ВУЧИЋ: Загарантована будућност Бора; Брнабић: У Борски округ уложено више од 10 милиона евра

Тањуг

16. 03. 2019. у 07:38

ВУЧИЋ: Загарантована будућност Бора; Брнабић: У Борски округ уложено више од 10 милиона евра

Александар Вучић у Бору

Председник Александар Вучић посетиће данас Борски округ у оквиру кампање Будућност Србије.
Председник Александар Вучић почео је данас посету Борском округу, у оквиру кампање "Будућност Србије", обиласком погона топионице бакра "Zijin Bor Cooper".

Вучић ће данас, у оквиру посете Борском округу, обићи и Рогљевачку пивницу, где ће разговарати с локалним винарима.

У оквиру посете предвиђен је и обилазак завршних радова на згради Дома за децу и омладину "Станко Пауновић" у Неготину, те реконструисане Основне школе "Вук Караџић" у Кладову.

У Рткову це председник обици пољопривредно домаћинство Николе Вербункића и разговаће с локалним пољопривредницима, а за 17 часова је у Бору превиђено да се председник Вучић и премијерка Ана Брнабић обрате грађанима.

Кампања "Будућност Србије" почела је 7. фебруара, а циљ председника Вучића је да грађанима представи шта је до сада урађено и шта су будуцји планови, али и да чује сугестије и примедбе грађана.

Пратите са нама из минута у минут...

ПРЕДСЕДНИК У ТОПИОНИЦИ БАКРА

Председник Александар Вучић почео је данас посету Борском округу, у оквиру кампање "Будућност Србије", обиласком погона топионице бакра "Zijin Bor Cooper".

Вучић ће прво разговарати са руководством компаније, а затим ће се обратити радницима и обићи погон са министром рударства и енергетике Александром Антићем, градоначелником Бора Александром Миликићем и директором "Zijin Bor Cooper" Лонгом Хием.

Фото Иван Митровић


Кинеска компанија Зиђин је средином децембра прошле године званично преузела Рударско-топионичарски басен (РТБ) и уплатила 350 милиона долара.

Уговор о преузимању тада су потписали министар Антић и потпредседник и извршни директор Зиђина Џорџ Фанг.

Зиђин је изабран за стратешког партнера, јер је на тендеру понудио куповину удела од 63 одсто у РТБ-у, бизнис план у вредности 1,26 милијарди долара, обавезну инвестицију од 350 милиона долара, измирење дуга РТБ-а од 200 милиона долара и очување 5.000 радних места.

Фото Иван МитровићМинистар Антић је тада рекао да ће се у борском басену после три године производити око 80.000 тона бакра и сопственог концентрата, а да се после шесте године очекује производња између 120.000 и 150.000 тона концентрата бакра.

Компанија Зиђин један је од највећих кинеских произвођача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде.

У девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године била је на 22. позицији највреднијих рударских компанија у свету чије су акције на берзи.


ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО МЕДИЈИМА: ИМАМО ПОВЕРЕЊЕ У НАШЕГ КИНЕСКОГ ПРИЈАТЕЉА

Кинеска компанија Зиђин ће у РТБ Бор само ове године уложити 160 милиона евра, а у наредних неколико година, уз налазиште Чукару Пеки код Бора, до две милијарде евра, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Тиме ће се, рекао је он, шестоструко повећати производња у наредних шест година, а највећи део тог новца биће намењен управо за РТБ Бор.


"Очекујемо да за шест година производња буде већа - троструко овде у (РТБ) Бору и још 80.000 тона буде производено у ''Тимоку'' (Чукару Пеки). То је дакле петоструко или шеструко већа производања него што смо имали раније", истакао је Вучић, обраћајући се радницима током обиласка погона топионице бакра Зиђин Бор.

Каже да су га наши људи током његових ранијих посета РТБ - у Бор уверавали како смо чудесне помаке направили, али да је после, када је пронађен кинески партнер, чуо од њих да бисмо убрзо морали да затворимо РТБ да смо тако наставили.

"То је требало да урадимо још пре 15 година, онда би Источна Србија изгледала много другачије. Желим да вас замолим да радите вредно и борите се за своје породице. Имама апсолутно повење у кинеске пријатеље, као што и они имају поврење у наше раднике", поручио је Вучић.


Истакао је да је уверен да 5.000 радника у РТБ-у може да буде покретач развоја целог истока Србије.

"Хвала вам што сте препознали значај тржења и проналажења стратешког партнера. Молим вас да покажете да посвећеношћу Бор може да иде напред и да можете да се поредите са најбољим рудницима у свету и да ова топионица буде као најбоље топионице у свету".

Вучић је поручио да ће држава увек помоћи кинеским приајтељима да пронађу најбржи развојни пут за опстанак нашег народа у Бору и читавом истоку Србје.

"Хвала што сте увек били уз свој РТБ-а Бор и што чувате овде своја огњишта", додао је Вучић.


Вучић је претходно у разговору са руководством компаније Zijin Mining Group и Zi Jin Bor Copper истакао да је у протеклих неколико година између Србије и Кине потписано и реализовано много пројеката.

"Али, очекујем да их буде још више. Ово је прекретница за РТБ и компанију Зиђин, али и важан пројекат за односе Србије и Кине. Ова компанија је гарант да ће се у Бору остваривати рударска производња у складу са највишим светским стандардима и када је у питању ефикасности и квалитет, али и заштита на раду и екологија", рекао је Вучић.


ПРЕКРЕТНИЦА ЗА РТБ И КОМПАНИЈУ ЗИ ЂИН

Александар Вучић, председник Србије, своју посету Борском округу у оквиру кампање кампање “Будућност Србије”, започео је данас обиласком погона топионице бакра “ЗиЈин Бор Цоопер”. Председник Србије је најпре разговарао са руководством овог колектива, а затим је са Лонгом Хиемом, директором “Зијин Бор Цоопер” и у пратњи министра рударства и енергетике Александра Антића и градоначелника Бора Александра Миликића обишао погон и разговарао са радницима.

-Ово је прекретница за РТБ и компанију Зи Ђин, али је и важан пројекат за односе Србије и Кине. Ова компанија је гарант да ће се у Бору остваривати рударска производња у складу са највећим светским стандардима и када је у питању ефикасност и квалитет, али и заштита на раду и екологија- рекао је, између осталог Александар Вучић.

С.М.Ј.


ВУЧИЋ У ПОСЕТИ РОГЉЕВАЧКИМ ПИМНИЦАМА

Председник Александар Вучић обишао је данас, у оквиру посете Борском округу, комплекс винских подрума Рогљевачке пимнице.

Дочекали су га министар пољопривреде Бранислав Недимовић, руководство општине Неготин и мештани Рогљева, међу којима и једанаестогодишња Марија обучена у народну ношњу која га је, како обичај налаже, послужила погачом и сољу.


Председник ће ту разговарати са мештанима Рогљева и винарима.

Рогљевачке пимнице су комплекс камених винских подрума где посетиоци могу да уживају у дегустацији разних врста вина и домаћим специјалитетима.

Од некадањих 400 пимница велики број њих је урушен тако да сада комплекс чини 150 пимница, од чега су 22 активне.

У њима се производе разне врсте вина: жупљанка, смедеревка, црна и бела тамјаника, шардоне...


Неке од њих су преуређење за смештај посетилаца.

Рогљевачке пимнице, уз Рајачке, Штубичке и Смедовачке, део су Неготинских пимница.

Нема поузданих података о томе када су прве пимнице изграђене, на некима од њих је уклесана година градње, док се за друге претпоставља да су изграђене у другој половини 19. и првој половини 20. века.

УЛОЖИЋЕМО У РАЗВОЈ ВИНОГРАДАРСТВА И ВИНСКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Председник Александар Вучић најавио је данас, током посете Рогљевским пимницама, да ће пет до седам милиона евра ускоро бити уложено у тај крај како би се подстакао развој винске индустрије и унапредила туристичка понуда.

"Договорили смо да уложимо између пет и седам милиона евра. Део новца ће бити обезбеђен за 10 дана, а нешто за два 2 месеца", рекао је Вучић у разговору са винарима.

Како је рекао, то је огроман новац који ће бити уложен у крај између Рајачких и Рогљевских пимница, како би се места спојила путем у дужини од осам колиметара, уредила одморишта, направио вински и виноградарски музеј.


"Да направимо овај део специјалном туристичком тачком и да уложимо огроман новац како бисмо сачували људе, јер је то највећи проблем", указао је председник.

Како је рекао, људи одлазе, а нико се не враћа, иако у том крају земље има много потенцијала.

"Али, џаба нам је то, кад немамо никога. Зато ћемо брзо да убацимо велики новац", рекао је Вучић.

Истакао је да у Србији има четири или пет крајева са добром земљом и погодним климатским условима, а да је крај око Неготина један од тих.

Вучић је указао и да винска индустрија константно расте.


"Док производња пива и вискија пада, свуда у свету па и у Србији, винска индустрија константно расте", рекао је Вучић.

У разговору са винарима тог краја, рекао је да је упознат са тим да су раније имали

мале површине за садњу и да је, уз уложених 60 милиона динара, спроведена комасација, односно укрупњавање пољопривредних парцела на четири дела општине, како би се омогћило да раде, имају више винограда и, самим тим, већу производњу.

ПРОМЕНИЋЕМО ИЗГЛЕД НЕГОТИНА И ОКОЛИНЕ

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас у Неготину завршне радове у Дому за децу и омладину "Станко Пауновић", у које је до сада уложено око 30 милиона динара за реконструкцију вешернице, дневног боравка, сале за програме, а у који ће за санацију и комплетну реконструкцију главне зграде, саграђене 1924. године, још 70 милиона динара.

Вучића је испред Дома за децу и омладину “Станко Пауновић” дочекало више од хиљаду грађана, председник општине  Владимир Величковић са сарадницима и вршилац дужности директора Дома Надица Васић.

Фото С. М. Јовановић


-Као што смо у овај Дом уложити, у октобру ће бити отварање, 100 милиона динара, готово милион евра, тако смо спремни да у све јавне објекте у Неготину да уложимо озбиљан новац да бисте могли да видите како је држава обновљена, колико више новца има, а да се даље не задужује и колико можете добро да се осећате и да видите какво поштовање држава према вама показује – рекао је Вучић окупљеним грађанима и најавио да ускоро почињу радови на побољшању инфраструктуре у који ће само у путеве бити уложено пет до седам милиона евра.


-Не могу виногради да буду на 150 хектара, радимо комасацију, завршавамо да би били на 2.500 хектара. Хоћемо да све већи број људи нађе ту посао. Хоћемо да запослимо на “Чукару Пеки” још 1.200 људи из Бора, Неготина, Зајечара из свих овдашњих градова који ће ту добити нови посао. Али, ја знам да нема спаса Неготину и Кладову, ако не доведемо још по једног инвеститора и верујте ми, даћу све од себе да то урадим- рекао је председник Србије и обећао Неготинцима да ће колико у октобру доћи поново и уверити се да се најављени радови одвијају планираном динамиком.

Вучић је у оквиру кампање „Будућност Србије“ обишао реновирану зграду бивше текстилне фирме “Неготинка”, сада у власништу Дома “Станко Пауновић”  у којој ће за потребе локалног становништа деловати дневни боравак са обиљем различитих садржаја за децу.

(С.М.Ј)
КИНЕЗИ СПАСИЛИ РТ БОР, РАЗМАТРАЈУ И ЛЕЦЕ КОД МЕДВЕЂЕ

Топионица "ЗиЈин Цоппер Бор" у наредне три године подићи ће производњу бакра на 80.000 тона, што ће значити велики напредак за Бор, изјавио је данас председник Александар Вучић и навео да кинеска компанија разматра могућност о преузимању рудника Леце код Медвеђе.


"Директор Ланг ми је рекао да им је обавеза да у прве три године подигну производњу на 80.000 тона, а топионицу за четири пута. То значи велики напредак за Бор, да не причамо о томе колико смо им проблема оставили. Да нису дошли Кинези, за три-четири године бисмо закључали топионицу", рекао је Вучић новинарима након обиласка погона топионице у Бору и састанка са руководством компаније.

Вучић је приметио да Србија заостаје 20 година у технологији топљења бакра, али да се доласком кинеског гиганта ствари мењају на боље.

Како је рекао, на састанку са представницима компаније разговарано је и о преузимању рудника Леце код Медвеђе.


"Узели су то у разматрање, раде студију изводљивости, а ја ћу да их молим за Леце чак и ако немају рачун да узму. Видећемо да ли ћемо успети, нећу да обећавам", казао је Вучић и нагласио да би то значило "спас за Медвеђу, Лебане и цео Јабланички округ.

"Лопови и преваранти су узели и опљачкали Леце и делили добит са политичарима. Људи тамо једва преживљавају, ако Кинези узму Леце, то ће бити друга песма", нагласио је Вучић.


Председник Србије је навео да је на састанку разговарано и о плановима за рудник Тимок који ће, како је најавио, бити отворен најкасније за три године преузети рудник Тимок и запослити између 500 и 1000 радника.
АКО КФОР НЕ БУДЕ ШТИТИО СРБЕ - ИМА КО ЋЕ

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ако Кфор не буде радио свој посао на КиМ, односно штитио Србе, да има ко ће то да ради уместо њих и поручио Србима да не треба да брину да ли ће доћи до неког новог погрома.


Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли се, имајући у виду да се сутра обележава годишњица погрома над Србима 2004. године, може страховати од новог погрома на КиМ, као и да ли се може се до краја веровати Кфору.


"Ми имамо пристојну сарадњу са Кфором, али после последњих акција Приштине и хапшења Марка Ђурића и упада на Газиводе, то поверење је мање. Али, ми одржавамо комуникацију и морамо поново да успостављамо и градимо добре и боље односе са Кфором. Верујемо да су они ту да би заштитили и сачували српску заједницу", нагласио је Вучић.


Ако не буду радили свој посао - има ко ће, истакао је Вучић и додао да Срби не треба да брину.

На питање ко ће бити одговоран ако све изгубимо на КиМ, Вучић је кратко одговорио:

"То питајте оне који се бусају у прса и јунче, а не знају ни на карти да покажу где је КиМ".ВИШЕМИЛИОНСКА УЛАГАЊА У КЛАДОВУ

Председник Александар Вучић најавио је данас нова вишемилионска улагања у Кладово, у путну инфраструктуру, као и кроз Дунавску стратегију, како би се обезбедило више туристичких потенцијала и Кладово ставило на туристичку мапу.

Вучић је рекао да ће бити уложено десетине милиона евра у источну Србију.

"Много смо уложили у југ, дошао је ред на исток Србије. Да улажемо и у Браничевски, Борски, Тимочки округ... да запослимо људе, да Србија може својој деци да обезбеди будућност", рекао је Вучић.

Он је грађанима поручио да ће у наредном периоду бити урађено све што до сада није учињено због недостатка новца и да ће држава на себе преузети обавезу да око милион евра уложи у топлану.Најавио је и да ће бити обезбеђен водоводни систем у насељима у Кладову која са тим имају проблема, ако и да ће више од три милиона евра бити уложено у Општу болницу.

Председник је навео и да ће бити урађен пут Кладово - Брза Паланка, дуг око 23 километара, у који ће бити уложено 1,37 милијарди динара и да ће тај пут бити "као писта", као и да ће коначно бити завршен мост ка Милутиновцу.

Биће проширен и спортски центар Језеро, а средства ће бити уложена и у уређење Тврђаву и летњу позорницу.

"Желимо да побољшамо туристичку понуду Кладова и да повећамо број ноћења са 74.000 ноћења на 200.000. То је и начин да повећамо запосленост и да покажемо остатку Србије шта све има Кладово", рекао је председник, који је у Кладову обишао обновљену Основну школу "Вук Караџић".

Вучић је напоменуо да ће се радити и кроз Дунавску стратегију, како би се додатно унапредио туризам.

"Видећете поново бродове, мале, средње и велике, који долазе од Београда и Новог Сада ка Кладову", рекао је он.У том смислу, посебно је истакао да ће држава, домаћинстима која желе да улажу у пројекте етно села, помоћи тако што ће им дати половину средстава.

"Тај новац дајемо за џабе, не у кредитима. Када хоћете да уложите новац, 50 одсто даће држава. Нигде такве субвенције и подстицаји не постоје на такав начин. Желимо да помогнемо да ставите своје место на туристичку мапу", поручио је Вучић и додао да је једино што држава тражи да та места заиста и раде.

Он је рекао да су до 2014. године све фабрике биле разорене, а да је у међувремену обновљена снага српских финансија, те да сада имао новца за све што је потребно да се уради.

"План је да овде уложимо много више, да део људи вратимо или макар да смањимо тренд одлазака. Морају градови и села да нам опстану, јер без тога не вреди све што смо урадили", подвукао је председник Србије.

Напоменуо је да је Кладову потребан један значајан инвеститор, који ће отворити фабрику и запослити људе.

Поновио је да Србија мора да има више деце, како би опстала.

"Могу да ме не разумеју, да ме критикују из невладиних организација да вређам жене. Не знам чиме вређам жене, ако кажем да без деце немамо будућност. Неће имати ко огњишта да нам чува. За кога све ово правимо и шта ће нам нова школа? То ће деци нашој да остане", поручио је.Вучић је имао и поруку за локалне страначке функционере, да размишљају о свом месту, а не о ускостраначким интересима, јер су и Кладово и Србија важнији од тога.

"Тражим од вас напредњака и од социјалиста - памет у главу, почните да се договарате, да вас ја не бих звао у Београда да се договарате", поручио је.

Он је захвалио грађанима на подршци коју му пружају.

"Хвала вам на томе, а наш је посао да радимо и моћи ћете да видите колико, уз ту подршку, можемо Кладову да вратимо", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ ОБИШАО ОБНОВЉЕНУ ШКОЛУ "ВУК КАРАЏИЋ" У КЛАДОВУ

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас, у оквиру посете Борском округу, реконструисане зграде Основне школе "Вук Караџић" у Кладову.

Вучића је испред школе дочекао велики број грађана који су носили заставе и транспаренте, а добродошлицу су му пожелили и председник општине Кладово Саша Николић, директорка школе Гордана Јовановић, запослени и деца.Председник је захвалио наставницима што брину о деци и рекао им је да ће плате из године у годину бити све веће.

Вучић је обишао два одељења, првог и седмог разреда, где је поздравио малишане, а "проверио" је знање ученика седмог разреда о Наполеону, о којем су недавно учили.

Школски хор је отпевао песму "Молитва", а на председника је најјачи утисак оставио деветогодишњи Стефан који је на клавиру "без грешке" одсвирао Циганску свиту.

Вучић је малом Стефану честитао, интересовало га је колико пута дневно вежба, на шта је Стефан рекао да вежба 20 минута сваког дана.Председник је свим ђацима школе поручио да треба да уче српску историју јер ће знање из историје моћи да примењују у будућности.

"Све могу да вам узму, али знање не могу да вам узму", рекао је Вучић ђацима те школе, за чију је комплетну реконструкцију Канцеларија за управљање јавним улагањима издвојила више од 150 милиона динара.

Обновом су обухваћене све три зграде школе - зграда за ученике од првог до четвртог разреда, зграда за ученике од петог до осмог разреда у којој су смештене Музичка школа и школа за децу са посебним потребама, као и зграда у којој је фискултурна сала.

Радовима је обухваћена санација равног крова и кровне конструкције, обнова подова, зидова и плафона, санација санитарних чворова, санација електро мреже, али и комплетна замена унутрашње и спољашње столарије, затим, санација фасаде са термоизолацијом како би се постигла већа енергетска ефикасност.

Према подацима школа је основана 1835. године, а садашњи назив носи од 1965.

Школа располаже са учионицама и кабинетима за извођење наставе, три информатичка кабинета, медијатеком, библиотеком...

Поред редовне наставе, ученици могу да се прикључе и секцијама - секција младих биолога, драмска секција, рецитаторска, новинарска, спортске секције, и друге.

У тој школи учи око 850 ђака.

УСКОРО ГРАДЊА БРЗЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ ОД ПОЖАРЕВЦА И КЛАДОВАПредседник Србије Александар Вучић је најавио данас да би у марту 2020. године требало да почне изградња брзе саобраћајнице од Пожревца до Доњег Милановца.

Вучић је обраћајући се грађанима у Кладову рекао да ће се тако тај део Србије повезати са аутопутем код пожаревачке петље, као и да ће се за две и по или три године градити и наставак брзе саобраћајнице од Доњег Милановца до Кладова.


"Пројекат за део од пожаревачке петње до Доњег Милановца ће бити готов до краја године, тако да би у марту наредне године могли да кренемо у изградну брзе саобраћајнице. Остаће нам само део од Доњег Милановца до Кладова, за који мислим да кренемо да радимо за две и по или три године", навео је Вучић.

Нагасио је да ће тако имати бољу везу са Београдом и да ће сви моћи да дођу брже до тог дела Србије и обиђу тај "бисер на Дунаву".

"Да можемо да покажемо целом свету шта имамо и да ви можете да живите боље", додао је Вучић.

ПРЕДСЕДНИК ОБИШАО ДОМАЋИНСТВО ВЕРНБУНКИЋА

Председник Александар Вучић данас је посетио насеље Ртково где је обишао домаћинство Николе Вербункића.

Дочекали су га министар пољопривреде Бранислав Недимовић, породица Вербункић и прозвођачи из тог краја, а послужен је традиционално погачом и сољу.

Председник је имао прилику да види производе које је породица Вербункић направила од воћа и поврћа из своје баште - слатко, компот, ајвар, а пробао је и домаћу ракију.

У разговору са окупљенима, Вучић најавио је да ће бити обновљен пут Кладово - Ртково, за шта ће држава из репбличког буџета дати 75 милиона динара, а остатак средстава издвојиће "Путеви Србије" из сопственог буџета.Навео је и да ће бити уложено 1,3 милијарди динара за пут Кладово - Брза Паланка, у дужини од 23 километара.

Председник је разговарао са пољопривредним произвођачима из тог краја на који начин држава може конкретно да им помогне.

Захвалио је домаћинима на гостопримству и додао да је Никола Вербункић, проглешен за најбољег домахцина у кладовској општини.Вучић је посебно изразио задовољство што се Николин син Бојан, који је био у Аустрији, вратио из иностранства да живи у Рткову, јер је важно да што више људе остане у Србији.

Никола Вербункић обрађује 500 хектара плодних ораница у Кључкој низији, а осим тога отворио је и продавнице сточне хране од Кладова до Бора, као и фирму "Бољи живот" која има 18 запослених, без сезонских радника.Гаји пшеницу, сунцокрет, кукуруз, јечам, тритикалу и овас, а најмање 80 одсто своје произоводње продаје неготинској Уљарици и фабрици сточне хране "Агромил" из Појата.

После Рткова, Вучић ће отићи у Бор где ће се, заједно са премијерком Србије Ана Брнабић, обратити грађанима.

ВУЧИЋ: ЗАГАРАНТОВАНА БУДУЋНОСТ БОРА, ВЕЋЕ ПЛАТЕ

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да је проналаском стратешког партнера, кинеске компаније Зиђин, загранатована будућност РТБ-а и Бора и најавио план државе да у цео округ уложи 50 милиона евра само за годину дана.


Он је грађанима поручио да ће грађанима у томо делу Србије бити веће плате.


"Будућност Бора је загарантована. Зијд је једна од најбољих светских компанија, за пет или шест гоидна ће шестоструко повећати производњу бакра", рекао је Вучић на скупу у Бору у оквиру кампање Будућност Србје.

Он је истакао да је РТБ 2017. имао производњ око 43.500 тона, 2018. 41.00 тона, а да ће ове године РТБ произвести 46.000 или 47.000 тона.


"За мање од три године та проиводња ће бити до 80.000, а за шест година самно у борским рудницима - Мајданепеку, Великом Кривељу и Борској јама и Церову, биће више од 120.000 тона. Плус Чукару пеки са нових 80.000 до 90.000 тона", навео је Вучић.

Истакао је да то значи не само бољи РТБ већ и сигурне плате и сигурност за сва коперантска предузећа.


Вучић је налгасио да ће 165 милиона евра Зиђин уложити само ове године у РТБ.

"Био сам јутрос у РТБ-у Бор који су преузли Кинези Зиђин и у Бору сам био 11 или 12 пута до сада, Спасковски каже 12 пута и сваки пут због РТБ-а Бор:".


Навео је да је стање у РТБ Бор било веома лоше.

"Упркос великом труду наших радника и руководства и великом новцу који је држава давала, у веома лошем стању нам је био РТБ и Кинези били у чуду колико проблема имају и то је био последњи моменат да пронађемо стратешког партнера. Успели смо захваљујући вредним људима из РТБ који су тражили решње за своју будућност", рекао је он.ВУЧИЋ: НИКАД ВИШЕ НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА ПРОГОНЕ СРБЕ

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, уочи 15-годишњице погрома над Србима на КиМ, да Београд тако нешто више никада неће дозволити.


"Данас, уочи 17. марта кажем вам да никада нећемо више дозволити да се понови 17. март 2004. године, када су рушили крстове, цркве, манастире, прогонили наше људе. Нећемо никада више дозволити да прогоне Србе", поручио је Вучић на централном скупу у Бору у оквиру посете истоименом округу.

Поновио је да је, уз демографију, Косово и Метохија питање којега највише брине, јер у Приштини "имамо посла са неодговорним људима, који су замислили да могу да раде против Сбрије шта хоће, да Србија погне главу, а ми да вичемо како нам је лепо".

"Нисмо спремни на то!", поручује Вучић.

Србија је, каже, спремна на компромисе и разговоре.

"Никада нећемо прихватити да унизе Србију, да узму све, да Сбрија не добије ништа, да Србима чине све, а да се правимо да то не видимо, као што је руководство радило до 2012. године", истакао је он.

Вучић је рекао да ће Србија тражити очување мира, стабилности, да ће се борити за свој народ, да чува своје интересе, али да то што смо рационални не значи и да смо слаби.


“Ми своју снагу не желимо да показујемо, али ћемо умети да заштитимо наш народ. Поручио бих Србима на КиМ да се осећају безбедно од Лепосавића до Штрпца. Где год да покушају да изврше погром имаћемо довољно снаге да наш народ заштитимо и сачувамо“, нагласио је он.

Вучић се осврнуо и на јучерашњи “стравичан покољ” на Новом Зеланду, приметивши да су комшије из региона једва дочекале да оптужују Србе.

“Једва су чекали, без имало одговроности, на различите начине пребацујући све на Србе, да од Србије направе мету. Има наших људи који су чинили лоше, али цар Лазар и Милош Обилић нису били хулигани и убице, то су били борци за слободу, који су бранили своју отаџбину. Немојте њих да поредите са лудацима и психопатама", рекао је он.Како каже, реакције из региона су показале колико "добро" нам желе из околине.

"Ми вама желимо све најбоље и никада нећемо да призивамо несрећу вама и вашем становништву. Али исто тако поручујем земљама у региону ма колико да се надали слабој Србији, а неки од вас желе малу и неуспешну Србију, мој одговор је Србија ће бити успешнија, снажнија, економски јача и богатија", нагласио је он.

То не може нико да спречи, па чак ни оваквом прљавом пропагандом којом смо суочени протеклих дана, закључио је он.

БРНАБИЋ: ПРОТЕКЛИХ ГОДИНА У БОР УЛОЖЕНО 10 МИЛИОНА ЕВРА

Од када је Александар Вучић постао председник Владе Србије па све до данас, држава је у Бор и Борски округ уложила више од 10 милиона евра, рекла је данас премијерка Ана Брнабић на скупу у Бору.

Она је навела да је напредак у том делу Србије све видљивији, те да се за праведнију, ефикаснију и европску Србију данас боре они који су 2012. оставили девастирану земљу на ивици банкрота.

Брнабић је рекла да је Бор једна од девастираних локалних самоуправа у Србији чије је дугове, настале за време бивше власти, влада успела да санира из текућих буџетских резерви."То смо успели зато сто је Вучић покренуо мере фискалне консолидације, јер смо штедели и домаћински располагали новцем", рекла је премијерка.

Истакла је да је направљен огроман успех са РТБ Бором и подсетила да је од 2006. до 2009. бивша власт покушала четири пута да пронађе стратешког партнера за ту топионицу, али да је сваки покушај био безуспешан.

Премијерка је навела да се зато постављало питање шта ће бити са том компанијом, као и са 5.000 радника и њихових породица.

"Вучић није одустајао и прошле године пронашли смо сјајног стратешког партнера у кинеској компанији ЗиЈин која је данас има 63 одсто власништва над РТБ Бором", рекла је Брнабић.
Додала је да је та компанија гарантовала 1,26 милијарди евра укупних инвестиција, а у прве три године уложиће 780 милиона долара и да јегарантовано радно место за свих 5.000 радника.

Према њеним речима, то што је Бор у јуну прошле године, после више од 70 година, поновио добио статус града, представља корак даље ка томе да овај град постане административни, привредни и културни центар овог дела Србије.

Говорећи о опозицији која, каже, само жели да се врати на власт, премијерка је рекла да је на протесту у Ужицу поручено да ће "из протеста осванути другачија Србија, праведнија, ефикаснија и европска држава".

"Како вас није срамота да причате о праведној и ефикаснијој Србији? Шта вас је спречавало да направите такву државу, већ сте оставили све супротно", поручила је премијерка.Приметила је да о праведној Србији говоре они који су својевремено отпустили 840 судија зато што им, како каже, ниси били политички подобни, а те судије су због тога тужиле држави која је морала да им исплати одштету од 15 милиона евра.

Она је подсетила да у време бивше власти више од 50 одсто грађана није имало адресу и указала да је само у Бору било регистровано 1.500 улица, а да град има више од 2.000 улица.

Брнабић је рекла да су оставили државу са 26 одсто незапослених, док су с друге стране 2008.године четири пута повећали пензије због чега је, каже, држава наредне три године морала да се задужује како би исплаћивала пензије.

Премијерка је упитала ко ће из редова опоцизије праведнију и ефикшнију државу и да ли су то Драган Ðилас који је, каже, сопствену странку довео до банкрота или Вук Јеремић који је од 2007.до 2012. за авионске карте потрошио 3,5 милиона евра и због чијих "успеха" данас Приштина слави.

Према њеним речима, Јеремић је био тај у чије време је питање КиМ измештено уз УН у ЕУ и издејствовао да Међународни суд правде пресуди да самопроглашена независност Косоца није у супротности са међународним правом.Запитала је да ли ће нас у ту "бољу Србију" повести Милан Стаматовић који, каже, прави војне кампове за децу или Жељко Веселиновић који прети силовањем женама.

"Или можда Бошко Обрадовић и Сергеј Трифуновић од којих један бије жене, а други им прети", казала је премијерка.

Подсетила је и на недаван догађај када је, како рекла, Трифуновићев пријатељ на Дан жена ударио активисткињу Иницијативе "Не давимо Београд" и добио осам месеци условне казне."Ја кажем да није добио ништа, а Трифуновић каже да је добио драконску казну само зато што је ударио жену и поломио јој наочаре", рекла је Брнабић и додала да је и певач Владо Георгиев недавно изјавио "навикао сам се као жене на батине".

"Шта је са људима из опозиције па стално слушамо њихове претње. Да ли је то светла будућност Србије, и ефикаснија и праведнија држава?", запитала је Брнабић и поручила:

"Ми ћемо радити другачије, ми ћемо се борити за нова радна места и да будемо у служби грађана, а вама хвала на стрпљењу и што нам дајете снагу да наставимо даље".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (82)

Deki

16.03.2019. 08:22

Predsednik Vucic obilazi Borski okrug u kampanji Buducnost Srbije gde ce razgovarati sa gradjanima sto je lepo.

emil

16.03.2019. 08:28

Gradani vole ovakve kampanje u kojima predsednik razgovara sa gradanima i pokusava nakon toga da pronade resenja za mnoge probleme.

nikola

16.03.2019. 08:34

Tako se ljudi moji vodi politika jedne Države, Republike, Zemlje SRBIJE! Mi moramo raditi na unapređenju životnog standarda, hoćemo bolju budućnost!

miki

16.03.2019. 08:39

Imaće i Borski okrug danas priliku da iznese probleme i ujedno zahvali za sve dobro urađeno,a toga je mnogo.

Dex

16.03.2019. 08:46

Predsednik Vučić zaista misli na svaki deo Srbije podjednako, vidljiva je apsolutna želja da se svaki deo Srbije podjednako razvija i sve pohvale na tome.

star

16.03.2019. 08:46

U okviru kampanje Budućnost Srbije, naš predsednik će posetiti Borski okrug i obavestiti tamošnji narod o svom i radu Vlade Srbije.

Zagorka

16.03.2019. 08:48

Mislim da kampanja ide odlicnim tokom. I lepo je sto ce svi imati prilike da da vide presednika a i poneko sansu da se obrati za licnu pomoc.

Sanela

16.03.2019. 08:49

Deo po deo presednik obilazi i dobija svu vecu podrsku gradjana zbog njegovog izuzetnog zalaganja za drzavu.

Darko L

16.03.2019. 08:59

Građani znaju šta je Vučić za njih uradio i takav će i doček imati.Svi su mislili nema spasa za rudnike ,kad ono Kinezi ...

Sava

16.03.2019. 09:06

Predsednik je dosta uradio za Bor u predhodnom periodu,a siguran sam i da ce uraditi jos vise u buducnosti. Hvala mu na svemu.

Maja

16.03.2019. 09:07

Svakako očekujemo prenos dešavanja i da vidimo koliko je Borski okrug napredovao u poslednjih nekoliko godina.

Fiva

16.03.2019. 10:22

I u ovom okrugu predsednika ce docekati veliki broj gradjana.On je zasluzio sve to,jer se bori za Srbiju i svoj narod.

Duca

16.03.2019. 10:31

Obilazak okruga je nacin da se predsednik upozna sa problemima gradjana, da predstavi rezultate dosadasnjeg rada i da zajednickim snagama idemo u bolju buducnost.

Miroslav

16.03.2019. 11:08

Danas će cela Srbija moći da vidi napredak u razvoju Borskog okruga i za kakvu budućnost se Vučić i njegov tim bore.

Mina

16.03.2019. 12:33

Srbija se konacno budi iz decenijske propasti zahvaljujuci nasem predsedniku koji sve reci prevodi u dela

Nebojsa

16.03.2019. 12:44

Svaka investicija u Sbiju je dobrodosla, otvaranje novih radnih mesta i zaposljavanje je prioritet ove vlasti.

olja

16.03.2019. 17:19

Borski okrug je za vreme bivše vlasti zamro, sada je tek bolji život pred građanima.Otvoreno je mnogo novih radnih mesta.

Marko

16.03.2019. 19:19

Ne tako davno bilo je ogromna neizvesnost njegovog opstanka, a danas stižu lepe vesti da će u Boru doći još mnogo investicija.

mita

16.03.2019. 20:05

Vučić marljivo radi i ulaže u svim delovima Srbije pa i u Borskom okrugu.Zbog toga ga narod ceni i poštuje.

Sanja

16.03.2019. 22:27

Narod veruje predsedniku Aleksandru Vučiću jer zahvaljujući odgovornoj politici koju vodi Srbija je danas razvijena država i svakog dana krupnim koracima napreduje sve više i više.

Radovan

17.03.2019. 01:51

Veoma značajne investicije su stigle u Borski okrug, koje će doneti veliki napredak celoj zemlji.

Goga

17.03.2019. 07:03

Podrška predsedniku koji nastavlja sa kampanjom, koji radi za narod i bori se svim silama. Očekujemo kaznu za počinioce sinoćnih nemira i ugrožavanje bezbednosti zaposlenih u RTB.

olivera

17.03.2019. 07:09

Dobrodosli u Bor predsednice, Borani vas srdacno docekuju i pruzaju ogromnu podrsku.