Владимир Костић: Не могу бити и жут и црвен и масон у исто време

Ивана МИЋЕВИЋ

17. 10. 2018. у 08:02

Владимир Костић, академик и председник САНУ: Молим оне који ме нападају да ми на време јаве коју улогу да прихватим

Владимир Костић: Не могу бити и жут и црвен и масон у исто време

СРПСКА академија наука и уметности припрема се за изборе нових дописних и редовних чланова, заказане за 8. новембар. Изборни поступак прате негодовања и примедбе кандидата који су остали испред зграде у Кнез Михаиловој. И ове године, у јавности су покренуте приче о протежирањима кандидата, релативизовању и преувеличавању научних заслуга, а поводом критика САНУ огласило се и Председништво Академије.

Академик Владимир Костић, председник САНУ, каже у наставку разговора започетог у броју "Новости" објављеног у уторак да је изборни процес у овом циклусу исти као и у претходним, осим двеју новина.

* Има ли истине у критикама незадовољних, јер су остали испред врата Академије?

- Изборни процес у овом циклусу је исти као и у низу циклуса који су се одигравали протеклих деценија. Две једине разлике су увођење numerus clausus-а и додавање чланова Одељења за историјске науке члановима Одељења друштвених наука, у процесу избора нових чланова. Обе ове могућности предвиђене су статутом САНУ и великом већином су прихваћене на Скупштини САНУ. Све остало је непромењено, сем што неки људи, који су oд почетка морали знати правила игре, нису добили потребну подршку.

* Да ли у изборном процесу постоје притисци "са стране"?

- САНУ није јавна установа, како се тврди, него посебна установа која је дата, као у далеко највећем броју националних академија, на управљање њеним члановима! Поједини захтеви су несумњиво ишли ка успостављању старатељства над овом кућом и одузимању права академицима да сами одлучују кога ће примити у своје редове. Да ли су резултати избора у САНУ увек праведни и без одређене субјективности? Не, али у којој то установи и у којим то околностима јесу? Најзад, само онај ко не познаје процедуру избора и природу САНУ може да тврди да би неко могао бити изабран притисцима "моћних" појединаца.

* Чини ли вам се да су повици против часништва САНУ овога пута гласнији него уочи ранијих избора?

- Напади су усмерени углавном на мене. У протеклих неколико месеци о себи сам чуо чудовишне тврдње, које једноставно нису тачне: да сам масон, да сам сорошевац, да руководим "жутом групацијом" у САНУ, да сам крипто СНС-овац, Вучићев човек, да сам обична "црвена банда"... Страх ме је да ћу све те људе који ме оптужују разочарати. Чак ни због њих не могу бити све то у исто време. Молим их да се одлуче и да ми на време јаве коју улогу да прихватим.

* Могу ли медијска препуцавања утицати на исход избора за нове чланове?

- Није било медијских препуцавања - бар не до пре неки дан. Једна врло мала група, не само ван САНУ, жестоко и упорно, уз подршку извесних медија нападала је САНУ, људе који је тренутно воде и неке од академика. Ово су моји седми избори у САНУ и сумњам да ће напади које помињете битно утицати на ставове академика. Али ће у недовољно информисаној јавности нанети штету овој институцији и нарушити јој углед, што им је и био циљ. Да "охрабрим" нападаче: да, до извесне мере ће у својим наумима имати успеха.

* Очекујете ли успешне изборе и да се поправи бројно стање Академије?

- Искрено се надам, јер је уложен напор да се чланови САНУ упознају са ситуацијом, а предузети су и не посебно популарни кораци (numerus clausus) да се омогући да се клатно врати у нормалу. Наиме, после дугог времена САНУ дочекује изборе са мање од 130 чланова, али је знатно већи проблем поремећај равнотеже између друштвено-хуманистичких (петина чланова) и уметничких области (тек сваки седми члан) и, са друге стране, природних и математичких области. Уколико би се поновили резултати претходна три избора, следеће изборе, 2021. године дочекали бисмо са око 120 чланова. Број чланова САНУ је на 100.000 становника међу најмањима, ако не и најмањи, у поређењу са другим националним академијама у региону.

АКАДЕМИЈА ЈАЧА НЕГО ИКАД ПРЕ

* ТРЕБА ли Академија да се мења, и у ком смеру да иде?

- Упорно понављамо став да само "традиција која је спремна да се мења по захтевима времена и потреба средине која ју је изнедрила, има права да рачуна на дуговечност". Током 2016. године тражили смо од одељења и академика да дају своја виђења шта то треба мењати. Одзив није био посебно велики, али су сви детаљно сагледани, послати академицима са захтевом да се покрене дискусија која ће трајати две године. САНУ није у кризи, сасвим супротно. Јача је и делатнија него што је икада била у мом памћењу.

НИСМОНАЈСТАРИЈИ

* Да ли је наша академија најстарија?

- Није! И није проблем у старењу него у неадекватном обнављању. У три претходна изборна процеса у Одељењу друштвених наука изабран је само један дописни члан. Није битно боље било ни у неким другим одељењима. Уз то, удео чланица у САНУ је тек око 10 одсто. Али уочио сам занимљив парадокс - често су стари, па и најстарији чланови САНУ, били међу најактивнијима, најприсутнијима, и, још парадоксалније, спремнији за суочавање са могућим променама.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

pakita

17.10.2018. 08:25

ko kaže da ne može da bude sve što je naveo - "da sam mason, da sam soroševac, da rukovodim "žutom grupacijom" u SANU, da sam kripto SNS-ovac, Vučićev čovek, da sam obična "crvena banda" ". Naprotiv ovo je prava geneza, samo bi trebalo staviti crvena banda pre žute grupacije i potpuno je prirododan sled. Ko god realnije prati istoriju zna da je juga masonska tvorenvina iz koje su proizašle crvene bande koje su sve ušle u žute i na posletku napravile i sns u koji su skoro svi prešli

Tarabic

17.10.2018. 09:02

vece mudrih staraca koji bi za saku evra i privilegija prodalo i rodjenu majku. Tom smradu od SANU nista sveto nije. zalosno sto ih ova sirotinja placa ako nekad mi budemo dosli na vlast mudri starci zivece kao sva sirotinja u srbiji.

gavrilo

17.10.2018. 09:30

Koju ulogu igrate? Zna se ,onu dodeljenu od Engleske Kraljice ,odnosno ,ciji ste sluga. Niko ne napada ,ali Istorijski Srbi , hoce Srpskog slugu (ne trazimo kao sto je Bog kusao Avrama,ali...) koji ce da daje tacne odgovore na lutanja i istorijske izazove,iz ugla Srpskog ognjista ,Srpskog legala i Srpske njive, A ne iz vizure Mesecara, Marsovca ,zitelja Londonsitija i sl. Lako je gledati iz svemira,a herojski i istorijski?Ahil je nista bez Troje,Milos bez Porte ,a Vi pricate o Misu bez sira...

Miso.Pec

17.10.2018. 10:14

Kada će izbori za presednika SANU,dosta je gospodin Kostić bio na ovoj funkciji.

Рашо

17.10.2018. 10:18

Академија је одавно постала несрпска па чак и анти српска! Можеш ти то Костићу и јеси све то набројано, па чак и више од тога! Академија је већ довољно понижена што на њеном челу стоји неко као ти. Предводник установе наводно најумнијих Срба би да поклони део националне територије злочинцима који неколико стотина година убијају наш народ! Костићу, да имаш и зрно честитости дао би оставку и никада се не би појавио у јавности! Срами се!

Драган Р

17.10.2018. 10:38

Не знам господине Костићу да ли сте "жути", "црвени", масон или нешто друго. Не знам и не интересује ме. Оно што знам је да нигде на свету и никада није постојао нити ће постојати председник националне академије наука и уметности који је дозволио себи и да помисли , а камо ли да јавно изјави да је "једина политичка мудрост како се са елементима достојанства одрећи сопствене територије и народа". Такви људи нигде на свету не могу бити ни портири, а камо ли чланови и председници академије.

arsa

17.10.2018. 11:59

@Драган Р - Dragane, sve sto si napisao, u slovo, mislio sam ja da napisem za doticnog.Ustedeo si mi truda, mada, doticni zasluzuje mnogo gore ocene.Posle svega sto je rekao a nije porekao, nije mi jasno kako je ostao tu gde je.

Majka

08.11.2018. 18:35

@Драган Р - Vas 42 patriote...svoju decu saljite na koje god hocete ratiste. Moju decu N E D A MProf. Dr KostićHvala vam sto spasavate i olaksavate najteze obolelima u Srbiji i celom svetu.

djordje

17.10.2018. 11:08

A jeste li vi "miner" ,mislim da li rudarite Kripto valute (bit coin i sl)?Sta nam mozete reci o sezonskom(mesecnom ,nedeljnom i dnevnom) odzavanju cistoce u cilju profilakse ? A o madjiionicarskom udruzenju ,odsek masovna hipnoza? Prodaja oruzija ,jel pratite?

Nadimak

17.10.2018. 14:42

@Penzioner - Ne mozes biti Mason,a da prvo nisi covek. I to covek na dobrom glasu, posten i castan. Svi srpski velikani od Vajferta pa na dalje, mogli su da budu Masoni, bas zbog svojih ljudskih kvaliteta, a ne materijalnog bogatstva. Da li uvek pisete o temi, o kojoj ocigledno nemate pojma ? Da li znate koliko svestenih lica ima u masoneriji? Kada treba da stvorite misljenje o necemu, onda citajte i one sto hvale i one sto kude, pa sami dodjite do zakljucka. Samo nemojte napamet lupati.

Milko

17.10.2018. 11:44

istina, ne moze u isti kos… cinjenica da je svaki akademik od rata naovamo bio u nekoj lozi… uostalom masonske loze su I registrovane kao grupe gradjana, bez tajni mnogo se mistifikuje oko istih

џохусафет

17.10.2018. 11:48

Да ли се то само на речима виспрени Владимир Костић уплашио најављене конференције за штампу проф. Милана Брдара и др Миодрага Стојковића, који намеравају да их сутра поименице испрозивају за невиђену корупцију током овогодишњег изборног процеса. Чланови САНУ! Ако имате част и образ, напустите у комплету поменуту институцију и спасите је од пропасти.

mihailo

17.10.2018. 16:15

Sta nam teba ,sta nam fali ,Kloniranje Caslava Jocica ,sa posebnim karakteristikama svakog klona ,tako da" vuku" ,podsecaju , R.Boskovica, Kneza Lazara, Kralja Milutina (ili Bodina),Milosa(Oba i velikog i Obilica) ,Teslu ,Milankovica , Savica ,Stepanovica ,Braća Teokarević, Vlada Ilić, Dunđerski, Vajfert, Bajloni, braća Krsmanović, Kolarac, Nikola Spasić ,Vladisavljevica ,Barskih biskupa i Sv.Save, itd znanih i neznanih Tanaska Raica i Vladike Nikolaja.

тлн

17.10.2018. 17:11

Можеш бити какав хоћеш, управо због тога што си масон!