Иштван Пастор: Бојкот заговара свако ко стрепи од ваге бирача

Ј. СИМИЋ

04. 03. 2019. у 12:30

Иштван Пастор: Бојкот заговара свако ко стрепи од ваге бирача

Иштван Пастор

Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и лидер СВМ у разговору за "Новости": Гледано са аспекта постојања већине, не постоји ниједан разлог за ванредне парламентарнне изборе

ДО краја овог месеца, а пети пут од 2014. године, чланови влада Србије и Мађарске наћи ће се за истим столом како би на заједничкој седници дали додатни импулс веома доброј билатералној сарадњи. Заседање ће водити премијери Ана Брнабић и Виктор Орбан, очекује се и учешће председника Александра Вучића, а планирано је да седница буде у Војводини.

Ово у разговору за "Новости", каже Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара и истиче да очекује да ће се постићи низ договора у привредној сарадњи, развоју инфраструктуре, енергетици...

- Било би битно у овом моменту и да се постигне договор о продужењу рада барем два гранична прелаза који су близу Хоргоша, а који би радили нон-стоп. То би смањило огромне редове на уласку и изласку из Мађарске у Србију - истиче Пастор.

* Јесу ли бољи политички односи двеју држава побољшали положај Мађара у Србији и Срба у Мађарској?

- Ова два процеса ишла су паралелно и једино је тако било могуће издићи односе на висок ниво. Прешли смо веома дугачак пут. Доста је рађено и код нас и у Мађарској у вези са колективним мањинским правима.

* Шта поручујете онима којима не одговара овакво приближавање Србије и Мађарске?

- Такве ја питам: зар би нам било боље да смо остали на старим позицијама? Није ово побољшање случајно настало, обострано су улагани значајни напори да се створи међусобно поверење и дефинишу тачке заједничког интереса које надвисују неке, не баш славне странице историје. И те странице смо заједнички ишчитали. Једино на тај начин се и могу градити бољи односи.

ЛИЦЕМЕРИ ИЗ ПРИШТИНЕ * КАКО доживљавате ситуацију на Косову и Метохији? - Волео бих да се створе услови да се то питање најзад затвори. У последње време препреку за брже одвијање тог процеса представљају политичари из Приштине. Они имају подршку дела међународне заједнице која дневно тренира неку врсту политичког лицемерја. То је ситуација у којој је веома тешко направити обострано прихватљив и рационалан договор.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Иштван Пастор: Финансирање Војводине стиже на сто

* Како гледате на могућност ванредних парламентарних избора у Србији?

- Гледано са аспекта постојања већине, одлучивања, не постоји ниједан разлог за ванредне парламентарнне изборе. Мислим да би нам било веома важно да нормално радимо у наредних годину дана. Изгубили бисмо пуно времена уласком у ванредне изборе.

* Како тумачите протестне шетње опозиције и истовремену најаву бојкота евентуалних избора?

- То је велика контрадикторност, а бојкотовати значи избегати да се стане на вагу бирача и измери колико сте у овом тренутку "тешки". Питање изборних правила је евергрин тема која је увек подлога за опозиционо политизовање. Произлази да су добра она изборна правила која би неком гарантовала победу, а таква не постоје, јер исход избора у мањој мери опредељују правила, а у већој мери садржина политичке поруке.

* Какав допринос војвођанској политичкој сцени очекујете од "Војвођанског фронта" који су формирали ЛСВ и ВП?

- То ништа круцијално неће променити. Све странке покушавају да се позиционирају када постоји наговештај избора, а они ће, ако не пре, свакако бити догодине у мају.

* Како објашњавате да економски напредак, уочљив и по страним показатељима, поједини политичари упорно оспоравају?

- Разлог за то је искључиво њихов лични однос према председнику Вучићу. Мислим да би читава политика у Србији требало да о неким питањима, најзад, постигне национални консензус. Да се, коначно, зна да оно што је тема националног консензуса, не може да буде и тема дневне политике. У протеклих 30 година вишестраначја у Србији, то нисмо успели. То би могло да растерети политику, свакодневни живот, грађане, нашу децу. Јер, непостојање консензуса је порука да је све дозвољено.

* Да ли је Војводина и данас најразвијенији део Србије?

- Да. Ствари се померају у позитивном смислу што се тиче инвестиционих подухвата, нових радних места. У последње две, три године крупне промене начињене су у области здравства и то су ствари које нико не може да оспори.


ПОДРШКА ПРОЈЕКТИМА ЗА МАЂАРЕ

* ДА ли је трогодишње улагање Мађарске у пројекте намењене Мађарима у Србији испунило ваша очекивања?

- За три године, колико је први развојни циклус трајао, обезбедили смо 250 милиона евра за реализацију пројеката за око 10.000 апликаната. Та средства су се овде опредметила, овде су стварана нова радна места, овде су допринели повећању друштвеног бруто производа, овде је плаћен порез. И за то смо имали подршку руководства Србије. То, нажалост, није случај са пројектима за Мађаре у Словачкој, или Румунији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

Marija

04.03.2019. 14:21

Nije sustina u korektnosti , vec u anomaliji. Intelekt kao produkt misaonog procesa ne moze iznedriti manjak svetlosti, ali moze izroditi ideju zaklanjanja.

aca

04.03.2019. 14:32

Na volju biraca se ne moze uticati obicnim bojkotom,gradjani su za svetliju buducnost u kojoj nema opozicije

Kristina

04.03.2019. 14:36

Opozicija svasta pokusava ali nemaju oni sanse ni na vanrednim ni na redovnim izborima.

Vojkan

04.03.2019. 14:40

Bilateralna saradnja nasih drzava je na solidnom nivou, ali cema nastaviti da je unapredjujemo

Radenko

04.03.2019. 14:42

Opozicija bezi od izbora zato sto odlicno zna da ce na izborima doziveti veliki fijasko.

star

04.03.2019. 14:45

Za našu trulu opoziciju su dobra ona izborna pravila koja bi njima garantovala pobedu, a takva pravila ne postoje, jer ishod izbora u velikoj meri zavisi od građana Srbije.

Dana

04.03.2019. 14:46

Baš tako, bojkot izbora znači strah od rezultata. Što se tiče bilateralnih odnosa Srbije i Mađarske, nadamo se još boljoj saradnji.

Taichy

04.03.2019. 14:58

Pozitivni rezultati koji se ostvaruju su vidljivi kako na polju ekonomije, tako i zdravstva, skolstva. Zahvaljujuci odgovornj politici , sve veci broj investitora dolazi u nasu zemlju, sto je jasan znak da je Srbija sada pogodno tle i siguran partner.

Pavle

04.03.2019. 15:00

Nadam se da će se uskoro otvoriti ta dva nova granična prelaza. To će nama koji živimo ovde u blizini granice mnogo olakšati život. Nećemo morati da idemo čak na Horgoš da bi prešli granicu. A ovo u vezi izbora čovek je sve objasnio... Ako hoćeš vlast moraš da ideš na izbore.

Nikola

04.03.2019. 15:18

Saradnja između Srbije i Mađarske je u velikom.usponu i to se odražava na stanje u Vojvodini.