Луис Мекензи: Бомбе на Србију највећа грешка НАТО

Драган Вујичић

10. 03. 2019. у 13:02

Луис Мекензи: Бомбе на Србију највећа грешка НАТО
Луис Мекензи, некадашњи заповедник Унпрофора у БиХ у интервјуу за "Новости": Ослобађање Насера Орића је срамотно, Хаг је био пристрасан суд

АГРЕСИЈА НАТО на вашу земљу у марту 1999. огромна је грешка Северноатлантске алијансе. То што се догађало на Косову током 1998. и 1999. био је интерни обрачун ваших легитимних снага безбедности са терористима које је америчка пи-ар компанија из терористичких униформи преоденула у борце за слободу. Иста та агенција претходно се увежбала ратујући за потребе босанске владе против Срба. Та 1999. била је година када је НАТО славио 50 година постојања, а није имао непријатеља ни на видику. Ваша земља је зато бомбардована.

Ово, ексклузивно за "Новости", износи генерал Луис Мекензи, некадашњи заповедник Унпрофора у Босни и Херцеговини. Канадски генерал, који није био чест гост медија на Балкану, каже да "Вечерње новости" није могао да одбије. Када смо га позвали, сетио се јуна 1992. године - док се на писти сарајевског аеродрома "Бутмир" под снајперима чекало слетање тадашњег француског председника Франсоа Митерана, давао је интервју за наш лист:

- Тада смо били млади и лепи, а сада смо само лепи!

* Као командант међународних снага познавали сте све вође зараћених страна. Шта данас мислите о Изетбеговићу, Караџићу, Младићу...?

- Изетбеговић је био под великим притисцима екстремнијих чланова свог кабинета. Ту пре свега мислим на Ејупа Ганића, који је константно био трн и у мојој пети. Верујем да је он и Изетбеговићу био сметња. Алија је очекивао да ће му победу у рату обезбедити Уједињене нације, јер му је то претходно сугерисао амбасадор САД Ворен Цимерман. Зато је и одбио мировни план Европске заједнице из марта 1992. Када је у питању Караџић, његов проблем је био у томе што је, чини ми се, своје мишљење често базирао на мишљењу последње особе са којом је разговарао тих дана. Најчешће је то био генерал Ратко Младић. Генерал је опет био човек који је покушавао да исправи све неправде над Србима од 1389. године.

* Да ли Хашки трибунал оправдао своје постојање?

- Ослобађање Насера Орића било је срамотно. Тај чин је потврдио пристрасност суда и то - заувек.

* Како коментаришете одустајање хашког тужилаштва од неких тачака оптужнице у случају "Маркале" или "Васо Мискин"?

- Гледао сам како се са српских положаја гранатира Сарајево. То су била гранатирања, а не бомбардовања. Сматрам то за ратни злочин, за који Младић сноси одговорност. С друге стране, неке снајперске и пешадијске заседе и бомбашки напади у Сарајеву су крајње сумњиви и непотврђени.

СУПРУГУ САМ ЗВАО МЕКИНОВИЋ Шта су вам данас приоритети? - Превише је приоритета са којим сам био суочен у последње време, пре свега ту мислим на смрт своје супруге. Знате, и она има везе са вама. Њу су босански медији својевремено оптуживали да је Српкиња, а да сам ја због тога на српској страни. Њени корени вуку од шкотске фамилије Мекинон. Због тога сам се шалио са њом називајући је госпођа Мекиновић.

* Сребреница је, по мишљењу многих, највећи српски жиг из рата деведесетих?

- У Сребреници се 1995. догодио ратни злочин, али не и геноцид. Претходно, ратни злочин над Србима у селима око Сребренице починиле су трупе које је водио Насер Орић. Његове јединице су излазиле из енклава које су штитиле снаге УН и чиниле зверства над Србима. То је, такође, ратни злочин. О геноциду над Бошњацима не може да се говори јер су снаге босанских Срба уредно евакуисале све цивиле, жене, децу и старце из рејона борбених дејстава.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Mекензи: Увреда не само за Унеско већ и за саме УН

* Многе сте изненадили својим ставом из 1999. о ситуацији на Косову?

- Већ сам рекао да је НАТО агресија 1999. била илегална и неоправдана, и ја сам те године као млади пензионер извештавао за једну канадску телевизију. Видевши стање на терену, још тада сам предложио разграничење Срба и Албанаца на Косову и да нова граница између двају народа иде од истока до запада, на општој линији кроз Приштину.


* Где је данас Србији место, на Истоку, Западу...?

- Нисам политичар и економиста, али сам убеђен да је Србима и Србији место на Западу. Упознао сам се са вашим менталитетом и талентима које имају ваши људи. Звучаће многим Србима шокантно, али вам саветујем да уђете у НАТО без обзира на грешке које су учињене. Допринос Србије савезничким победама у прошлости је историјски немерљив.

ИЗГУБЉЕН МЕДИЈСКИ РАТ

После свих ратова на Балкану, над Србима као да је остао трајан жиг кривице?

- Ваша страна је била убеђена да је у том грађанском рату у праву, а крња Југославија и Србија после никада није ни покушала да направи озбиљну медијску кампању и докаже исправност својих ставова на Западу. Испало је тако да је Србија, највернији савезник Запада у два светска рата, оцрњена у пропаганди и на ТВ екранима широм света.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

zoran

10.03.2019. 13:17

Jedan posten covek koji je rekao istinu a koja je zabolela amerikance . Sve najlepse gospodinu Mekenziju !

Milko

10.03.2019. 14:33

@Alex - Ja sam generala gledao u jednoj emisiji na engleskom jeziku, gde je svedocio kako je neka medijska patka o tome kako su navodno Srbi spalili Mostar upravo to - laz. U toj emisiji su pustili neko izrezirano ukljucivanje jedne muslimanke uzivo u program BBCija u kojem ona panicno prica kako evo upravo idu srpske jedinice i pale kuche. Mekenzi je rekao da su UN helikopteri iz vazduha pregledali taj deo grada i da je bilo ocigledno da je rec o steti nacinjenoj u borbama, a ne planskim paljenjem.

Marlo

10.03.2019. 14:29

Za Alexa-a ovaj čovek govori isto zadnjih 20 i kusur godina. Potražite članke i razgovore sa njim iz ranijeg perioda

PG-CG

10.03.2019. 16:03

@Marlo, uz dužno poštovanje, general Mekenzi je penzionisan 1993. godine, tako da nije mogao biti AKTIVAN 1999. godine, kada je bombardovana SRJ, niti kasnije... Pozdrav!

PG-CG

10.03.2019. 16:07

General Mekenzi, rođen je 1940. godine u Novoj Škotskoj. U Vojsku Kanade stupio je 1960. godine. Osnovao je i komandovao sektorom Sarajevo, u okviru UNOROFOR-a 1992. godine, a godinu dana kasnije podnio je ostavku, i penzionisao se...

nina

11.03.2019. 05:39

@Nebojsa007 - Lazi, lazi ....On nije ovako pricao dok je ucesvovao u napadima na Jugolaviju i Srbiju, pre 20 godina. . Kako je sada "promenio" mesljenje ?????

Rade Bg

10.03.2019. 19:41

Svi oni (saucesnici) pricaju o nekoj istini jer ih savest grize! Gde su svi ti "olosi" bili da kazu istinu kada je trebalo da se kaze? Gde ste bili olosi?

JUGO

11.03.2019. 04:41

Kad je tako sad e red dase nato povuce ili pak USA iz kosoveo metoheije pa da vidim sta ce albanci onda ..da nam se nasa zemlja vrati..ako neceu da zive sa srbima albanija im nije daleko ,,ili pak CG tamo su dobro dosli ili hrvatska oni su dobri prijatelji pa neka ih prime,,gde si bio da to kazeteu FN i EU

Лола

11.03.2019. 06:53

Мекензи каже да је бомбардовање 1999 била огромна грешка, али нам саветује да уђемо у НАТО, без обзира на учињену грешку??!! Матори, да ли је ико тражио твоје мишљење сада?? Било је времена када си га требао износити, само што си тада другу причу причао.

Zoran

11.03.2019. 09:00

Zaista mi je pun kofer ovih kojima naknadno proradi savest.Ti si isao tamo da radis za platu i morao si da cutis.Sta mi imamo od toga sto sada govoris istinu?I nisi jedini koji tako radi,bilo je takvih slucajeva i ranije.

Mile 47l2.

13.03.2019. 15:24

Luis Makenzi govori staje bilo i sta nije trebalo biti,covek govori istinu a ne danas jedno sutra drugo.Potpuno u pravu nemenja svoj stav.