Премијерка Ана Брнабић каже да насиље које се у суботу догодило упадом демонстраната на РТС не сме да се понови, оцењује да су мирни протести тим упадом завршени, те поручује да насиље никако не сме да се релативизује.


Гостујући на јавном сервису премијерка је рекла да је Србија демократско и пристојно друштво и да власт ничим није изазвала радикализацију протеста.


Како је навела, она и даље има "горак укус у устима" због упада демонстранта на челу са појединим лидерима Савеза за Србију.


"Невероватно је оно што смо видели, вандалски чин насиља против сваке могуће слободе медија", рекла је Брнабићева и додала да је њено гостовање на јавном сервису уједно и њен начин подршке РТС-у и запосленима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ана Брнабић допутовала у посету САД


Она је оценила да су упадом на РТС завршени мирни протести.


Каже да је власт дозвољавала мирне протесте, јер је то једно од основних демократских, људских права, да се изрази неслагање и да је то у реду до тренутка када је прешло у насиље.


Премијерка сматра да је велика већина грађана против насиља и да не подржава насилни упад на РТС, као ни претње медијима и ношење моторне тестере по ходницима.


"Свакако мислим да највећи део Србије једногласно осудио овакав вандалски чин насиља", рекла је Брнабић.


Каже и да ћче увек разговарати с људима са којима се не слаже, јер верује да је најбоље решење да се објасне ставови и логика Владе Србије и да се чује мишљење друге стране.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Премијерка Брнабић допутовала у Берлин


Ту не сврстава људе који само причају о слободи медија, којима су пуна уста слободе медија, "као што су то неки од лидера СзС", а који су показали шта за њих значи слобода медија тиме што насилно упадају и разваљују врата на РТС, прете новинарима, "уносе моторну тестеру као било какав симбол или сигнал било чега".


Ту не сврстава, казала је, ни људе попут Ђиласа, за којег је, како је навела, Верица Бараћ 2011. године написла да је он "особа која је заробила медије".


"Сада нови лидер СзС Бошко Обрадовић показује шта за њега значи слобода медија. За њега то значи да ће тамо где се не слаже са уређивачком политиком ући са моторном тестером, претиће", рекла је Брнабић.


Нагаласила је да је за друштво битно да се насиље не релативизује.


"Да не кажемо да неко ко је насилник, ко је улетео овде насилно, ломио ствари, ушао са моторном тестером, претио новинарима, да ли онда кажемо да је неко други крив?... Не немислим да можемо да релативизујемо насиље, тиме што ћемо рећи за тај инцидент, вандалски чин који се догодио у суботу увече: 'Јесте, они су криви, али крив је и РТС, крива је и Влада.' Не. Они су криви. Тачка“, поручила је премијерка.