СРБИЈА више од четири године чека извештај Европске комисије о скринингу за поглавље 31, које се односи на заједничку спољну, безбедносну и одбрамбену политику ЕУ, а иако је нацрт овог документа одавно готов, он би ускоро могао да се пише испочетка.

Наиме, према незваничним информацијама, Литванија, једна од држава која је због "руског питања" најжешћи кочничар отварање преговора о поглављу 31, предлаже управо да се извештај о скринингу поново скроји или ажурира и ту Србији поставе "услови" који ће задовољити све чланице ЕУ, како би се одблокирао овај процес.

Сарадња Србије и Русије и чињеница да Београд није завео санкције Москви, трн су у оку највећим заговорницима ембарга Кремљу у оквиру ЕУ, а то су Пољска и бивше совјетске републике које су данас у Унији - Литванија, Естонија и Летонија.

У дипломатским круговима у Бриселу се говори и да Немачка, иако нема тврд став као балтичке земље и Пољаци, такође не гледа благонаклоно на низак ниво усаглашености Србије са одлукама и декларацијама Брисела које се тичу Русије.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ЕУ ПОТВРДИЛА: Србија отвара поглавља 17 и 18

Наиме, Србија се није придружила ниједној од девет декларација које се директно или индиректно тичу Москве, а које је Брисел усвојио у првој половини године. Од укупно 32 спољнополитичка документа у којима је ЕУ од јануара до јуна 2018. од трећих партнерских држава тражила усаглашавање, Србија је одбила чак 18.

Појединим чланицама ЕУ посебно смета и развијена војнотехничка сарадња Србије и Русије, укључујући заједничке војне вежбе. Замерају нам и споразум о сарадњи нашег Министарства унутрашњих послова и Руске федералне службе безбедности.

ОЦЕНА - "УМЕРЕНО ПРИПРЕМЉЕНИ"

У ПОСЛЕДЊЕМ извештају ЕК о напретку Србије, наша земља је оцењена као "умерено припремљена" за поглавље 31. Од нас се, између осталог, тражи да завршимо стратегију безбедности и одбране, тако да оне у потпуности одражавају оријентацију Србије ка ЕУ у овим областима. Београд се позива и да примењује свој закон којим се уводе међународне санкције, укључујући рестриктивне мере ЕУ, и да прати његово спровођење и унапреди придруживање декларацијама и одлукама Савета о заједничкој спољној и безбедносној политици.