ПОЛАГАЊЕМ венаца и шетњом београдским улицама данас ће бити обележено 16 година од убиства премијера Србије Зорана Ђинђића.

Премијерка Ана Брнабић и министри почаст премијеру Ђинђићу одаће полагањем венаца у дворишту Владе, на месту где је убијен. Представници ДС венце ће положити у 11 часова на Ћинћиђев гроб у Алеји заслужних грађана, а у 18 часова ће предводити "Шетњу за Зорана", која ће кренути са платоа испред Филозофског факултета и у којој ће учествовати представници СзС. Трећу колону у одавању почасти Ђинђићу предводи ЛДП Чедомира Јовановића који је своју "Шетњу за Зорана" заказао за 11 сати.

Ђинђић, који је постао премијер после рушења Милошевићевог режима 2000, убијен је 12. марта 2003, а због атентата су, између осталих, осуђене бивше "црвене беретке" Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић. Његова смрт била је окидач за акцију "Сабља" у којој је разбијен "земунски клан" који је стајао иза убиства, а вође ганга Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум убијене су у обрачуну са полицијом.

Прочитајте још - Ђинђић симбол модерне Србије

Шеснаест година после смрти, Ђинђић је запамћен пре свега као неко ко је покушао да реформишу Србију, али је у томе брутално заустављен. На његово наслеђе данас се позивају, како његови политички саборци, расути у различитим политичким опцијама, тако и његови тадашњи противници. Све више се у јавности говори о његовој иницијативи да Србија покуша да реши косовско питање, уместо да чека да се питање статуса отвори када Приштини и међународној заједници то буде одговарало.

Зоран Ђинђић, фото З.Јовановић

Аутор књиге "Портрет политичара у младости" и Ђинђићев школски друг Драган Лакићевић каже да се погледи на његов живот и дело и данас крећу од мржње до обожавања:

- Био је једини значајан лидер који је имао и памети и организационих способности и храбрости да води земљу у тешким околностима. Стари режим је тек срушен, земља је била у хаосу, с друге стране биле су страшне уцене САД и ЕУ, опозиција га је мрзела, а водио је квазикаолицију, у којој је имао више непријатеља него савезника.