Говедарица кочи српски блок

В. Н.

субота, 27. 10. 2018. у 14:02

Говедарица кочи српски блок

Вукота Говедарица Фото В. Данчић

Лидер СДС покушава да распусти Председништво и осујети велику коалицију са Додиковим СНСД. Говедарица је свестан да му је подршка у ГО веома климава, па овим потезима покушава да је прелије на своју страну

ПРЕДСЕДНИК Српске демократске странке Вукота Говедарица могао би да изазове раскол у партији, у покушају да се одржи на њеном челу, и спречи стварање српске коалиције са Додиковим социјалдемократама у парламенту БиХ.

Као што су "Новости" већ писале, он уочи сутрашњег заседања Главног одбора СДС у Бањалуци, на којем се "вага" одлука о савезу са СНСД, намерава да, уз помоћ неколико оданих људи, изведе део чланства на улице како би се направио притисак на чланове ГО да не подрже формирање фронта који би у Сарајеву био брана за растакање РС. Незванично сазнајемо и да Говедарица покушава последњих дана да распусти председништво странке, у којем је недавно изгубио подршку, и тако самостално преузме власт.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДОГОВОРИ СДС И СНСД: Подмећу "мине" у српски фронт

Према изворима из централе СДС, Говедарица је свестан да му је подршка у ГО веома климава, па овим потезима покушава да је прелије на своју страну и практично увуче ГО у сукоб са Председништвом. Финале тог раздора којем тежи, било би распуштање председништва, што би без дилеме довело до цепања странке, али би Говедарица остао на челу те крње СДС. Други сценарио је његова смена.

Говедарица, који је поручио да неће преговарати са Додиком о коалицији у БиХ, устремио се на председништво, јер је у њему већина свесна прилике да се коначно формира јак државотворни савез, који ће имати подршку скоро свих Срба. Чак су многи истакнути чланови СДС спремни да занемаре анимозитете које имају према Додику, као љутом политичком ривалу, зарад формирања коалиције која ће чувати и јачати положај Српске.