Лавров: Срска браћа се олучно одупиру притисцима, то ценимо

Танјуг

субота, 17. 11. 2018. у 12:52

 Лавров: Срска браћа се олучно одупиру притисцима, то ценимо

Сергеј Лавров Фото: Танјуг/АП

Београд трпи озбиљан притисак Запада да прекине сарадњу с Русијом, али се "српска браћа" томе одлучно супротстављају, што Москва изузетно цени, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Београд трпи озбиљан притисак Запада да прекине сарадњу с Русијом, али се "српска браћа" томе одлучно супротстављају, што Москва изузетно цени, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Знамо да је Београд под озбиљном притиском чији је циљ натерати Србију да прекине узајамно корисну сарању с нашом земљом. Али српска браћа се томе одлучно супротстављају. Москва високо цени самостални вишевекторни сољнополитички курс Србије. Убеђен сам да је он у складу с коренитим интересима вашег народа", казао је Лавров у интервјуу за "Српски телеграф" од суботе.

Он је нагласио да је руско-српски дијалог на највишем нивоу редован и подсетио да су се руски и српски председници Владимир Путин и Александар Вучић последњи пут састали 2. октобра у Москви и да је њихова агенда сада традиционално садржајна, што, како је казао, није случајно.

"Односи две земље достигли су нови ниво стратешког партнерства, што је забележено у одговарајућој декларацији о стратешком партнерству коју су потписали председници Русије и Србије у мају 2013. године у Сочију. Наше истински братске народе уједињују заједнички културни и духовни корени, искрена осећања пријатељства и узајамне симпатије, а посебан значај носи блискост сестринских православних цркава", нагласио је Лавров.

Коментаришући однос западних званичника према везама Србије и Русије, он је подсетио да су након завршетка Хладног рата западне земље одбациле предлог Русије о заједничком раду на формирању архитектуре једнаке и недељиве безбедности у евроатлантском подручју, већ су "уместо тога, изабрали безизлазан начин ширења геополитичког простора под њиховом контролом, стварајући нове линије поделе на европском континенту".

Према његовим рецима, један од исхода антируске политике Запада био је "фалсификовани оружани пуч у Кијеву у фебруару 2014. године, подржан од стране Вашингтона и бројних европских земаља".

"Стиче се утисак да лекције украјинске трагедије на Западу нису научене. Данас се предузимају упорни покушаји да се Балкан претвори у још једно војно упориште против Русије. Земљама региона се упорно намеће избор: или са Москвом или са Вашингтоном", казао је Лавров, истичући да се Београд, упркос притисцима, томе одупире.

Поводом предстојећег састанка руског и српског председника, Лавров је казао да би велики број тема могао да буде разматран и истакао да Русија полази од тога да ће тај сусрет на највишем нивоу дати доприност даљем јачању веза између две земље.

Када је реч о подршци Москве по питању предлога Београда о решавању косовске ситуације разграничењем, Лавров је истакао да је став Русије добро познат, али је додао да није прикладно спекулисати сада о могућем садржају различитих варијанти.

"Ослањамо се на међународно право, пре свега на Резолуцију 1244 Савета безбедности УН. Увек пружамо српским пријатељима свестрану подршку у напорима усмереним на одбрану законитих интереса Србије, како у оквиру билатералних односа, тако и у међународним организацијама. Уколико Београд буде сматрао да је за Србију прихватљива нека варијанта решења, бићемо спремни да је размотримо на конструктиван начин", истакао је руски министар.

Он је нагласио да Србија у Русији има "најдоследнијег и најискренијег савезника у процесу решавања косовског проблема" и изразио уверење да је главна помоћ са руске стране подршка ставу Београда на међународној сцени, који се заснива на потреби реализације Резолуције 1244.

"Ову политику спроводимо и у систему УН, Савету безбедности, и у многим другим структурама, укљуцујући Унеско, Интерпол и Светску царинску организацију", објаснио је лавров и додао да ће Русија "тако поступати и убудуће".

Коментари (1)