Србија је један од највећих инвеститора у Републику Српску, а постоји још простора за унапређење сарадње, посебно у области енергетике и саобраћајне инфраструктуре, речено је данас након десете заједничке седнице две владе СРбије и Репоублике Српске у Београду.


Премијерка Србије Ана Брнабић каже да је робна размена са БиХ у 2018. години била 1,87 милијарди евра, а да је 70 одсто робна размена са РС, али да има много простора за унапређење сарадње и робне размене.

"Србија је један од највећићих инвесторора у РС преко Телекома у телекомуникацје, у банкарски сектор преко Комерцијалне банке", рекла је премијерка Србије.

Она је додала да је један од приоритета путна инфраструктура, да се на данашњој седници две владе могло чути да ће коначно стићи и подршка са федералног новоа БиХ да се мост Братољуб који повезује Братунац и Љубовију коначно пусти за саобраћај.

Посебан фокус за обе владе са леве и десне стране Дрине је енергетика, те ће владе Србије и РС заједнички радити на изградњи три хидроцентрале на Дрини "Фоча", "Паунци" и "Бук Бјела", капацитета око 200 мегавата и у вредности од скоро 450 милиона евра.

Брнабић је подсетила да је Србија захваљујући фискалној консолидацији, када је Александар Вучић постао премијер, у фокус ставила подршку грађанима РС и дала донацију од 21, 75 милиона евра за различите пројекте у РС.

"То говори о посебним везама Србије и Српске. Ми смо отворили конзуларну канцеларију Србије у Требињу, а у наредних неколико месеци планирамо отварање конзуларне канцеларије и у Дрвару", појаснила је она.

Премијер РС Радован Вишковић каже да грађани РС зању да цене оно што Србија ради за Српску и да је улагање у Србије у РС један од начина бољег повезивања Срба са леве и десне стране Дрине.

"Наставак даље сарадње ће ићи узлазном путањом и то пре свега у енергетском сектору. Градићемо три хидртоелектране заједно, а учинићемо све да убрзамо процес формирања заједничког предузећа", рекао је Вишковић.

Два премијера још су нагласила да ће фокус у наредном периоду бити на пољопривреди, али и унапређењу сарадње што се тиче наменске индустрије.

ПОТПИСАНИ МЕМОРАНДУМИ И СПОРАЗУМИ

Завршена је заједничка седница две владе Србије и Републике Српске у Београду посвећена унапређењу сарадње и заједничким пројектима, а потписано је неколико меморандума и споразума.

Потписан је Меморандум о сарадњи у области технолошког развоја и дигитализације, а парафирали су га министар просвете Младен Шарчевић и министар за научнотехнолошку развој РС Срђан Рајчевић.

Такође, потписан је и Меморандум о размени искустава у области инспекцијског надзора, између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Управе за инспекцијске послове РС, а параф су ставили ресорна министарка Зорана Михајловић и в.д. директор Управе Данијела Батар.

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић потписали су Споразум о сарадњи у области европских интеграција.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија и Српска удружено до јединственог иновационог екосистема

Потписан је и Меморандум између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства за научнотехнолоши развој, високо образовање и информатичко друштво РС у области стипендирања младих талената, а потписали су га Вања Удовичић и Срђан Рајчевић.

Претходна заједницка седница влада РС и Србије одржана је у августу прошле године у Требињу.


ТАКСЕ УГРОЗИЛЕ ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О НИЖИМ ЦЕНАМА РОМИНГА

Приштинске таксе на робу из централне Србије угрозиле су потписивање свих регионалних споразума, укључујући и споразум о снижавању цена роминга, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Она је, након заједничке седнице две владе Србије и Републике Српске, нагласила да је идеја била да се споразум о ромингу потпише 4. априла у Београду, али до тога највероватније неће доћи.

"Идеја је била да се споразум потпише на Другом дигиталном самиту Западног Балкана", рекла је Брнабић и додала да је немогуће потписивање нових споразима када се не поштују стари стари регионални споразуми као што је ЦЕФТА .

"Питала сам партнере из ЕУ како да објасним грађанима Србије да ми потписујемо нове споразуме иако сво то време једна страна у потпуности крши и не поштује их и то без последица и консеквенци", истакла је Брнабић.

БРНАБИЋ: ДОДАТНО ИНТЕНЗИВИРАТИ САРАДЊУ СРБИЈЕ И СРПСКЕ

Председница Владе Ана Брнабић поручила је данас да је апсолутно задовољна сарадњом Србије и Републике Српске, да очекује да у наредном периоду буде још интензивнија, а у фокусу будуће сарадње биће пољопривреда и наменска индустрија.

Председница Владе, после заједничке седнице Републике Србије и Републике Српске, рекла је да су и Србији и Српској потребни нови енергетски капацитети, да се због тога ради на заједничким пројектима изградње три хидроелектране, у горњем току Дрине, и да ће ти радови утицати како на раст БДП-а у Србији тако и у Српској.

Говорећи о повезивању БиХ и Србије, те Србије са Републиком Српском, Брнабић каже да су инфраструктурни пројекти попут изградње саобраћајница циљ и у наредном периоду.

Премијерка је навела да, што се Србије и РС тиче, све је завршено за изградњу моста Братунац-Љубовија, да разуме фрустрацију грађана да он још није у функцији, јер су ствари "биле запеле" на федералном нивоу.

Међутим, тендер за завршетак радова на овом мосту биће оконча 7. марта што би требало да омогући завршетак свих радова који су остали.


Премијерка је навела да је за Србију значајан пројекат изградња брзе саобраћајнице између Србије и РС, а која треба да иде до Лознице.

Она је истакла да је фокус сарадње у наредном периоду развој пољопривреде и наменске индустрије те рад на аутоматизацији противградне заштите.

Брнабић је подсетила на робну размену између Србије и Српске која износи око 1,87 милијарди евра.

Говорећи о приштинским таксама, Брнабић је рекла да је, у оквиру Берлинског процеса, шест економија Западног Балкана усагласило споразум о ромингу, те да је идеја била да се тај споразум потпише 4. априла у Београду.

Међутим, она је поставила питање како да се овако важни споразуми потписују када приштинска страна стално крши све регионалне споразуме, те додала да приштинске таксе угрожавају и остале регионалне споразуме.

На питање новинара да ли је задовољна динамиком отварања поглавља, Брнабић је рекла: "Нисам незадовољна са динамиком отварања поглавља, али ни посебно задовољна".

Премијерка је појаснила да динамика отварања поглавља зависи и од дешавања унутар саме ЕУ, али да Србија спроводи реформе и да ће их и спроводити без обзира на ситуацију у самој Унији.

Каже да није реално да постоји много отворених поглавља док се у самој ЕУ дешавају промене.