БИРАЧИ у Федерацији БиХ и Републици Српској у недељу ће пред собом имати по четири гласачка листића. Тачно 3.352.933 грађана с правом гласа за 12 сати, колико ће бити отворена биралишта, треба да "заокруже" своје адуте на више нивоа власти - од представника у парламентима до председника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Додик, Цвијановић и СНСД убедљиво воде

На општим изборима у БиХ бирају се три члана Председништва БиХ, председник Републике Српске, два потпредседника РС, посланици у Парламенту БиХ, Народној скупштини РС, Парламенту Федерације БиХ и посланици у десет кантона Федерације БиХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗВАНИЧНО: Додик кандидат за члана Председништва БиХ, Цвијановић за председницу

На изборну "црту" стало је укупно 128 политичких субјеката - 58 странака, 36 коалиција и 34 независна кандидата. Укупно се бира 518 функционера, а за ова места "конкурише" 7.497 људи. То значи да се за једну функцију надмеће чак 15 кандидата!

Кад је реч о Републици Српској, право гласа има 1.262.408 грађана. Они ће бирати српског члана Председништва БиХ, председника Републике Српске, два потпредседника РС, из реда бошњачког и хрватског народа, посланике за Народну скупштину РС и посланике за Парламент БиХ.

Главна предизборна борба водила се између владајуће коалиције окупљене око СНСД-ДНС-СП или Патриотског блока, и опозиције окупљене у Савез за победу, чију окосницу чине СДС-ПДП-НДП. Главни противкандидати за место српског члана Председништва БиХ су Милорад Додик, актуелни председник РС и кандидат владајуће коалиције и Младен Иванић, представник опозиционог блока и актуелни српски члан Председништва БиХ.

За председника Републике Српске борба у кампањи се водила између кандидата владајуће коалиције Жељке Цвијановић, актуелне премијерке РС и Вукоте Говедарице, опозиционог кандидата, актуелног председника СДС.

Што се тиче битке за мандате, како за посланике у Народној скупштини РС, тако и за Парламент БиХ, најјаче странке у Републици Српској ишле су самостално и са својим листама.

За Народну скупштину РС на изборима на подручју Републике Српске бирају се директно 63 посланика из девет изборних јединица, док ће 20 мандата за посланике у Народној скупштини бити подељено на основу тзв. компензација странкама које пређу цензус од три одсто и добију минимално једног директног посланика!

Младен Иванић

За Парламент БиХ из Републике Српске се бира девет директних посланика из три изборне јединице, док ће пет мандата бити подељено на основу тзв. компензација странкама које добију највише директних мандата.

УСЛОВ ЗА ПОБЕДУ

ПРЕ четири године било је потребно око 318.000 гласова да би се постао српски члан Председништва БиХ, а око 304.000 "заокружених" листића да би се освојила функција председника РС. Већ неколико изборних циклуса одзив у Републици Српској је око 56 одсто, а толика је излазност и на нивоу БиХ.