У Косовској агенцији за регистрацију предузеће "Трепча" регистровано је као акционарско друштво. Тиме су, према раније усвојеном Статуту те компаније, привремене приштинске институције постале власник 80 одсто, а запослени 20 одсто акција тог комбината.

Косовски министар за економски развој, Валдрин Љука, потврдио је ту информацију и оценио да је то "историјски тренутак" зато што су запослени постали власници дела тог предузећа.

"Historical moment... Честитамо", написао је Љука на свом Фејсбук профилу.

Претходно је председник косовског парламента Кадри Весељи потписао одлуку којом је комбинат "Трепча" постао 100 одсто власништво Косова.

Потписивањем те одлуке потврђено је стопроцентно власништво Косова у "Трепчи", пренела је Коха.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отимају "Трепчу" да би отерали Србе са Косова

Приштинска влада је предлог Статута "Трепче" усвојила 30. маја 2018. године.

Тај предлог је предвиђао да некадашњи југословенски гигант постаје акционарско друштво трансформацијом пословних јединица: "Трепча" - Стари трг, Кишница и Ново Брдо, Копаоник - Лепосавић.

Закон о "Трепчи", којим влада тзв. Косова постаје власник 80 одсто комбината, усвојен је 7. октобра 2016. у косовској скупштини.

Четири дана касније Владе Србије је донела одлуку којом се поништава тај закон, то јест, "све правне последице аката и радњи" косовских институција. Уставни суд тзв. Косова је, у међувремену, тај закон прогласио уставним.

ХАРАДИНАЈ: ТРЕПЧА РЕГИСТРОВАНА ПО КОСОВСКИМ ЗАКОНИМА


Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, огласио се поводом регистрације компанија Трепча, као акционарског друштва оценивши да је то велика вест.

Трепча је сада регистрована по косовским законима.

"Гигант Трепча, након изгласавања Статута у парламенту, регистрована је као компанија заснована на косовским законима. Срећно", написао је Харадинај на Фејсбуку.