ВАЖНО је да имамо исто мишљење о проблему и стању на КиМ, као и о томе како треба да реагујемо. Стање на КиМ је, из дана у дан, све теже и компликованије, али добро је да су Црква и државни врх на истој страни - поручио је патријарх Иринеј после састанка с председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Представници државног врха имали су данас једночасовни разговор с патријархом и члановима Синода, на којем су их информисали о опасностима које носи недавно усвојена приштинска платформа за преговоре са Београдом.

После састанка, Вучић је казао да је ситуација у којој се Србија налази тешка, али да српски народ и српска држава неће остати на цедилу:

- Донели смо текст платформе коју су косовски Албанци усвојили за потребе прекида дијалога са Београдом и упознали Синод о свим акцијама Приштине - од неспровођења Бриселског споразума, увођења такса на српску робу, до ове платформе која је показатељ колико неки људи желе изазивање кризе, а не решавање проблема.

Председник је додао је да су неки, рачунајући на то колико је Србија жељна даљег напретка, мислили да смо спремни да заборавимо на свој народ и државу:

- Грдно су погрешили. У тешким околностима наставићемо да убрзано развијамо Србију, али ни свој народ на КиМ ни нашу државу нећемо оставити на цедилу.


Поручио је да је разочаран јер међународна заједница није реаговала како би спречила доношење ове платформе, иако ју је, каже, молио да упозори приштинске власти да овакав текст не може бити усвојен.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПАЦОЛИ "ДУХОВИТО" О СТАВУ БЕОГРАДА: Козарев подсећа да се зна ко не жели дијалог

Он је захвалио патријарху и архијерејима што су саслушали државне званичнике и најавио да ће Цркву обавештавати о будућим потезима, али и да ће држава увек бити спремна да саслуша ставове Српске цркве.


Патријарх је рекао да су овакви састанци у данашњим приликама веома потребни:

- Пожељно је да буду што чешћи. Управо како се проблеми јављају, да тражимо најбоље решење и наш став, и Цркве и државе.


УВРЕДА ЗА РАЗУМ

ВУЧИЋ је истакао да више не очекује ништа, као и да се сваког дана појави нека нова акција која онемогућава постизање компромиса.

- Ако су вам ово услови за дијалог, немојмо да губимо време и трошимо новац за пут до Брисела. Дијалог у којем Србија треба да призна независност, да се формира ад хок трибунал за суђење Србији, да вам дамо наше амбасаде, да вам дамо имовину, наше иконе и културно благо... Шта је с вама? - упитао је председник, обраћајући се представницима Приштине и закључујући да је то што траже од Србије увреда за здрав разум.