Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Београду да Србија и Грчка имају веома добре односе, искрене и истински пријатељске, те да Срби доживљавају Грчку као савезника и пријатеља и у политици, али и у економији и свим важним питањима.


"Желимо што боље односе, да их изграђуејмо и унапређујемо свеукупне економске однсое", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Ми смо захвални Грчкој и вама на подршци коју пружате територијалном интегритету Србије, на томе што добро разумете позицију наше земље и на местима где год можете и како можете пружате подршку српском народу, рекао је Вучић.

Он је додао и да је Србија захвална и на подршци нашем европском путу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САСТАНАК СРБИЈЕ, БУГАРСКЕ, ГРЧКЕ И РУМУНИЈЕ: У Београду о безбедности

"И верујемо да вас, који нам ту подршку пружате, Србија није обрукала својим радом у економској и другим сферама", додао је он.

Како је додао, разговарали су данас о свим важним регионалним пиатњима.


ВУЧИЋ И ЦИПРАС: ДОГОВОР ИЗ ПРЕСПРЕ-ПРИБЛИЖАВАЊЕ БЕОГРАДА И АТИНЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Београду да је за Србију веома важно да договор из Преспе буде спроведен, јер би то значило да Северна Македонија постаје нека врста моста између Србије и Грчке.

"То би значило да ту више немамо никакав зид, а у регионалниом смислу то би било додатно приближавање Београда и Атине и два народа", рекао је Вучић на заједничкој конференцји за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Ми знамо да то није лако, приметио је и додао:

"Не желећи да се мешамо у унутрашња питања, само смо указали да је то пут који Србија подржава", истакао је Вучић.

Ако се све заврши како се очекује са Преспанским споразумом, у наредном периоду бисмо могли да одржимо трилатералним састанак Београд - Скопље - Атина, што је важно за све земље, указао је Вучић.


Ципрас се сагласио са оценом председника Србије да ће Преспански споразум Грчке и Македоније помоћи да се Србија и Грчка још боље повежу, пошто између две земље више неће постојати "зид, већ мост".

Ципрас је истакао да је Грчка показала да је земља која има улогу стаблизатора у региону и да је то управо и потврдила у пракси кроз Преспански споразум.

"Имамо споразум после 30 година са суседном земљом, која је и вама сусед. Македонија је између Србије и Грчке и нећу претерати ако кажем да је Македонија представљала сиву зону између нас", казао је Ципрас.

Како је рекао, Преспански споразум ће помоћи Србији и Грчкој да се повежу још више, да развију још више економску сарадњу и да буде више грчких инвеситција у Србији.

Казао је да ће бити више пословне активности у све три земље и кроз пројекте који ће подржати наше повезивање.

"На тај начин ћемо омогућити грађанима и роби да иде брже од Солуна до Скопља и Београда. Циљ је да направимо међусобни споразум који ће склопити наша држава са Србијом и Северном Македонијом како би убрзаним поступком створили један коридор који ће повезивати железницом Солун - Скопље и Београд према Будимпешти", рекао је Ципрас.

Према његовим речима, то ће имати повољне последице по развој трговине и боље повезаности и сарадња на пољу културе између балканских народа.


ЦИПРАС: ПРИШТИНА ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ

Председник Владе Грчке Алексис Ципрас је осудио неприхватљиве активности Приштине, увођење такси за производе из Србије и БиХ, као и покушај стварања војске Косова, и истакао да је то „доливање уља на ватру“.

Ципрас је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и седнице Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, рекао да је са српским председником разговарао на ту тему и да то што ради Приштина не доприноси стабилности у региону.


"Желим да истакнем да ове иницијативе не доприносе стабилности у региону, већ да изазивају дестабилизацију. Потребно је да то кажемо свом снагом и искажемо свој глас. Вучић и Влада Србје имају веома тежак посао, али не треба да скрену са тог курса", поручио је Ципрас.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ципрас у петак у Београду


Како је рекао, тешко је Србији да остане на томе путу, да покушава да пронађе решење.

"Јер, емоције српског народа могу изазвани гнев и срџбу, али морате остати на том путу. Желим зато да осудим радње Косова пошто бацају уље на ватру и желим да подржим Србију на том путу и напору да пронађе решење, јер је то перспкетива да се одржи стабилност у региону".


ВУЧИЋ: РАСТ ТРГОВИНСКЕ РАЗМЕНЕ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија и Грчка први пут после више година имају раст трговинске размене, од око девет одсто, а очекује да ћемо "прећи" 500 милиона евра.

Вучић је прецизирао да је 10,7 одсто раст увоза из Грчке, док је за седам одсто порастао наш извоз у Грчку.

"Први пут после више година имамо раст у трговинској размени. Очекујемо да ћемо прећи 500 милиона евра у нашој трговинској размени и то је добра вест", рекао еј Вучић на прес конференцији после састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом у Београду.

Председник Србије је подвукао да ће у наредним недељама бити завршен у потпуности јужни крак Коридора 10, па ће сви који иду из Грчке, путници или они који учествују у теретном саобраћају, до Хоргоша и Мађарске, односно Батроваца и Хрватске, кроз целу Србију имати аутопут.


Он је приметио да остаје да се решава проблем железнице, како би возови ишли брже, и додао да верује да ће у наредном периоду то успешно бити решено са Скопљем и Атином.

Истакао је да је било речи и о дигитализацији и да ће се ићи на снижавање цена телефонских услуга између две земље, што ће значити пре свега туристима, док се у потпуности не укине роминг.

Вучић је подсетио да у Београд стижу и премијери Бугарске и Румуније, те да ће на том састанку сутра разговарати и о спортским темама.

Како је рекао, Србија са Бугарском и Румунијом организује ервопско одбојкашко такмичење и изразио наду да ће четири земље заједно успети да се изборе око европског и светског фудбалског првенства.

Вучић је истакао и да би следећи, трећи састанак Савета за сарадњу Србије и Грчке требало да буде на пролеће и да ћемо тада моћи да потпишемо важне стратешке документе.

Позвао је Ципраса да чешће долази у нашу земљу и истакао да су српски народ и Србија увек били и биће пријатељски настројени према грчким пријатељима, захвални за сваку помоћ и подршку Атине.