Брнабић: Измене Устава у скупштини до краја године

Танјуг

16. 11. 2018. у 19:15

Брнабић: Измене Устава у скупштини до краја године

Фото Танјуг

Премијерка Ана Брнабић најавила је вечерас да ће Влада Србије до краја године поднети иницијативу Скупштини Србије за измене Устава у области правосуђа

Премијерка Ана Брнабић најавила је вечерас да ће Влада Србије до краја године поднети иницијативу Скупштини Србије за измене Устава у области правосуђа.

Брнабић је новинарима после састанка са шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ рекла да се на томе радило дуже од годину дана и додала да јој је драго што је стигло позитивно мишљење од Венецијанске комисије.

Она је захвалила Министарству правде на озбиљно урађеном задатку.

"Покушавали смо да нађемо баланс између јаког независног судства, али и ефикасног и одговорног судства за све грађене уз подршку Венецијанске комисије. Министарство правде је урадило добар посао", рекла је пермијерка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: BRNABIĆ PORUČILA AMBASADORIMA EU: Zabrinuta sam zbog situacije na Kosmetu; Neću da komentarišem izjave iz Sarajeva

Навела је да је фокус разговора са амбасадорима био на владавини права, регионалној сарадњи и поглављу 35, односно дијалогу Београда и Приштине, јер је највише урађено на поглављима који се тичу економије.

"Ми настављамо са структурним реформама због чега смо потписали нови аранжман са ММФ и у том смислу је наш примарни циљ динамичнији економски раст показан кроз БДП раст и веће плате за све грађане", рекла је Брнабић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  REAKCIJE NA PLANIRANE IZMENE USTAVA: Primedbe na amandmane

Говорећи о резултатима после претходног састанка са амбасдорима у јуну, она је рекла да је након тог догађаја усвојено више закона, међу којима су сет закона који се тичу права и слобода националних мањина.

Додала је да је у новембру усвојен и сет закона који се тиче поглавља 23 - Закон о заштити података о личности, бесплатној правној помоћи и парничном поступку, ипак, истакла је и да се касни са доношењем закона о Агенцији за борбу против корупције, односно са законом о спречавању корупције.

Радна група је, каже, завршила нацрт закона, а закон касни јер је Србија, појашњава, тражила додатно мишљење експерата ГРЕКА и додала да се јавна расправа очекује почетком децембра.

Она је додала и да се припрема нацрт закона о заститнику грађана, а међу законима са којима се касни, каже премијерка, је и закон о родној равноправности и заштити полова.

Ипак, изразила је наду да ће то ускоро бити решено, јер је нацрт закона упућен Европској комисији.

БРНАБИЋ: СТИЗАЛА ПИСМА И ДРУГИХ СИНДИКАТА У Н.ПОЗОРИШТУ

Премијерка Ана Брнабић је одговарајући на питање да ли је Влади Србије стигла одлука синдиката Народног позоришта у вези са штрајком рекла да је неколико синдиката писало, али да и без писама зна њихов став.

Брнабић је најпре рекла да је данас научила још једну ствар, а то је да у Народном позоришту има 11 синдиката.

"Не знам на који синдикат мислите пошто су нам разне одлуке стизале. Неколико синдиката је писало, данас су нам стизала писма и неких других синдиката, тако да ћемо да решавамо то", рекла је Брнабић новинарима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sasa rudar

16.11.2018. 19:31

da li vi pitate narod o promeni bilo kone stavke ustava..da li znate sta znaci referendum...