Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са замеником председника Савета Руске Федерације Андрејем Турчаком, коме је захвалио на изјави којом је Савет осудио бомбардовање Југославије 1999.


"Србија је захвална Русији што је осудила незакониту агресију НАТО пакта на Србију. То је порука будућим поколењима, да једно такво, тешко кршење међународног права и убијање недужних цивила, не може да буде заборављено", рекао је Поповић.


Он је оценио да је НАТО бомбардовао Србију само са једним циљем, а то је отимање Косова од Србије, те констатовао да тај циљ нису остварили.


"Косово је и даље српско. И тако ће бити док год су на снази Устав Србије и Резолуција 1244 СБ, поручио је, а у име српског народа захвалио Русији и председнику Путину на принципијелној подршци коју пружају Србији у очувању њеног територијалног интегритета и суверенитета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ненад Поповић: Вратићемо питање Косова у Савет безбедности УН


Он је подсетио да је током посете председника Путина Србији потписано седам међудржавних споразума са Русијом у области иновација и дигиталне економије.


"Србија интензивно ради на спровођењу тих споразума. Желимо да користимо руско знање и технологије у циљу подизања капацитета наше привреде и индустрије. Постоји велики потенцијал за развој наших економских односа, а иновације и дигитализација ће у томе у будућности заузимати значајан простор", истакао је Поповић.


Андреј Турчак је рекао да је Русија увек била на страни Србије, што је и показала изјава о НАТО бомбардовању коју је недавно усвојио Савет Федерације.


Турчак, који је уједно и председник Савета за развој дигиталне економије при Савету Федерације, истакао је да Русија види Србију као важног партнера у области иновација и дигитализације у Европи.


Поповић и Турчак су договорили да две стране у будућности ближе сарађују у области иновација, истраживања, образовања и развоја нових решења за дигиталну трансформацију економије.