Пленковић: Загреб ће помоћи важне пројекте за Хрвате у Србији

Танјуг

22. 01. 2019. у 20:34

Пленковић: Загреб ће помоћи важне пројекте за Хрвате у Србији

Фото Танјуг / АП

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је хрватска влада спремна да повећа финансирање конкретних пројеката важних за положај хрватске мањине у Србији

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је хрватска влада спремна да повећа финансирање конкретних пројеката важних за положај хрватске мањине у Србији.

Он се у Загребу састао с председником Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) и послаником у српском парламенту Томиславом Жигмановом и новоизабраном председницом Хрватског националног вијећа (ХНВ) у Србији Јасном Војнић, преноси ХИНА.

Пленковић је "изразио је спремност хрватске владе да у наредном периоду повећа издвајања за конкретне пројекте који су важни за положај хрватске заједнице од 58 хиљада чланова у Србији, као и заштиту хрватског културног идентитета", стоји у саопштењу хрватске владе након овог састанка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  GRADONAČELNIKU VUKOVARA SRBI ČESTO NA METI: Optužuje ih da kreiraju haos

Жигманов и Војнић су известили о дијалогу који од почетка прошле године воде с највишим званичницима српских власти, издвојивши важност остваривања бољих могућности образовања на хрватском језику и писму, као и одговарајуће заступљености хрватске мањине у представничким телима на државном, покрајинском и локалном нивоу.

Они су се заложили и за укључивање хрватске заједнице у Србији у прекограничне пројекте који се финансирају из европских фондова, преноси агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Brižno baš

22.01.2019. 21:56

Rekao bi čovek, da struju nemaju kao Srbi u Hrvatskoj, pa treba pomoć. Ajde za početak pomozi negde neki ćirilični natpis da postoji u mestima sa srpskom većinom. A za Hrvate u Vojvodini ne brini, imaju i ptičijeg mleka.

Dopisnik

23.01.2019. 02:02

U Srbiji Hrvati žive potpuno isto kao i Srbi , Nema podela kao kod Vas u Rvackoj. Plekoviću ti si EU to nači Pazi ti malo više Da Svi Gradjani Hrvacke Žive isto imaju ista Prava . U Americi ima 400hiljada Srba I svi isto Žive. USrbiji isto tako Sve nacije su iste.

Marija

23.01.2019. 15:26

@Dopisnik - U stvarnom zivotu nije bas sve tako, Tesko se dolazi do posla ALI ako si u SNS-u onda moze. Nije med i mleko ali mora se ziveti i svi da se trudimo da nam svaki dan bude bolji.