Вулин: ЕУ и САД могу да спрече ширење велике Албаније

Танјуг

31. 12. 2018. у 08:39

Сви Албанци, без обзира да ли су Шиптари са Косова или су то Албанци из Албаније, увек су имали политички ''велику Албанију'', увек су размишљали на исти начин, каже Вулин

Вулин: ЕУ и САД могу да спрече ширење велике Албаније

Александар Вулин
Фото: Министарство одбране

Европска унија, САД - сви они који су признали Косово могу да зауставе ширење “велике Албаније“, тог великог зла које ће запалити читав регион и читав Балкан или могу да се праве као да сада не виде шта се дешава, али онда је одговорност само на њима“, изјавио је за ТВ Мост министар одбране Александар Вулин.

Гостујући у емисији “Дан“, Вулин је рекао да “није ништа ново за нас да се ''велика Албанија'' прави, а ово је сада већ увођење у завршне радове”.

"Сви Албанци, без обзира да ли су Шиптари са Косова или су то Албанци из Албаније, увек су имали политички ''велику Албанију'', увек су размишљали на исти начин и онако како се формулисало у Тирани и наравно како је Тирани омогућено од САД и њихових савезника, али ово је сада већ физичко прављење ''велике Албаније''", рекао је Вулин.

Подсетио је да је 1998. године такође била отворена граница између КиМ и Албаније, али зато што је у Албанији избила побуна зато што су повучене огромне количине наоружања које су "ето тако случајно опљачкане и наравно завршиле у рукама ОВК".

"Није случајно што се то дешава поново и што се дешава баш у тренутку када се ствара паравојска на простору КиМ. Маске су пале, и све је више него јасно. ЕУ, САД, сви они који су признали Косово могу да зауставе ширење ''велике Албаније'', тог великог зла које ће запалити читав регион и читав Балкан или могу да се праве као да сада не виде шта се дешава, али онда је одговорност само на њима", казао је Вулин.

Коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да ће Албанци покушати да целу међународну заједницу доведу до свршеног чина, Вулин је истакао да ништа није случајно.


"То јесте свакако тако и они ће урадити нешто што се зове такозвано фактичко стање на терену. Када разговарамо са њима они обично кажу, али фактичко стање на терену је такво да се дешава ово или оно. И онда ће они рећи нама је јако жао због тога, ми то апсолутно не прихватамо, промене граница нису могуће, али то је фактичко стање на терену. Није то ништа случајно, не раде то они из своје главе, знамо ми Шиптаре на КиМ и знамо како се понашају, и знамо како им се командује, знамо како одлучују, и што би рекао Рамуш Харадинај - ми немамо своју спољну политику, ми следимо политику САД. Није ово ништа случајно и ово је све уперено ка томе да се створи ''велика Албанија'', али ево и одавде да упозорим целу Европу. Нећете нахранити то зло које се зове ''велика Албанија'' само српским телом, мораћете га нахранити црногорским и македонским и грчким, а то неће добро завршити", истакао је Вулин.

Војска Србије је, према његовим речима, спремна, обучена, организована у стању да се бори на више места, спремна да изврши свако наређење свог врховног команданта.

"Како ћемо реаговати зависи од наређења нашег врховног команданта, председника Александра Вучића, али зависи и од изазова са којима ћемо бити суочени. Сви Срби где год да живе могу бити мирни, спокојни и сигурни да се Олуја више никад неће поновити", рекао је Вулин за ТВ Мост.

Србима на КиМ поручио је да буду онакви какви јесу са свим својим врлинама и манама, да увек буду уз своју државу и да никада не поверују у речи странаца "по којима има добрих и лоших Срба и по којима их може волети неко више него што их воли њихов Београд или што их воли њихова Србија".

"Немојте допустити да вас деле на добре и лоше, немојте им веровати да им је стало до вас, само је Београду и само је Србији стало до вас. Срећна нова година, пуно деце, пуно рада, да живимо мирно и да сачувамо своју Србију", поручио је Вулин.

ВУЛИН: МОНД СЕ ИЗВИНИО МАКРОНУ, "НИН" И "ДАНАС" НЕЋЕ СРБИЈИ И ВУЧИЋУ

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин рекао је данас да се Монд извинио председнику Француске Емануелу Макрону, јер га је упоредио са Хитлером, али да се лист "Данас" и недељник "НИН" неће извинити Србији и председнику Александру Вучићу за изнете увреде.

"Да ли ће се 'Данас' или 'НИН' извинити Вучићу, јер га пореде са Хитлером, Пиночеом, а Србију са Аушвицом? Неће, јер своју мржњу сматрају легитимним политичким ставом у коме је у борби против Вучића све дозвољено", оценио је Вулин, саопштио је ПС.


Он напомиње да се Монд извинио Макрону, али и Француској, јер не можете тако страшно увредити човека који води земљу, а да увреду не пренесете и на државу коју води.

"Монд је признао грешку, наши ширитељи мржње то никада неће урадити, они не праве грешке, они мрзе и вређају свесно и намерно", поручио је Вулин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (52)

Saša

31.12.2018. 08:57

SAD žele nestabilnost na Balkanu i to je ukidanjem granice između Albanije i KiM definitivno.

Ignjat

31.12.2018. 08:59

Svojim nereagovanjem Zapad je pokazao da nije neutralan već da prećutno podržava Prištinu.

Petar

31.12.2018. 09:06

Nije uopšte pitanje da li mogu,već da li žele to da urade,a koliko nam se čini ne žele.

Sonja

31.12.2018. 09:21

Glavni u stvaranju nakazne velike Albanije i jesu Amerikanci,a EU kao poslušnik SAD ćuti.

Filip

31.12.2018. 16:01

Sve na KiM se dogadja pod kontrolom i instrukcijama SAD.Mogu ali nece,jer imaju korist od toga!!

Serbinator

31.12.2018. 16:43

Moramo verovati da će sprečiti veliku Albaniji jer SAD ne želi da priušti sebi novi rat na Balkanu.

boban

31.12.2018. 17:07

Oni to definitnivno mogu da sprece, samo sta se tu desava iza paravana samo oni znaju. Ali nisu sve sni na koji nacin to utice na nasu drzavu i nase ljude.

Darko

31.12.2018. 18:42

EU i SAD moraju sto pre da deluju kako bi sprecili veliko zlo koje se sprema.

peca

31.12.2018. 19:32

EU u godini izbora izgubila je političku moć a SAD će odlučiti šta će raditi

popaj

31.12.2018. 19:53

EU ne može, a Amerika neće, jer otvara nova žarišta što dalje od sebe.

4

31.12.2018. 20:49

Albanci ce ovim potezom dovesti medjunarodnu zajednicu pred svrsen cin ali sve ovo nije slucajno.Radi se ciljano

Dado 7911

31.12.2018. 21:54

Oni koji su 1999 godine pomagali šiptare u njihovim namerama stvaranja lažne države na KiM sada neka spreče i stvaranje nekakve velike Albanije i time sačuvaju stabilnost regiona!

ivan

31.12.2018. 22:17

Projekat velike albanije moze da narusi mir i bezbednost celog regiona, nadam se da ce EU i SAD to zaustaviti na vreme.

Todor

31.12.2018. 23:09

Od suštinske vrednosti za mir i stabilnost je da se spreči ono što planira Priština.

Pedja

01.01.2019. 07:32

Velika albanija ne moze da se stvori bez rata sa Srbima, Makedoncima i Grcima. Ko podrzava ideju velike albanije rizikuje veliki sukob kojem bi albanci izvukli deblji kraj.

Hana

01.01.2019. 08:28

SAD i EU ne samo da mogu, nego i moraju da spreče širenje velike Albanije!

REALNE DRŽAVE = dugotrajan mir

01.01.2019. 13:08

Za dugotrajan mir na Balkanu najbolje rešenej je da DVA najveća naroda na zapadnom Balkanu imaju REALNE nacionalne države u EU : Srbija sa Srpskom i severom Kosova (plus ZSO i zaštita srpskih svetinja) i Albanija sa ostakom Kosova (plus autonomija u zapadnoj Makedoniji)!

GrofMonte

01.01.2019. 13:47

Šta fali velikoj Albaniji, kada ste vi dobili repubiku Srpsku što da se ne stvori ono što je oduvek bilo prirodna Albania