Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, у разговору са шефом руске дрзаве Владимиром Путином, да смо, без обзира на напоре Србије да постигне компромис и подржи мир и стабилност, веома далеко од било каквог решења питања Косова и Метохије и нагласио да је наша земља суочена са свакодневним провокацијама.

Вучић је, на почетку сусрета са Путином, рекао да је за њега увек велика част када има прилику да се сретне са председником Русије, а да данашњи сусрет има велики значаја за Србију.

„Веома сам задовољан развојем наших односа и то је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворнох разговора. Одниси Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије“, нагласио је он.
ПУТИН ВУЧИЋУ: МОРАМО ДА РАЗГОВАРАМО О СИТУАЦИЈИ НАБАЛКАНУ Руски председник Владимир Путин рекао је данас на састанку са председником Србије Александром Вучићем да морају да разговарају о ситуацији на Балкану. "Уверен сам да је неопходно да разговарамо и о ситуацији у региону", додао је Путин.

Вучић је рекао да је ситуација на Западном Балкану веома сложена и да се Србија као држава суочава са бројним провокацијама, свакодневно.

Прочитајте још - ПРЕДСЕДНИК У МОСКВИ: О посети Вучића и специјалне емисије


„Без обзира на наше напоре да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома смо далеко од било каквог решења питања КиМ“, истакао је он.

Вучић је нагласио да ће Србија као слободна и независна држава чувати војну неутралност, и изразио уверење да је Србија данас једина земља на Западном балкану са таквим опредељењем.

„Што се тиче наших економских веза, ја сам задовољан и мислим да можемо да и у будуће јацамо наше економске односе“, рекао је он.

Вучић је захвалио Путину на свему што ради у корист Србије и позвао га да посети Београд у најскорије време, додајући да би то била велика част за нашу земљу и народ.

Он му је потом поклонио књигу „Моја предивна Србија“ руских аутора.

Председник Русије изразио је задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви.

Прочитајте још - "НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Вучић Путину дарује икону
„А сећам се ваше последње посете 8.и 9.маја. Недавно смо обележили и 180-ту годишњицу наших дипломатских односа. Са задовољством примећујем и раст трговинске размене. При том је тај раст непрекидан - прошле године износио је 23 одсто, а у првих шест месеци ове године преко 13 одсто“, објаснио је Путин.

Он је рекао да се бележи и раст руских улагања у српску привреду, која су достигла четири милијарде долара.


„Сигуран сам да ћемо имати о чему да разговармао што се тиче ситуације у региону“, казао је он.
С друге стране, Путин је указао да је приметан раст улагања Русије у Србију који је, како је рекао, достигао четири милијарде долара.