Сеју страх од Русије у региону

Д. МИЛИНКОВИЋ

08. 03. 2019. у 13:02

Сеју страх од Русије у региону
Из Америке и Нато поново стижу оптужбе о "малигном утицају" Москве. Циљ да се Београд и Бањалука угурају под кишобран војног савеза

ОПТУЖБЕ које поједини западни званичници и генерали НАТО-а последњих месеци понављају као мантру - да Русија шири "малигни утицај" на Балкану - као главни циљ имају да се Београд и Бањалука угурају под кишобран Алијансе и ослабе позиције Србије у решавању косовског питања.

Овако саговорници "Новости" оцењују све очигледнију офанзиву појединих центара политичке и војне моћи, одакле се готово свакодневно шири страх од Руса у региону. Последњи се пре неколико дана огласио командант здружених снага НАТО-а у Европи Кертис Скапароти, који је у излагању пред Комитетом за оружане снаге Сената САД таргетирао Москву као главног кривца за крхку безбедносну ситуацију на Балкану. Он није пропустио да каже да се Русија противи признавању Косова и да кроз политичку, војну и економску помоћ покушава да задржи свој утицај у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Столтенберг: Русија настоји да утиче да ли ће Балкан ући у НАТО

Наши саговорници указују на то да је на делу "прљава игра" стварања лажне опасности од Русије, којом се прикрива да су управо они који оптужују прави "диригенти" нарушавања безбедности у региону.

Бивши припадник КОС-а Љубан Каран упозорава да је већ на делу друга фаза "специјалног рата" како би НАТО овладао комплетним Балканом, а то је стварање центара за ударе на Србију и Републику Српску:

- Један центар је у Скопљу, у коме доминирају амерички утицај и македонски премијер Зоран Заев, и где, као на ходочашће, одлазе поједини лидери наше опозиције. Други центар, под палицом Британаца, налази се у Сарајеву, одакле су притисци превасходно усмерени ка Републици Српској.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амерички генерал: Балкан на мети руске дестабилизације

Каран сматра да је флоскула "малигни утицај Русије", која се употребљава за оптужбе на рачун Москве, најбољи доказ да Запад заправо нема ниједан конкретан доказ да постоји реална опасност од Руса, јер да доказе има, увелико би били презентовани јавности.

Професор међународних односа и геополитике Срђан Перишић очекује да се наставе притисци на Београд и Бањалуку да се одвоје од Русије, да одустану од политике војне неутралности и прикључе се НАТО-у:

- Запад овде није заинтересован ни за јачање демократије, ни за одбрану људских права и слободу медија, већ искључиво да смањи утицај Русије, чије је присуство на овим просторима природно и траје више од два века. Да не говорим о томе да су српски и руски интереси у великој мери компатибилни и да све то смета Западу.


ИВИЦА ДАЧИЋ: ДВОСТРУКИ ИГРAЧИ У ЕУ

ШЕФ дипломатије Ивица Дачић изјавио је у четвртак да не мисли да САД играју двоструку игру у вези са нормализацијом односа Београда и Приштина, али да то чине неке земље ЕУ, јер не желе договор на принципима о којима се досад разговарало.

- Они не желе брз договор и не желе договор у коме оне нису водеће. Те земље храбре Рамуша Харадинаја да не укине таксе.

Дачић је оценио да се у жељи да обе стране изјадначе "уши вуку и Београду" и говори - "Приштина је увела таксе, а ви нисте дозволили да их приме у Интерпол и радите на повлачењу признавања Косова чиме отежавате дијалог".

Одговарајући на питање шта очекује од посете подсекретара САД за политичке послове Дејвида Хејла Београду, Дачић је рекао:

- Много делегација је из САД већ долазило, сви крену у Приштину па сврате и код нас. Што се нас тиче, не морају да долазе у Београд, нека реше са Приштином да се укину таксе и ми идемо даље.


КОРИСТ И ЗА ВОЈНУ ИНДУСТРИЈУ

ПОЛИТИЧКИ аналитичар Драгомир Анђелковић упућује, за "Новости", на још један важан аспект оптужби Запада на рачун Русије:

- Намерно се дижу тензије и ствара лажна слика опасности како би се онда чланице НАТО-а оптеретиле новим набавкама наоружања које, наравно, превасходно купују од америчких компанија. Приче да је Русија највећа опасност иду наруку и противницима Доналда Трампа, који желе да створе слику његове блискости са Москвом, и којем се оптужбе о "малигном утицају" Русије враћају као бумеранг. А потпуно је очигледна намера НАТО сила да заокруже свој војни савез увлачењем не само Балкана, већ и Украјине и Грузије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

istoričar

08.03.2019. 13:57

Može, ali prvo da se oduzme od Hrvata sever Dalmacije i vrati Italiji, a jug Dalmacije da se vrati Srbiji. Srpski deo BiH po Dejtonu pripojiti Srbiji, a preostali deo BiH pripojiti Hrvatskoj.

Im Fam

14.03.2019. 18:35

@istoričar - Привет! Сербам в Европе сейчас тяжелее всех наверно, так как остальные страны ЕС все хотят быть в нато и поддерживают американскую лживую политику. Тем более Сербию не так давно бомбили те, кто сейчас называется "друзьями". Скорее всего Сербии пока не отдадут сербские земли. Хочется верить, что время все поставит на свои места и ваша страна вернет Косово.В России о Сербии хорошее мнение. Желаю вам железных нервов и терпения.