РЕАГУЈУЋИ на изјаву Енвера Хоџаја заменика косовског премијера који је рекао да је политика увођења такси уродила плодом јер је нанела штету српској економији, Марко Ђурић директор Канцеларије за КиМ истакао је да је ова изјава још један показатељ шта је био једини мотив увођења трговинске блокаде за производе из централне Србије, и да показује да је Приштина принципијелно против било каквог дијалога и компромиса.


- Антицивилизацијске таксе, то и сам Хоџај признаје, имале су један једини циљ - да нашкоде Србији, и никакве друге политичке идеје и принципи не стоје иза те одлуке Приштине. Тиме је Хоџај потврдио да су све приче о томе како Приштина жели дијалог и нормализацију празне, јер су свиме што су урадили показали да само и искључиво желе да нанесу што већу штету Србији и Србима на Косову и Метохији - истиче у саопштењу за јавост директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић и додаје да су све друге фразе које изговарају ништа друго него представа за међународну јавност, јер тако се не понаша неко ко искрено жели дијалог.


Иначе, Хоџај је у изјави албанским медијима на КиМ рекао да је одлука Приштине из новембра прошле године, да се уведе такса на производе из Србије и Босне постигла жељени ефекат и нагласио да штета која је Србији нанета у поменутом периоду износи више од 150 милиона евра. Истовремено, Хоџај који сматра да је увођењем ткаси постигнут ефекат јер је погођена српска економија и изнео став да би порез требало обуставити на период од 120 дана, како се не би нарушили односи са САД.