БЕОГРАД - Некадашњи шеф Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић каже да задатак Кфора није да штити уставни поредак тзв. републике Косово, већ да гарантује безбедност на простору покрајине.

"Кфор узима превише надлежности себи, изашао је одавно из свог мандата. Његов мандат није да штити уставни поредак некаве државе као што је самопрогласено Косово и Метохија већ да гарантује безбедност на простору покрајине", рекоа је Човић за тв Прва.

Он је указао и да се овде ради о великој дестабилизацији Европе од стране Британије и САД. Према његовим речима, по свему судећи Косово ће формирати оружане снаге.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО крчи пут војсци Косова

Он је рекао да Приштина користи формулацију "трансформација косовских безбедносних снага у оружане снаге Косова" да би се замаскирало кршење њиховог устава јер и по том документу, али и по свим другим важећим документима попут Резолуције 1244 и Ахтисаријевог плана - постојање оружаних снага Косова је противуставно и немогуће без пристанка мањинских заједница.

Човић је истакао да, суштински то значи формирање војске. На питање како би Србија требало да реагује, Човић је одговорио: "Наша страна већ одавно требало је да поцне да проучава предузимање нових мера - излазак Српске листе из владе Косова и Метохије, јер то је онда евидентан пад Харадинајеве владе. Нисам сигуран да Албанци у оваквим политичким односима када им за вратом стоји Специјални суд могу да направе неку мањинску владу".

Србија мора да, како је рекао Човић, остане хладне главе. О томе како би могла и да ли би могла да реагује и Војска Србије, Човић истиче да Војска Србије има потенцијал да делује, да он то не би желео, али да све има своју меру.

"Кфор у свом потенцијалу доле није проблем, али шире гледано јесте", указао је Човић.
Он је рекао и да све то ствара велике тензије, али да не верује да Срби имају разлог да се плаше.