлуке у свом најбољем интересу. "САД остају посвећене независности и суверенитету Косова и партнерству са Косовом и Србијом где су наши циљеви усаглашени", рекао је он.

Он је рекао да САД верују да ће интереси Косова и Србије најбоље бити остварени кроз билатерални споразум који би довео до свеобухватне нормализације односа концентрисане на узајамном признању.

"Ми не заузимамо стране нити нудимо спремна решења. ЕУ је посредник у дијалогу и ми смо спремни да помогнемо у том процесу", рекао је он. Палмер је подсетио да је Трамп написао да би било за жаљење да се пропусти ова јединствена шанса за мир, безбедност и економски раст.

"Обе земље би имале корист од споразума и обе земље имају доста да изгубе ако се не постигне споразум. Замрзнути конфликт би подрио заједнички циљ стабилног, безбедног и просперитетног Западног Балкана", рекао је он.

Упитан да коментарише то што Приштина одбија да укине таксе на робу из централне Србије и после бројних захтева САД Палмер је рекао да и Београд и Приштина треба да избегавају кораке који отежавају компромис."Ми верујемо да су ове тарифе контрапродуктивне. Ни једна страна не треба да трага за тактичким успехом на уштрб стратешког циља. Без обе стране за преговарачким столом дијалог не може да напредује и ни једна земља не може да напредује на свом европском путу", рекао је он.

Палмер је додао да је "крајње време да Србија и Косово предузму кораке за изградњу поверења у преговарачки процес и да раде заједно за бољу будућност обе земље и региона". Сада је важно, додао је, да Косово и Србија "избегавају провокације, смање тензије и смире реторику и сарађују око мере која подстиче сигурност и безбедност грађана обе земље".

Упитан на основу чега се нада да ће споразум Београда и Приштине бити постигнут до краја године, Палмер је рекао да се све више схвата да је увелико прошао рок за решавање сукоба из прошлости и градњу боље будућности.

Нормализација односа би отворила јасан пут за Србију и за Косово, јер би радиле на чланству у ЕУ. "Одбацујем идеју да је будућност Балканског полуострва дефинисана његовим прошлим веком сукоба. Народ Србије и Косова и шире области Балкана заслужује исту стабилну, мирну будућност као Немачка, Француска, Португал или било која друга земља", рекао је Палмер.

Он је рекао да свака реторика која продужава поделе није добродошла и да је бескорисна и да САД охрабрују конструктивну сарадњу између свих у региону. САД подржавају циљеве целог Западног Балкана за интеграцију у ЕУ, као и чланство у НАТО за сваку земљу која жели да се учлани, рекао је он.

Он је рекао да није за неку велику међународну конференцију за решење проблема Косова и поновио је да то треба да се реши локално. "Такозване велике силе неће улетети и решити питање за њих. Београд и Приштина могу да нађу решење", рекао је Палмер и сложио се са изјавом председника Србије Александра Вучића који се упитао "која је алтернатива преговорима".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Јапанац

03.04.2019. 14:37

Давно би се ми "договорили" да се ви нисте мешали. После вас, свуда остане потоп.

deda

03.04.2019. 15:14

@Јапанац - I to ce uskoro doci jer polako svi uvudjaju ko je zlotvot ovog sveta,svemu ima kraj pa i njima .

Čika Jova

03.04.2019. 14:45

A što pomažete albance, ratne zločince, šta im tuturišete kako da maltretiraju Srbe sa KiM-a. Budite pošteni i pustite da mi to dami rešimo.

Zoran Kg

03.04.2019. 14:54

Vi ste svoj cilj ostvarili bombama, a sad tražite dogovor, i njega će teško biti bez sukoba.

RECIPROCITET

03.04.2019. 15:48

Pravično rešenje : Šta Kosovo dobije u odnosu na Srbiju , to ZSO da dobija u odnosu na Kosovo (plus teritorijalnu vezu Gračanice sa Medveđom), i da se taj princip potvrdi na referendumu kod Srba i Albanaca, sa odložnim rokom od 50 godina ! Kada svi uđemo u EU, granice će imati manji značaj , zato je važno da Srbi u ZSO dobiju što veća ovlašćenja i bolji život.

seljak LA

03.04.2019. 15:49

Nemojte vi da se mesate i Srbice sa njima naci resenje za tri sata. Prizemljice ih Srbi kao i nevidljivog.

Evropski Srbin

04.04.2019. 09:47

Političari iz SAD i EU moraju da shvate da Srbi imaju pravo da čuvaju svoj nacionalni interes : (1).RAZGRANIČENjE sa Albancima, uz zaštitu 80.000 Srba na Kim (ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, 20% udela u javnim preduzećima na KiM, eksteritorijalnost srpskih svetinja,); (2). prisajedinjenje Srpske sa milion Srba; (3). zaštita 600.000 Srba u susednim državama; (4).hitan ulazak Srbije u EU i nove investicije u poljoprivredu, prarađivačku industrija, IT, saobraćaj, turizam,...