Амерички амбасадор на самопрозваном Косову Филип Коснет изјавио је да су САД посвећене пружању подршке дијалогу између Београда.

Коснет је у интервјуу радију „Контакт плус“ рекао да стрпљење САД увек има границе и да не може да гарантује да ће Вашингтон и у будућности исто толико бити посвећен овоме, ако Приштина и Београд не желе да крену напред у кратком року.

- Наше стрпљење увек има границе. Једна од ствари на које смо указали обема странама и у Приштини и у Београду је да су Сједињене Америчке Државе посвећене пружању подршке процесу. Председник Трамп је, као што је познато, писао (тзв.) председнику Тачију и председнику Вучићу како би подвукао да је Влада САД потпуно предана овом процесу - рекао је Коснет.

Амерички амбасадор је, гостујући у програму радија „Контакт плус“ у Северној Митровици, упозорио да уколико стране не желе да крену напред у кратком року и кажу „добро, бићемо спремни за неколико година“, онда не може да гарантује да ће Вашингтон и у будућности бити исто толико посвећен овоме као што је сада.

Он је ово рекао одговарајући на питање о таксама, које су тзв. косовске власти увеле на увоз робе из Србије и БиХ, наводећи да америчка влада и даље верује да је укидање таксе један важан корак да се дијалог између Београда и Приштине поново настави и да су то рекли много пута.

- Оно што смо рекли, оно што је моја влада рекла је то да сматрамо да је 2019, година када би Београд и Приштина требало да дођу до свеобухватног споразума, а да би се дошло до споразума у 2019. години, треба да видимо да се сви врате за сто и да видимо да се то одвија што је брже могуће. Не желим да процес вежем са икаквим фиксним циљаним датумима - рекао је Коснет.

Коснет је оценио да разговори о спајању Јужне и Северне Митровице у овом тренутку нису ни конструктивни ни продуктивни и да разуме забринутост Срба због најава уједињења Митровице, Трепче и статуса Приштинског универзитета.

- Разумем зашто постоји забринутост због тога. Сматрам да би људи требало да се смире, да би требало да се опусте јер мислим да је важно да се сви понашају одговорно. Када кажем сви, опет, мислим на владе. Позивамо Приштину, као и владу у Београду да не предузимају додатне мере које ће ово додатно искомпликовати - рекао је Коснет.

Он је навео да такође зна да је било неких разговора о спајању Јужне и Северне Митровице.

- Сматрамо да такав разговор у овом тренутку није конструктиван или продуктиван и то је нешто што не бисмо сматрали прихватљивим изван контекста свеобухватног споразума између Београда и Приштине. Када то кажем, желим поново да нагласим да је на људима на самопрокламованом Косову и у Србији да одлуче о томе који је то пут напред — ми не пишемо сценарио, не кажемо шта је то што мислимо да би коначни исход требало да буде. Кажемо да људи морају да се врате за сто и почну да раде на томе - нагласио је Коснет.

Амбасадор САД на тзв. Косову боравио је јуче у Северној Митровици где се сусрео са представницима Српске листе, Косовске полиције, Еулекса, Кфора, НВО и новинарима.