Комесар за приступне преговоре Јоханес Хан и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини оцењују да је ЕУ фокусирана и на прави начин ангажовања на јачање владавину права и демократије на Западном Балкану. Они су тиме одбацили наводе албанских медија да Брисел толерише назадовање у области владавине права и демократије зарад стабилности на Западном Балкану.

Учинићу све да одбраним право на слободу изражавања и право на демонстрирање и изражавање забринутости и ставова, али осуђујем било какав облик насиља,” поручио је Јоханес Хан.

Комесар за преговоре о приступању каже да ЕУ подржава јачање демократије на Западном Балкану првенствено кроз јачање демократских структура и стабилност. Хан је додао да ЕУ није судија који треба да одлучи ”ко је добар, а ко не.”

Прочитајте још - Званичник ЕУ о таксама: Могерини и Хан не ”ударају шаком о сто”, али се притисак наставља

Они који од нас траже да негде обезбедимо владавину права су исти они који верују да ми можемо ући као војна сила, избацити тренутну власт и заменити је другима. То није наше разумевање владавине права, демократије и транспрентности”, каже Хан.

Европски комесар је нагласио да политичке промене морају бити засноване на демократским процесима, изборима који су слободни, фер, независни и транспарентни.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини такође је одбацила је новинарску констатцију да ЕУ толерише назадовање владавине права на Западном Балкану.

Нисам забринута због оптужби да не реагујемо на кршење владавине права у земљам Западног Балкана. Постоји специјални фокус ЕУ на борбу против корупције, владавину права и одговарајуће окружење за цивилно друштво и то у свим земљма, а поготово у нашем региону. Не постоји ништа за шта могу да нас оптуже на у тој области”, оценила је Могерини.

Прочитајте још - Мустафа: Таксе донеле победу Србији, Харадинајева влада одговорна

Она је нагласила да је ЕУ чешће оптуживана да је ”превише строга” када је реч о принципима и вредностима владавине права и демократије.

То радимо не само зато што верујемо у те вредности и принципе, већ зато што знамо да је једини начин за стабилизацију институција и друштва инвестирање у пуно ангажовање цивилног друштва и пуну примену владавине права”, каже Могерини.