Иницијативом "Један појас, један пут", у коју су укључене земље централне и источне Европе, Кина нема за циљ да разједини Европу, јер Европа припада Европљанима, а Кина жели јаку и уједињењу ЕУ, изјавио је данас кинески амбасадор Ли Манчанг.

Прочитајте још: ЕУ ПОТВРДИЛА: Србија у понедељак отвара поглавља 17 и 18

Ли је на трибини "Место и улога Кине у глобалном поретку са посебним освртом на Балкан и Србију" у Ректорату Универзитета у Београду, одговарајући на питање студената, рекао да многе земље Балкана још увек нису чланице ЕУ, а да Кина жели да убрза њихов развој, јер је, каже, будућност тих земаља у ЕУ, а да јака и уједињена Европа зависи од њиховог придруживања.

Говорећи о односу Србије и Кине каже да су они "данас бољи него јуче, а слабији него сутра", и то захваљујући државном руководству двеју земаља, њиховим владама и народима.

"Србија је иницијативу "Један појас, један пут" увидела као шансу, зато је Србија не само подршка у овом пројекту, већ и учесник", рекао је Ли.

Указао је да кинеске компаније у Србији раде Коридор 11, Мост преко Саве, брзу пругу Београд-Будимпешта, да су инвестиционари у ТЕ КО Костолац, РТБ Бор, Железари Смедерево, као и да ће ускоро једна комапнија за производњу гума из Кине уложити милијарду долара у Зрењанин.

У плану је, каже Ли, и изградња ауто-пута између Београда и Зрењанина.

"Наша сарадња има велику перспективу", подвукао је Ли.

Иако је сарадња две пријатељске земље на најбољем нивоу у историји, указује Ли, додаје да је спољнотрговинска размена још увек мала и износи око 400 милиона долара.

Каже да је дефицит у том односу на страни Србије.

С обзиром да Кина највише увози пољопривредне производе, Ли указује да је ту потенцијал Србије да на кинеском тржишту извози пшеницу, кукуруз и друге културе.

"Још увек не постоји споразум да се роба из Србије директно пласира на кинеско тржиште и тренутно две владе о томе преговарају", рекао је Ли.

Он је најавио да ће индустријско-научни парк у Борчи, који ће ускоро почети да граде српске и кинеске компаније, имати део за прераду хране која ће се извозити у Кину.

Још једна од слабости је и недостатак кадрова, указао је амасадор, и поручио студентима да уче кинески, јер, каже, онај ко зна кинески може брзо да нађе посао.

Ли је на трибини, говорећи о глобалном напретку Кине, рекао да је Кина почела да се "отвара" према свету пре 40 година, јер је, указује, била јако сиромашна.

"БДП Кине је у то време износио 150 долара по глави становника, док је БДП Јапана био седам пута већи", навео је Ли.

Каже и да је у то време једна Америка вредела као 15 Кина.

Данас, указује Ли, Кина има два и по пута већи БДП од Јапана.

Као разлог успеха и напретка Кине у глобалном свету истиче стабилну политичку ситуацију која је, наглашава, била основ за развој и реформе.

"Ако немате стабилну политичку ситуацију у земљи нећете направити ништа", подвукао је Ли.

Каже да пре 40 година није веровао да ће Кина направити такав успех, и да је тада сањао да купи аутомобил, док данас, захваљујући развоју Кине, има чак два скупа аутомобила и кућу, о којој, каже, није могао ни да сања.