У седишту Бугарске социјалистичке партије у Софији данас је одржан састанак делегација Јединствене Србије, на челу са са њеним председником и народним послаником Драганом Марковићем Палмом и Бугарске социјалистичке партије коју је представљао заменик председника те партије и потпредседник Народне Скупштине Републике Бугарске Валери Јаблианов.

Том приликом Марковић је истакао да су односи две братске државе добри, те да председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов добро сарађују.

“Јединствена Србија се не меша у унутрашњу политику Бугарске, жели добру сарадњу са свим политичким партијама не само у Бугарској, већ и у целој Европи и свету и сусрет две партије резултат је обостране жеље да ближе сарађују. Бугарска социјалистичка партија има представнике у Европском парламенту и ја вас молим да ваши посланици у тој европској институцији подигну глас о неправди која се спроводи над Србијом. Србија и проблем Косова и Метохије често су на дневном реду Европског парламента. Србија је испунила све своје међународне обавезе, а Албанци са Косова не спроводе ни једну тачку Бриселског споразума, крше ЦЕФТА споразум и уводе сулуде таксе од 100%, крше Споразум о стабилизацији и придруживању. По ком то међународно - правном акту Косово укида границе са Републиком Албанијом и формира војску такозваног Косова?" упитао је Марковић, који је истакао да жели да у директним разговорима са представницима партија које су чланице Европског парламента изнесе истину и право стање ствари на терену.

”Након што је амерички Стејт департмент у годишњем извештају истакао да непрекидно трају напади на Србе и Српску православну цркву на Косову и Метохији и да косовске власти онемагућавају повратак расељених, очекујем да се сличан извештај нађе и у Европском парламенту” рекао је Марковић.

"Најважнији економски пројекат наше две државе је гасовод “Јужни ток”, који ће наше две земље и регион учинити енергетски стабилним и транзит гаса преко Бугарске и Србије донеће велику економску корист нашим државама" истакао је Марковић.

Председник Јединствене Србије је похвалио Бугарску социјалистичку партију, која је највећа опозициона партија у Бугарској, за њен конструктиван приступ на политичкој сцени Бугарске. "За разлику од опозиције у Србији која неаргументовано критикује све у Србији, ви подржавате и чак покрећете бројне пројекте и законе који су од државног интереса. То је пример исправног опозиционог наступа.", рекао је Марковић.

Председник Јединствене Србије је позвао делегацију Бугарске социјалистичке партије да посети Србију и да се том приликом потпише споразум о сарадњи двеју партија.
 
ЈАБЛИАНОВ : СРБИЈА ЈЕ ПО ЕКОНОМСКИМ, КУЛТУРНИМ И АДМИНИСТРАТИВНИМ КРИТЕРИЈУМИМА СПРЕМНА ЗА ЧЛАНСТВО У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
 
Заменик председника Бугарске социјалистичке партије и потпредседник Народне Скупштине Републике Бугарске Валери Јаблианов, пожелевши добродошлицу високој делегацији из Србије, истакао је да је Србија по свим критеријумима спремна за чланство у Европској унији, али да се пред њу стављају антинационални и антидржавни услови.

" Србија је по економским, културним и административним критеријумима спремна за чланство у Европској унији, али се пред њу стављају антинационални и антидржавни услови. Реч је сада о политичком процесу у коме Србија треба да изнађе прави пут" истакао је Јаблианов.

“Бугарска социјалистичка партија се одувек залагала за најбоље могуће односе две братске државе, подржава европски пут Србије, противила се бомбардовању Србије, организовала демонстрације против бомбардовања и свесна је важности националног питања на Балкану” рекао је Јаблианов.

Јаблианов је са задовољством прихватио позив председника Јединствене Србије и народног посланика Драгана Марковића Палме да делегација Бугарске социјалистичке партије посети Србију. Домаћине, Бугарску социјалистичку партију поред Јаблианова представљали су и Станислав Владимиров, народни посланик и председник парламентарне групе бугарско - српског пријатељства и Васил Станимиров председник општине Ковачевци са којом град Јагодина има изузетно добре односе.

У делегацији коју је предводио Драган Марковић Палма били су и Живота Старчевић, портпарол Јединствене Србије, Горан Милосављевић начелник Поморавског округа и Марко Маљковић директор Дома ученика у Јагодини.