Српско-америчка заједница покренула је онлајн петицију у којој се обраћа америчком председнику Доналду Трампу и Конгресу, тражећи заштиту српског народа на Косову и Метохији.

У петицији под називом "Зауставите прогон православних Срба на Косову и Метохији", Трамп и чланови Конгреса се позивају да престану да подржавају албанско руководство на челу са Хашимом Тачијем и стварање војске под њиховом контролом у српској покрајини Косово и Метохија.

На њих се апелује да предузму следеће кораке: неодложно повуку подршку илегалној војсци Хашима Тачија, којом се криши Резолуција СБ УН 1244, објаве резолуцију којом се осуђује прогон српских хришћана, Јевреја, Рома и других мањина "од стране бруталног режима" Хашима Тачија, понуде подршку и помоћ протераним мањинама у региону.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: SRBI SA KiM PORUČILI MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Uvedite sankcije Prištini (VIDEO)

Такође се позивају да сазову седницу Сената о утицају и трошковима дестабилизујуће спољне политике САД према Србији и српској покрајини Косово и Метохија, да се повуку сви представници САД са Косова који су били пре његове администрације и замене их са представницима администрације председника Трампа.

Подсећа се да је велики број Срба протеран са КиМ, као и на низ инцидената према српском народу.

"Стопроцентна такса наметнута је Србији, док је Албанији спуштена на нулу. Све ово је напор режима Хашима Тачија да у потпуности протера српске хришћане и друге етничке мањине на Косову, укључујући Јевреје и Роме", наводи се у петицији објављеној на сајту change.org.

У петицији се истиче да је Савет Европе означио Хашима Тачија као вођу албанског криминалног картела која је попут мафије, а укључена је у шверц хероина, оружја и људских органа.

"Према Карли Дел Понте, некадашњем тужиоцу Међународног суда у Хагу за ратне злочине на територији бивше Југославије, Хашим Тачи, такође је одговоран за крађу органа 300 Срба и других неалбанских мањина у затворима смрти у Албанији", стоји у петицији.

У петицији, коју је за два дана потписало скоро 2.000 људи, подсећа се да је милион Срба гласало на изборима за Трампа.

Истиче се да је покрајина Косово и Метохија колевка српске цивилизације.

"Оно што је Јерусалим Јеврејима, то је Косово и Метохија Србима. Идентитет српског народа неодвојив је од српске покрајине Косово и Метохија. Сама реч 'Косово' је српска, не албанска", напомиње се у петицији.