Дачић: Сведоци смо опасног прекрајања историје

Танјуг

25. 01. 2019. у 12:37

Сведоци смо новог, све јачег и врло опасног прекрајања историје, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и истакао да у региону и данас, 70 година после Другог светског рата, постоји мржња и ревизионизам

Дачић: Сведоци смо опасног прекрајања историје

Ивица Дачић, Фото: Танјуг

БЕОГРАД - Сведоци смо новог, све јачег и врло опасног прекрајања историје, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и истакао да у региону и данас, 70 година после Другог светског рата, постоји мржња и ревизионизам.

Дачић је на отварању међународне конференције “Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије”, рекао да резивионизам добија на интензитету у нашем региону и да у неким земљама већ представља тренд, готово свакодневну појаву.

Дачић је међутим рекао да осуде покушаја ревизионизма и оправдавања злочина не важе само за неке друге, већ и за нас. “Они који су и код нас вршили злочине за време Другог светског рата и помагали у вршењу холокауста и геноцида не смеју бити рехабилитовани јер су били ратни злочинци”, рекао је Дачић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дачић: Ако Хрвати хоће дипломатски рат, имаће га

Додао је да је Србија земља која је највише пропатила у овом региону и да нема право да на такав начин врши ревизију историје. “То не изједначава злочине који су овде почињени са злочинима у Хватској, али не могу да не реагујем са истим огорчењем”, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да ће увек бити покушаја ревизије историје и оправдавања злочина, али да то никада није било ни у једној земљи званична политика, а да постаји опасност да у неким земљама у нашем региону добије такве конотације.

“Сведоци смо да годинама уназад имате потхрањивање такве државне политике што ствара осећај мржње и у актуелном времену. Зато ми не треба да се такмичимо са њима и кажемо да су њихови злочинци ипак били гори. То су били монструми, и једни и други”, казао је Дачић.

Он је истакао да су Срби, Јевреји и Роми у Јасеновцу били подвргнути систематском уништењу од стране усташког режима НДХ и да се због свих недужних жртава не сме дозволити насилно и перфидно мењање погледа на прошлост и историјске чињенице, јер се тако релативизују и негирају страдања целих народа.

"Посебно је алармантно ако покушаји негирања злочина и прекрајања историје добијају индиректну или директну званичну подршку, укључујући и покушај рехабилитације злочиначких режима, као што је био НДХ", нагласио је министар. Наводећи да и данас постоји опасност од оживљавања и легитимизације идеологије и политичких мишљења која су довела до таквих страхота, Дачић је рекао и да реинтерпретације догађаја из периода Другог светског рата понављањем постају део јавног говора и покушаја оправдавања злочина.

"Наша дужност је да се против те праксе боримо, а наш задатак да штитимо и негујемо културу сећања како се таква мрачна поглавља не би никада поновила", истакао је Дачић. Он је навео да је Србија подржава активности којима се чува сећање на жртве холокауста и геноцида кроз образовни програм, али и процес враћања имовине жртвама и подсетио да је усвојен и важан закон којим је то регулисано.

Дачић је указао да нечувени каратктер злочина почињених над Србима, Јеврејима и Ромима захтева од јавности да остане посвећена сећању и одавању почасти жртвама, изношењу стравичне истине и супротстављању онима који је искривљују или поричу.

У уводном делу конференције говорио је и директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина, који је упитао ко брани Србији да на Старом сајмишту, месту немачког концентрациононг логора, изгради меморијални комплекс у којем би Срби, Јевреји и Роми могли да испричају своја страдања. "Зашто у Доњој Градини нема никакве музејске поставке", упитао је Мишина. Он је оценио и да у Хрватској постоји ревизионизам и да данасња тумачења логора Јасеновац могу да се окарактеришу и као цинизам, попут речи да је пећ служила да се Срби загреју.

Декан Факултета за пословне студије и право Универзитета Унион Милан Радосављевић каже да у читавој Европи и свету у последњим деценијама води борба за поновном интерпретацијом историје и да тај процес није случајно повезан са јачањем национализма, популизма и реторике која садржи нацистичке елементе. "Историја мора да нас научи грешкама које смо правили да их не бисмо поновили. Прошлост се не може променити, али се из ње може научити", закључио је Радосављевић.


ДАЧИЋ: ОСТАВКА ВЕСА МИЧЕЛА ЛОША ВЕСТ


Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је оставка помоћника државног секретара САД за европске и евроазијске послове Веса Мичела лоша вест, јер је он, оцењује, разумео да САД треба да отвори врата за компромис између Београда и Приштине.

“Очигледно то је то место уклето. Ко год да се бави нама, пропадне му политичка каријера”, рекао је Дачић новинарима у Београду. Дачић је имао опаску и за судбину ЕУ.

“Ја сам изразио бојазан да ако ЕУ сад не пропадне, да ће да пропадне кад сви југословенски народи у њу уђу”, додао је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Lex

25.01.2019. 13:16

Очекујемо да господин Дачић осуди и злочине комунистичког режима, посебно за тортуту, мучење и убијање на Голом отоку (његових колега комуниста). Такође, да осуди стрељање 56 000 људи само у Србији.

Pink Floyd

25.01.2019. 15:56

@Lex - Taj broj što ste rekli je broj sa pronađenim spiskovima u manjim gradovima. Broj pobijenih do marta 1945. je veći i iznosi oko 100.000 ljudi! Do 1952. godine vršile su se likvidacije po Srbiji. Prema izveštaju Aleksandra Rankovića u saveznoj skupštini 1952. god. broj utamničenih lica po bilo kom osnovu u FNRJ je iznosio 3,7 miliona duša! U knjigi Antonija Đurića naći ćete masovne grobnice u svim gradovima Srbije sa brojem pobijenih. Broj izbeglih iz Jugoslavije je u jednom trenutku bio 4 mil.