Србија од великих сила очекује да чује шта ће предузети поводом последњих мера Приштине, које како каже, нису само обична игра, већ акција усмерена на опстанак Срба на КиМ, изјавио је вечерас потпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић.

"Очекујемо шта ће предузети Немачка, велике земље ЕУ и саме ЕУ код ствари која је потпуно чиста. Нико у свету не оспорава да Приштина брутално крши споразуме које је сама потписала", рекао је Стефановић за ТВ Прва и додао да не постоји дуалтитет - "једна и друга страна", већ само чијеница да Приштина крши међународно право, споразуме које гарантује УНМИК, ЕУ, међународне институције.

Навео је да је реч о различитом спректру ствари које је Приштина прекршила попут ШП-а и ЦЕФТ-а споразума као и да је ту и чињеница да су Срби на КиМ узнемирени, јер не знају да ли имају нормалан живот, безбедност да ли могу да очекују нове шок бомбе, да ће им дизати децу из кревета, да ли ће моћи да опстану.

Упозоравамо да је све то што ради Приштина ужасна ствар јер се српски народ осећа притиснуто за свој живот и безбедност, казао је он.

"Схватамо да ово није само игра приштинских институција коју показују формално већ игра коју воде да би спречили да Срби опстану на КиМ", рекао је Стефановић.УПАД РОСУ НЕМА ВЕЗЕ СА УБИСТВОМ ИВАНОВИЋА

НАЈНОВИЈИ упад РОСУ на север Косова нема везе са истрагом убиства Оливера Ивановића, рекао је данас у Београду министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

"Свима је јасно да упад РОСУ на север Косова нема везе са решавањем убиства Ивановића, већ са опстанком Срба на Косову и Метохији и да представља политичку игру", рекао је Стефановић на прес конференцији.

Он је у том контексту позвао Приштину да обавести Београд о томе докле се стигло са решавањем Ивановићевог убиства.

"Београд је заинтересован за разрешење убиства Оливера Ивановића и волели бисмо да добијемо било какву информацију докле се стигло са истрагом. Не морају то да поделе са нама, могу са међународним институцијама или да изађу и јавно кажу. Нека кажу кога су оптужили и шта. Нека кажу да су на прагу решавања тог убиства", рекао је Стефановић новинарима у Београду.

Каже и да су Кфор и НАТО дали гаранције да РОСУ неће долазити на север Косова, а да о томе не буду обавештени људи из локалне заједнице, али да се то ипак десило.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРИВОЂЕЊЕ СРБА - Ђурић: Албанци знају која је то линија после које нема назад (ФОТО/ВИДЕО)

"Сложено је стање по живот људи, по Србе на КиМ. Њихова безбедност је стално угрожена јер не знају више шта може да им се деси", истакао је Стефановић и додао да Београд прати ситуацију.

"Покушавамо да будемо одговорни јер морамо водити рачуна да било какав наш потез не угрози безбедност Срба на КиМ, а да се истовремено боримо за очување територијалног интегритета земље", рекао је Стефановић.

Министар је навео да је ситуација на КиМ и даље веома напета и да се ништа није променило за Србе, јер таксе на робу из Србије нису укинуте.

"Противзаконито уведене таксе и даље су на снази, оне угрожавају интерес Срба који живе јужно и северно од Ибра", рекао је Стефановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРБИ СА СЕВЕРА КИМ ПОРУЧИЛИ НА ПРОТЕСТИМА: “ЕУ отвори очи”, “Не изгладњујте нашу децу”, “Бију нас и тероришу” (ФОТО + ВИДЕО)

Он је додао да су увођењем такси прекршени сви међународни принципи и норме и да не види озбиљнију реакцију "свих оних који би на то морали да реагују".

"Не зато што то каже Србија, већ ако хоће да заштите међународно право и споразуме чији су гаранти. Узнемиреност становништва је велика јер је ово пети пут да на север Косова упадају људи са дугим цевима", нагласио је министар.