Дијалог засад под окриљем ЕУ

В.Н.

недеља, 23. 12. 2018. у 09:57

Дијалог засад под окриљем ЕУ

Фото Танјуг

ЕУ делују немоћно, или се праве да су немоћни да натерају Приштину да повуче таксе. Председник Александар Вучић најавио је да ће дијалог бити настављен тек после укидања такса

НЕМА видљивих назнака да може да дође до промене формата дијалога између Београда и Приштине. Разговори ће биће настављени под окриљем ЕУ, кад се за то створе услови. ЕУ делују немоћно, или се праве да су немоћни да натерају Приштину да повуче таксе. Председник Александар Вучић најавио је да ће дијалог бити настављен тек после укидања такса.

Ово је данас поручио шеф дипломатије Ивица Дачић, који је нагласио да је добио потврду руског колеге Сергеја Лаврова да је Москва спремна да учествује у дијалогу уколико би дошло до промене његовог формата.

Министар је додао да је писмо које је амерички председник Доналд Трамп упутио председнику Вучићу и Хашиму Тачију показатељ да је Америка заинтересована да се дође до компромиса.САД су изразиле спремност да, чак, буду домаћин међународног скупа који би био гарант спровођења евентуалног договора:

- На том скупу се сигурно неће преговарати, то би требало да буде завршница целог тог процеса, а од тога смо веома далеко.

Министар спољних послова рекао је и да прича о договору Београда и Приштине мора да се заврши у УН, који то треба да верификује. Указује и да се прича мора вратити у УН, јер је битно шта мисле сталне чланице Савета безбедности:

- У време бившег председника Бориса Тадића и бившег шефа дипломатије Вука Јеремића направљена је грешка што је дијалог из УН пребачен у Брисел.

Када је реч о разграничењу, Дачић каже да ће то бити тема, али додаје да тај принцип није разрађен до краја. Према његовом мишљењу, разграничење би представљало да се тачно утврди шта је српско, а шта албанско.

ПОПОВИЋ: БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ САХРАЊЕН

МИНИСТАР за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је, након састанака са руским званичницима из Владе Руске Федерације и Савета Федерације Русије, оценио да је једностраним потезима Приштине, увођењем таксе од 100 одсто на српску робу и формирањем "војске Косова", као и изостанком реакције ЕУ, сахрањен Бриселски споразум:

- Сада нам је потребан нови формат дијалога Београда и Приштине који би, уместо под покровитељством ЕУ, требало да буде вођен у оквиру УН, уз посредовање САД, Русије и Кине - истакао је он.

Коментари (3)

Funkcioner, Beograd

23.12.2018. 13:55

@nikola vlahović - Nadajmo se da tkz. vojska Kosova nikada neće postati prava vojska Kosova.

4 miliona Srba van matice

24.12.2018. 10:49

Za pravično rešenje srpskog nacionalnog pitanja, potrebno je znati osnovne činjenice : 1). Srba u Evropi ukupno ima oko 10 miliona (od toga 2 miliona živi u EU kao dijaspora); 2).na zapadnom Balkanu živi 8 m Srba, od toga 6 miliona u Srbiji, a 2 m u susednim državama (milion u Republici Srpskoj).3).Prirodno pravo svakog naroda (šta priznaje UN, SAD, EU, Rusija,..) jeste pravo na SAMOOPREDELENJE. 4).Srbi u Srpskoj imaju to pravo, dok će ostalih milion Srba u susednim državama ostati manjine.