НА адресе институција Републике Српске, поводом Дана Републике 9. јануара, стигле су "честитке" морбидног садржаја. Наиме, на њима су фотографија гомиле људских костију и лешева и натпис: "Ако обележавате Дан Републике Српске, не заборавите - ово су њени темељи".

На полеђини су наведени називи 25 углавном бошњачких удружења проистеклих из рата, међу којима је и коалиција "1. март", али и удружења која се званично декларишу да се залажу за толеранцију, мир, истину и правду. Међу њима су Форум грађана Тузле и Фондација истине, правде и помирења из Тузле.

- Ово није први пут да нам на овакав начин, пред обележавање 9. јануара стижу провокације из Федерације БиХ - потврђено је "Новостима" у институцијама Српске.

Прочитајте још - Бошњаци не желе договор око формирања Савета министара, већ само уцењују

Бранислав Дукић, председник Савеза логораша РС, каже, за "Новости", да није изненађен овим провокацијама:

- Сваки удар на Дан РС, који је за нас светиња, још више јача институцију и уједињује српски народ у РС.

Он додаје да муслимани морају да схвате једном заувек да БиХ никада неће бити унитарна, за шта се борио Алија Изетбеговић, а наставио његов син Бакир Изетбеговић:

- Република Српска је јака, међународно призната и поносно славимо Дан Републике. Било је у прошлости из Федерације БиХ покушаја да се укине наш свети празник, а што су подржавали и појединци из међународне заједнице. Све нападе смо одбили и Дан Републике се и даље слави и славиће се.