ХРВАТСКА ЗЛОУПОТРЕБЉАВА ЧЛАНСТВО У ЕУ: Загреб спрема блокаду Србије

В. М.

29. 01. 2019. у 09:02

Хрватска поново злоупотребљава положај чланице ЕУ да би успорила интеграције наше земље. Вулин: Очекујем опструкцију, али не питају се они већ моћне државе

ХРВАТСКА ЗЛОУПОТРЕБЉАВА ЧЛАНСТВО У ЕУ: Загреб спрема блокаду Србије

ОДНОСИ Београда и Загреба далеко су од отопљавања, судећи по изјави хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, која је најавила нове уцене на европском путу Србије. У Влади Србије, ипак, не очекују да ће Хрватска успети у намери да, злоупотребљавајући члансто у ЕУ зарад решавања билатералних спорова, значајније успори отварање и затварање поглавља у преговорима Србије.

Грабар Китаровићева је казала да ће, у оквиру преговарачког процеса ЕУ и Србије, Загреб условљавати наш напредак постизањем договора у вези са отвореним питањима између две државе која се тичу границе, мањина, судбине несталих, сукцесије и универзалне јурисдикције. Она је нагласила да ће се те теме "свакако отворити" у оквиру преговарачких поглавља 23 и 24 (правосуђе и владавина права), као и да ће те области "веома дуго остати отворене" и да ће Србији требати године да испуни услове.

Један од највећих спорова између Србије и Хрватске тиче се коначног дефинисања границе, а спорно је око 11.000 хектара земљишта дуж Дунава. Хрватска, такође, тражи од Србије да обезбеди гарантована места у парламенту за представнике хрватске мањине. Неслагања постоје и у вези са поделом имовине СФРЈ, као и са питањем коначног расветљавања судбине несталих у рату. Један од великих проблема које Хрватска често потеже јесте питање универзалне јурисдикције, односно то што Загреб оспорава право Београда да суди за ратне злочине почињене на територији целе бивше државе.

Министар одбране Александар Вулин каже, за "Новости", да од Загреба очекује сваки облик опструкције и ометања на европским путу, али да се они на крају неће питати, већ ће одлуку донети моћније земље:

- Када би Хрватска одлучивала да ли ће Србија да постоји, ми бисмо одавно нестали. ЕУ у којој Хрватска доноси пресудне одлуке није организација у којој би за нас било места. Њихова политика досад је показала да ни најмање не цени то што је Србија допустила да Хрватска уђе у ЕУ без решених спорова са суседима и без регулисања имовинских права. Кад год је могла, Хрватска је чинила све да Србији отежа. Тако је у мигрантској кризи затварала границе, надајући се да ће нас мигранти преплавити - каже Вулин.

И министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је не чуде овакве изјаве из Загреба:

- Чланство у ЕУ неке од држава изгледа виде као амнестију од сопствених неиспуњених обавеза у области мањина, повратка имовине, владавине права и процеса помирења. Процес преговора не служи за то да свако убацује своје билатералне захтеве према кандидату. Зато служе билатералне платформе, да би се избегла до крајности условљавајућа будућност процеса преговора.


ПРОПАО ВЕЋ ЈЕДАН ПОКУШАЈ

Министарка Јоксимовић подсећа да је Хрватска, управо у вези са отварањем поглавља 23 и 24, већ покушала да Србији убаци клипове у точкове. Током холандског председавања ЕУ, у првој половини 2016, постојала је, како каже, добра воља чланица да се отворе та поглавља. Делегација предвођена министарком отпутовала је тада у Брисел и, по доласку сазнала да је Хрватска повукла сагласност. Поглавља су, ипак, отворена, три недеље касније.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

Любитель

29.01.2019. 10:18

Мали су они играчи да би се питали, чак то није ни Немачка или било ко из Европе. Амери коло воде и водиће га још, а, до кад, виђећемо.

maniks

29.01.2019. 10:24

Mogu samo da zamislim koliko bi Srbija bila uspesna i srecna zemlja da nema za susede hrvate

Влада

29.01.2019. 12:01

Хрватска може овим само да блокира еурофанатичну власт и мали проценат тзв. елите која би уласком Србије у ЕУ постала још богатија (није да ћемо икад да уђемо, то је чињеница)! Овим заправо, комшије хрвати чине услугу народу Србије! Захвалио би им се, али им Јасеновац и Олују не могу опростити...далеко им кућа!

Ja

29.01.2019. 12:30

glavni problem srbije je to što smo od ii sv.rata dozvolili hrvatima, slovencima,crnngorcima,muslimanima,šiptarima da vode glavnu reč u državi za koju su srbi dali najviše,od beba u kolevki pa do najstarijih.napravljena je najgora moguća selekcija političara i diplomata koji su se šlihtali maršalu i njegovim sekretarima i komesarima.jednostavno njih nije interesovala kompaktnost države srbije. bitno im je da u krugu dvojke sve funkciniše.

Ja takođe

29.01.2019. 15:00

@Ja - I što je najžalosnije, to još uvijek traje. To se može vidjeti po objavljenim komentarima. Srbija nikako da se probudi.

Miki-Zg

29.01.2019. 18:22

@Ja - Srpski kvazi političari su i poslije 5. oktobra ( Dos ) za male pare rasprodali sve što je vredilo po Srbiji, Hrvatima ,Slo. itd. vjekovnim neprijateljima Srba koji svoje postojanje dokazuju činjenjem štete Srbima u svakom trenutku i svuda po svijetu !

Дучићев

29.01.2019. 12:34

Tamo gde su Hrvati,Srbiji nije mesto!Zar da se sa Hrvatima druzimo,s kim si takav si!

Žika

29.01.2019. 12:46

Srbija treba što pre da uđe u EU i NATO i oslobodi se Ruske kolonije, inače ćemo pod Rusima propasti i biti večna beda i sirotinja kao S.Koreja i Belorusija.Na zapadu je život,na istoku caruje propast večna beda i sirotinja!Milošević je opljačkao kasu bivše SFRJ i sve američke milijarde odneo u Moskvu,sve firme su 1993 naglo propale u Srbiji jer su sav devizni kapital odneli u Rusiju Milošević i njegovi tzv. Staljinisti po nalogu KGB-a!!!

profesor baltazar

29.01.2019. 14:23

to sto trazi hrvatska njeno je legitimno pravo, a srbija treba da pokusa na smiren nacin da resi ta pitanja. cista je iluzija da je srbija mogla da zaustavi hrvatsku na ulasku u eu, i nemojmo da se sa time zanosimo! hrvatska ima previse snazne saveznike. postavljati uslove hrvatskoj je nemoguce, ona je clanica eu.sem hrvatske ovde su jos poljska ,zemlje baltika, slovenija,bugarska, a velikima trenutno ne odgovara prosirenje, a da odnose sa rusijom i kinom ni ne pominjem.

profesor baltazar

30.01.2019. 15:19

@profesor baltazar - @vili ,pa, zar nisam izisao, upravo o tome se radi, dolazim iz sveta bajki,a vidim da i vi zivite u svetu bajke.

Simon

29.01.2019. 17:25

@ ja,ponovit cu ono sto sam vec nekoliko puta napisao,ali mi se cenzurira.Hrvat i slovenci,a vredi i za druge sve sto rade,rade na nivou institicija,dakle promisljeno i ciljano i dugorocno,dok u Srbiji se sve radi na nivou pojedinca i njegove osobne sposobnosti I dobre volje,zato se desava da sm9 uvek zateceni i u defenzivi i da kaskamo za dogadjajima koje nam drugi nametnu.

vili

29.01.2019. 19:58

@Dend - Ma da ,oni se brinu o nama .Evo jesu li nam digli spomenik u Jasenovcu.Tolko su brizni da bi za nas rado digli jos takvih deset.

Mico

29.01.2019. 18:56

Ooooo guten tag, kako ste sestre bliznakinje?Dosla baka da da instrukcije posto je pre toga morala Makronu (i da sa njim potpise ugovore) i Vucicu.