ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић апеловао је данас на представнике Срба са Косова и Метохије да буду јединствени, јер је, како је рекао, то важно уколико желимо да наш народ остане на својим огњиштима, а он је, казао је, сигуран да ће то тако бити.

Вучић је, закључујући део скупа који је био отворен за јавност, истакао као веома важно да Срби на Косову и Метохији треба да знају да је Србија уз своје народ, али и да треба да знамо шта део света мисли о овом проблему.

- Упркос тешкоћама са којима се суочавамо, сасвим и веома смо одлучни да свом народу помогнемо. Ја вас молим да избегавате сваку врсту инцидената, јер ми немамо право да радимо ни пола од оног што је њима (Албанцима) дозвољено. Увек ће многи из света да праве једнаку кривицу за обе стране, чак и ако ништа не урадимо - поручио је председник.

Поручио је да ће Србија предузети мере и да, како је рекао, неће бити лако уништити живот нашег народа на КиМ.

Говорећи о приоритетима, председник је рекао да су кључни здравствени центри у Митровици и Грачаници у које је, како је рекао, потребно допремити све што је неопходно, а о начину ће се договорити.

- А, ако хоће после да нам то отимају, нек отимају и лекове и газу и све друго.... Нек отимају, ми ћемо поново да набавимо - казао је Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОГЛЕДАЈТЕ: Припадници косовских безбедносних снага са 20 возила кренули ка северу КиМ! (ФОТО)

Што се тиче Универзитета у Митровици, Вучић је замолио студенте и професоре да не напуштају Митровицу, посебно је професорима поручио да треба да буду уз своје студенте у овом тренутку.

- Гледаћемо да видимо и како храну да допремамо. Будите са њима и обавестите све професоре које држава плаћа да сада морају да буду ревноснији него икада и да више времена проводе са својим студентима у Митровици, да остану читаву седмицу, а не да се Митровица испразни од четвртка до недеље - поручио је Вучић.

Председник је рекао да све државне институције треба да раде у пуном радном времену, да буду у пуном погону и да Срби са КиМ могу сваку врсту помоћи и подршке да траже од државе, само да буду уз свој народ.

Говорећи о здравственом центру, Вучић је, обраћајући се директору те здравствене уставнове Милану Ивановићу, рекао да треба појачати рад у том центу, да сви виде да сте, како је рекао, у стању да своје обавезе и своју дужност обављате и у овако тешким условима.

Констатујући да Газиводе нормално раде, председник је поручио да све треба држати под контролом, те да је посебно важно да ми не направимо неки неодговоран потез.

- Јуче је био дан када је украдено највише струје. Краду струју сваку дан. Ми то подносимо јер би они хтели да се искључи српска електро мережа на северу Косова. Они хоће да нас натерају да ми прихватимо да нема српске мреже на КиМ. Срећом српска држава финансијска је јача него раније па то подносимо - навео је Вучић.

КФОР ЗАУСТАВЉА АЛБАНСКЕ ТРУПЕ? ПРЕДСЕДНИК је изјавио да је добио информације да је мисија Кфора спремна да заустави албанске трупе које су кренуле из две базе ка северу Косова.
"Добили смо информације да је Кфор био спреман да заустави нечије лудило, хвала им на томе, ако је то истина", казао је Вучић током састанак с представницима Срба са Косова у Београду.

Истакао је да је важно да нико не буде угрожен, ни Албанци, да бисмо пред целим светом показали да смо цивилизовани и да добро разумемо шта нам мисле, али да смо довољно тврди, чврсти и одлучни да останемо на својим огњиштима.

"Нећемо да отимамо туђе, туђе не желимо, хоћемо да будемо свој на своме", поручио је Вучић..

Уколико, казао је, ми покажео и постојаност и снагу, издржљивост и храброст и колико је могуће народно јединство и, уколико се паметно будемо понашали, председник је рекао да је сигуран да ће наш народ да опстане на КиМ.

"Наша рука за дијалог је увек испружена и остаће испружена", рекао је Вучић и додао да је вема важно да Срби знају да је све ово последица различитих интереса великих сила и да схвате да не треба да очекују потпуну унисоност и потпуно јединство у мишљењу.

"Од политике то немојте очекивати", закључио је председник Вучић.

Председник Србије изјавио је раније да има информације о покрету "албанских трупа" из база Белведере и Врело ка северу КИМ.- Две су опције могуће... Узели су глисер на Газиводама којим се Тачи возио, па је могуће да крећу у контролу језера и да тако показују мишиће или да контролишу 'зелени прелаз' на северу, како би спречили проток робе ка српским срединама на Косову" - рекао је Вучић на састанку са представницима Срба са Косова.

Вучић је казао да је наш народ у тешком положају након одлуке Приштине.

- Ове мере, најпре увођење таксе од 10 одсто, а сада и 100 одсто, значи у потпуности забрану трговине са централном Србијом, значи да остајете без виталних производа, јер овом мером није погођена само роба широке потрошње, већ и газа, завој, чак и кисеоник су зауставили за нашу болницу у Митровици" - објаснио је он.

Вучић је нагласио да је реч о нечему што до сада није нигде виђено.

- На КиМ пале ломаче за робу из Србије, као што су нацисти на ломачи спаљивали јеврејске књиге, рекао је Вучић и оценио да је на Косову и Метохији на делу најгора врста нацизма.
- Реч је о нечему што до сада није виђено нигде у свету. Паљење робе на ломачи у Качанику исто је као паљење је председник на састанку са Србима са Косова и Метохије.

Он је рекао да је Европска унија реаговала рационално на најновију одлуку о повећању пореза на робу из централне Србије за 100 одсто.

- Желимо да верујемо да ће својим мерама уразумити Приштину, али да будем сасвим јасан - у то нисам сигуран. Да кажем: не мислим да ће се то догодити - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да сви морају да дају све од себе да се избегне конфронтација, иако ће албанска страна покушати да то постигне, већ да Срби треба да остану заједно и да се свим мирним, дозвољеним и политичким средствима боре за своје интересе."Харадинај је рекао да неће уклонити таксе док Србија не призна независност. Али то говори да иза тога постоје неке друге велике силе које се праве невеште. Он није сам то смислио. Није то из његове главе изашло. Он је прочитао то са неког папира, али срећом је био непажљив. Добро... Онда морамо да се спремимо за дугу и тешку борбу пошту му ту независност нећемо признати", рекао је Вучић.

"Али, не морам да говорим да вас нећемо оставити на милост и немилост. Све што сам рекао у Косовској Митровици позивајући њих на мир, на разумевање, да схвате да је компромис једино могуће решење. Плашим се да то нису разумели или да су то схватили као наш знак слабости. Указао је на смањење подршке Косову у Интерполу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ САВЕТА: Нећемо узвраћати – хоћемо да останемо поуздан партнер; Обавестићемо свет и заштитити Србе на КиМ

- Прошли пут су за осам гласова промашили двотрећинску већину, а сада им је недостајало више од 30 гласова. Уместо да их то учни трезвенијим, рационалнијим, очигледно су изгубили главу и сада желе и по цену ескалације да до резултата дођу - нагласио је он.

Вучић је рекао да Београд, због Срба на Косову и у централној Србији, цела Србија мора да чува мир.

- Имамо робу и економију која напредује. Коначно је животни стандард кренуо да напредује и иде узлазном путањом. То не смемо да угрозимо. Морамо да дамо све од себе да избегнемо сваку врсту конфронтације. Они ће покушати да нас увлаче у сукобе са разнозраним провокацијама. Морамо да будемо једни уз друге, останемо заједно и мирним, дозвољеним политичким средствима се боримо. Надам се да никоме неће пасти на памет да примени силу против нашег анрода и крене у убијање људи само зато што су Срби. То српсак држава неће дозволити - био је јасан председник.

Он је пренео да је и руско Министарство иностраних послова издало саопштење у којем је јасно навело шта се дешава на КиМ.


РАКИЋ: СИТУАЦИЈА ЛОША, СРБИ УЗНЕМИРЕНИ, ПОМОЗИТЕ НАМ

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је данас да је ситуација на Косову и Метохији веома лоша, да су Срби веома узнемирени и позвао Србију и председника Србије да им помогну у ситуацији коју су створили латастрофални потези Приштине.

"И до овог тренутка српски народ је био у искусењима, али овом неразумном политиком Приштине дотерало је цара до дувара", поручио је Ракић на састанку у Београду са председником Србије Александром Вучићем.

Он је истакао да ће представници српског народа бити испред свог народа, и неће дозволити да их протерују, да буду неми посматраци.

"Имамо поверење у вас и очекујемо помоћ од вас", рекао је Ракић, додајући да од народа добија поруке.

"Ми не можемо да будемо мирни и трпимо ове катастрофалне потезе", рекао је Ракић и упитао да ли је дрзава Србија уз њих, јер сами не могу да прегурају овакве изазове.

Он је указао и да Приштина није сама деловала, већ да је очекивала и да је "добила миг".

"Каква је алтернатива ако наше болнице не буду имале лекова, деца намирнице, шта да радимо и како да поступамо", запитао је Ракић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: ЕУ да каже који је то споразум прекршила Србија; Нећете видети случај Груевски

На питање председника шта очекује да се уради, Ракић је рекао: "Молим вас да нађете ресење, да нас подржите и будете уз српски народ, ми сами не можемо, молим да нам помогнете".

Такође је додао и да што пре желе да се врате на Косово како би били уз свој народ и да не дозволе да их протерују.


ЈЕВТИЋ: ДА СЕ СПРЕЧИ ПОНОВНИ МОГУЋ ЕГЗОДУС СРБА СА КИМ

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић пренео је данас на састанку са председником Александром Вучићем да су Срби на КиМ, и северно и јужно од Ибра, забринути и уплашени и замолио га да Србија, не само кроз закључке са састанка, већ и на конкретан начин, спречи поновни, могући егзодус Срба са Космета.

Јевтић је рекао да је намера Приштине да се новим мерама деси другачија врста погрома, након оног који се десио 2004. године.

"Људи су уплашени до те мере да поставимо питање да ли је наше константно ћутање охрарило друге да се понашају на овај начин и да ли треба да наставимо да ћутимо или да коначно дигнемо глас. Наше ћутање и залагње за мир схваћено је на погрешан начин, па мисле да смо слаби и желе да нас висе нема", рекао је Јевтић.

ПРЕСРЕТНУТ РАЗГОВОР ВУЧИЋ је током састанка са Србима са Косова и Метохије у Београду непрестано пратио дешавања на терену, па је у једном моменту рекао да је ухваћен један разговор радио везом, према којем је формирана колона у бази Свињари.
"Ухватили смо разговор преко радио везе, према којем је формирана колона у бази Свињари, а истовремено су послали један комби...Ово нећу да завршим", рекао је Вучић.
Претходно је председник рекао да је добио информацију да су сви Срби у Каменици затворили своје продавнице.

Истакао је да Срби желе да реше проблеме на миран начин и да живе у миру.

"Сигуран сам да они неће одустати од циља, а циљ је јасан - да нас доведу у позицију без излаза и да преговарачку позицију нас и вас доведу до мере да, када треба нешто да се договоримо - Срба нема", рекао је Јевтић.

Како је рекао, оно што се десило у Качанику утиче на реакцију Албанца на КиМ због чега се плаши да ће се и горе ствари дешавати и да ће све српско бити мета.

"Молим вас да не само кроз закључке, већ и на конкретан начин, спречите поновни могући егзодус срба са КиМ, а то се може дестити. Ове ствари нису апсурдне, ради се о животу, јер мере утичу да се Срби са КиМ иселе", подвукао је Јевтић.

И други потпредседник Српске листе Игор Симић каже да је Србима на КиМ тешко и пренео да му шаљу поруке за председника.

"Кажи Вучићу да хоћемо да се бранимо, хоћемо и на барикаде, да бранимо живот, не да нападамо било кога, али га питај шта ако РОСУ крене да нас бије? Хоћемо ли као 2011. године - они да нас бију, а да нас у централној Србији Срби хапсе... Јел то живот", навео је Симић.

Симић је додао да су људи радовали због повећања плата и пензија, а да оне од јуче вреде 50 одсто мање.

ВИНКА РАДОСАВЉЕВИЋ: МОЖДА ЈЕ ТАМО НАЈТЕЖЕ, АЛИ ЈЕ МОЈЕ

На састанку се обратила и повратница Винка Радосављевић, која од 2007. године живи у центру Глине, која је пренела да је тешко Србима у Метохији.

"Можда је тамо најтеже, али је моје", рекла је Винка на констатацију председника да је тамошњим Србима можда и најтеже.

Она је рекла да у Метохији Срби живе у најтежим условима, али су ослоњени на Србију без које не би опстали ниједан дан.

ЗАШТА СЕ ПРИПРЕМАЈУ.. ПРЕДСЕДНИК је рекао да је обавештен о покрету припадника Росу. - Иду ка јужном делу Митровице. Долазе припадници Росу и КБС, иду великим камионима пуним људи, ка јужној Митровици, вероватно ка Баиру", рекао је Вучић и додао да ниједан припадник КБС српске националности није позван на посао. - Ми нисмо премештали војне и полицијске снаге. Зашта се припремају, не знам...", навео је Вучић.

"Малтене смо навикли на ово што Албанци раде... очекујемо једног дана да нам и ваздух укину и молим вас да будете уз нас, да не одустанете и да нас Србија подржи да опстанемо у овим условима, док не дођу бољи дани", рекла је она.

Како је рекла, у центру Глине живи четири српских породица. У целој општини Глина живи око 4.000 Албанаца.


ИВАНОВИЋ: НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ ТРАНСПОРТ БОЦА СА КИСОНИКОМ

Директор болнице у Косовској Митровици Милан Ивановић изјавио је да је ситуација на Косову и Метохији у овом тренутку веома сложена и да Албанци не дозвољавају транспорт боца са кисеоником, које су неопходне пацијентима. Он је упозорио да то може изазвати погубне последице по пацијенте. Рекао је да резерви још има, али да га плаши шта ће бити када оне буду потрошене и оценио да се на КиМ догађа плански, организован, систематски терор над Србима само зато што не прихватају једну "квази државу, мафијашку државу".

Рекао је да не жели никога да отужује, али да је ово директна последица "њихове, апсолутно америчке, политике" будући да је, додао је, и сам Рамуш Харадинај рекао да ништа не раде без договора са са Американцима.