ВРХ напредњака, на челу са Александром Вучићем, још није дефинитивно преломио да ли ће се ићи на ванредне парламентарне изборе, али су веома близу те одлуке - сазнају "Новости".

Према нашим информацијама, Вучић је уочи Нове године са најближим сарадницима разматрао могућност изласка на биралишта у 2019, а као потенцијални термини гласања помињали су се крај марта или прва половина априла.

Наши извори тврде да је у СНС јака струја која се залаже да странка провери и учврсти легитимитет уочи преломне битке за Косово и Метохију, али и услед све већих притисака да се Србија определи између Русије и ЕУ. Одлука о изласку на биралишта, сматра велика већина у СНС, било би и бацање "рукавице у лице" опозицији, која тврди да се оснажила и да владајући савез губи подршку. Ванредни избори били би прилика и да Вучић додатно учврсти странку, пре него што, како је најављивао, оде са лидерске позиције и кормило напредњака препусти неком другом.

Вучић у недељу није искључио могућност одржавања избора у 2019, нагласивши да је најважније видети шта је у интересу грађана:

- У марту или априлу улазимо у изборну годину и то није ништа ванредно. Очигледно сви мисле да су много снажни и да могу да побеђују. Има идеја да водим изборну листу СНС пре него што дође неко други. Чини ми се да би им то могло донети убедљивије резултате - рекао је Вучић за портал "Еспресо".

Поводом могућности расписивања ванредних избора, Дачић је за "Новости" рекао да су социјалисти начелно за то да се избори одржавају у редовном року, јер то осигурава политичку стабилност која је неопходна да се обаве важни државни послови:

Прочитајте још - Вучић за “Еспресо” о Косову: Не постоји друго решење осим споразума

- Али, с друге стране, потпуно подржавам председника Вучића да изборе можемо да имамо одмах, ако неко тражи промену државне политике и сматра да та политика нема подршку грађана. То што опозиција организује протесте је легитимно и демократски, али не може да очекује да ће на улици променити власт и њену политику. Ово није џунгла, ово је демократија у којој се нечија политика проверава на изборима.

фото В.Данилов

И председница Скупштине Маја Гојковић истакла је да опозиција жели да на улици дође до власти, али да се "она у Србији искључиво добија на изборима".

- СНС никада није имао проблем с провером воље грађана, па нема ни сада. У овом тренутку, ипак, мислим да је важније да се бавимо приоритетнијим стварима, пре свега како да помогнемо Србима на КиМ. Необично је што опозиција уопште не тражи проверу народне воље. Можда, јер заправо знају да никада нису имали мању подршку грађана сви заједно - рекла је Гојковићева за Пинк.

Представници опозиције, окупљене у Савезу за Србију, и странака блиских њима махом се залажу за бојкот избора, уз објашњење да нема услова за фер борбу. Члан Председништва СДС Константин Самофалов каже да "хоће ли бити избора искључиво зависи од одлуке Вучића, односно од калкулација о тренутку када може остварити што бољи резултат".

- Од 2012. Вучић одржава власт ванредним изборима и константним ванредним стањем перманентне предизборне кампање и тензијом сталне "претње" изборима. Под овим условима, опозиција свакако не треба да учествује на изборима - истиче Самофалов.


ПАРЛАМЕНТ БЕЗ СЕДНИЦА?

МЕЂУ посланицима је уочи Нове године прострујала информација да је могуће да се 2019. састану још само на једној седници или да их чак више уопште не буде, јер се креће у изборну кампању.

фото Н.Фифић

У прилог овој информацији иде и то да је законодавни дом током прошле године усвојио скоро 300 закона и споразума, па је у процедури тек десетак прописа који чекају посланичке гласове.


НАСЛЕДНИЦИ СПРЕМНИ ЗА БОРБУ

ВУЧИЋ је нагласио да се не би кладио да ће остати у политици након председничког мандата и да после тога у СНС неће бити "новог Вучића":

- Свако оставља свој печат, али ће свакако бити новог лидера у СНС. У партији има доста талентованих. Доста људи ће отићи са мном, а особа коју ћу предложити ће свакако бити спремна за ново руководство партије и новог председника. Ту ће бити људи који ће да се боре и који су спремни да примају ударце.

Он је навео да радом многих из СНС на локалу није задовољан:

- Они нису разумели да су у ствари исти као ови моји омиљени опозиционари. Довољно је да су неке заменили и онда могу да се понашају бахато и насилно. На почетку 2019. међу неким члановима СНС, пошто знају да је ове године Конгрес странке, влада паника.