Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности поводом данашње драматичне ситуације на Косову и Метохији.

- Данас је по трећи пут ове године, на апсолутно не примерен налин, угрожен мир од стране приштинских власти. Данас су покушали да се од Србије добије одговор који би уз помоћ једног дела Међународне заједнице, искористе за сатанизацију наше земље, рекао је Александар Вучић.

- Неки су се трудили цео дан да ствари банализују и да претворе у обичну шетњу, кафу у малтретирање људи и вратили се назад као да се ништа није догодило.


- Дана су без права, супротно Бриселском споразуму, покушали на сваки начин да покажу да их ти споразуми не обавезују. Што је још горе они имају подржку од појединих чланица међународне заједнице.

У операцију у којој је учествовало 110 и 130 специјалаца РОСУ, сви наоружани дугим цевима. Очистили су све путеве, брутално малтеретирали четири особе. Ни за једну од тих стварни нису имали разлога.

- Састав јединица које су упале на север је био етнички чисто албански. 100 одсто припадника РОСУ у овом бандитском упаду били су албанци. Погажен је споразум о слободи кретања. Погажена је резолуција 12/44 на коју се ни они, ни њихови западни савезници одавно не обазиру - додао је председник.

У само два случаја косовска војска има право да уђе на територију севера Косова.

- Први случај је уз одобрење НАТО-а и други случај уз пуну сагласност локалне српске заједнице! Ови услови нису алтернативни, већ су обавезни! Србе нико није питао, нити обавестио! - рекао је председник.


- Данас се видело да наш народ нема на кога се ослони осим на себе и српску државу! - додао је.

- Они немају шта да траже на северу Косова са дугим цевима - рекао је Вучић.

СА ПУТИНОМ У МОСКВУ ПРИОРИТЕТНО О КИМ

Председник Александар Вучић изјавио је да ће током састанка са председником Русије Владимиром Путином, кроз неколико дана у Москви, разговарати о свим важним питањима за Србију, а да ће приоритет у разговору бити ситуација на Косову и Метохији.

Додао је и да су током данашњег дана о свему што се збива обавештени и руски амбасадор, као и амбасадор САД и други важни амбасадори.

На питање да ли ће од Путина тражити помоћ руске војске, као што је то својевремено тражила сиријска влада, Вучић је истакао да би волео да Србија, уз поштовање за грађане Сирије, буде мирна земља, успешне економије, земља будућности, а не да буде претворена у пакао.


"Не бих волео да се велики ратни сукоби одигравају на нашој територији и зато ћу дати све од себе да се мир сачува", подвукао је.

Навео је да нема сумње да ће обавестити председника Русије о свему што се збива и тражити његову подршку у свим међународним форумима, али и указати на лицемерје са којим се на дневном нивоу суочавамо и затражити савет од њега.

О СПУШТАЊУ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ - НАКОН ПРОЦЕНА И КОНСУЛТАЦИЈА

Одлуку о спуштању борбене готовости оружаних снага донећу након процене и у договору са начелником Генералштаба Војске Србије, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

"Кад донесем одлуку о стрепену борбене готовости Војске Србије јавност ће бити обавештена. То је суверено право председника Републике", рекао је Вучић новинарима.

"Никога не угрожавамо. И данас видимо колико војска може да буде одвраћајући фактор у превенцији било каквих сукоба", закључио је председник Вучић.

ЗАМОЛИО БИХ СРБЕ ДА СЕ ПОВУКУ СА БАРИКАДА: НЕ ЗОВЕМ СРБЕ ДА СЕ УЈЕДИНЕ ПРОТИВ АЛБАНАЦА, ВЕЋ ЗА ПРАВДУ

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас Србе са КиМ да буду мирни и замолио Србе из Зубиног потока и Косовске Митровице да напусте барикаде, и да се врате кућама.

"Молим их, немам права да захтевам, да то учине и да и убудуће увек питају своју државу Србију, да разговарају са нама и да се понашамо достојанствено, озбиљно и одговорно", рекао је вечерас Вучић.

"Ја не зовем Србе да уједине против Албанаца, већ да се уједине у поштовању права и правде нашег народа. Да се ујединимо у борби за истину, а не против некога", рекао је вечерас председник Србије.

Подсетио је да се поставило питање зашто није ишао у Њујорк да се састане са Хашимом Тачијем.

"О чему да разговарамо? Је л'' Албанци имају да нам кажу нешто друго осим да нам прете ратом? Ја не зовем Србе да се уједине против Албанаца, зовем их да се ујединимо у борби за истину. Још три пута ако се овако нешто понови, то више ни неће бити вест. Ни за Србе са севера Косова више неће бити вест. Брутално су лагали да никога нису задржавали и приводили", истакао је Вучић.

Он је додао да ћемо неку форму разговора морати да имамо, "па и са оваквим провокаторима, а због српског народа", али да то треба оставити руководству Србије, указавши да је поверење због свих превара изгубљено.

MARKO ĐURIĆ O STANjU NA KOSOVU: Tači i njegovi teroristi upali na Gazivode da bi on mogao da se šeta, vezali su Srbe koji su se našli tamo


ОД ЧЕГА ДА СЕ ВИШЕ УЗДРЖИМО ГОСПОДО ИЗ БРИСЕЛА?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се данас видело да српски народ нема на кога да се ослони осим на себе и своју државу и упитао ЕУ од чега то Срби више треба да се уздрже.

"Данас се видело да српска суза нема родитеља, да морамо сами о себи да бринемо, да наш народ нема на кога да се ослони, осим на себе и своју српску државу", рекао је Вучић и додао да је рекација ЕУ таква да је радије не би коментарисао.

"Позвали су на уздржаност све стране. Од цега да се уздржимо - је моје питање за ЕУ. Молим Могерини, Коцијанчич...све, да ми кажу од чега да се уздржимо, шта смо урадили? Отворио сам фабрику у Нишу, радовали смо се нашим економским успесима", рекао је Вучић.

Упитао је и шта су то Срби урадили Албанцима и чиме су их увредили и натерали да погазе све споразуме.

"Од чега да се уздржимо? Кажите ми, господо из Брисела, од чега више да се уздржимо? Или би требало ви да се уздржите макар од лицемерја, ако можете", додао је Вучић.


СКУПА ТАЧИЈЕВА КАФА

Јесте ли чули некад да неки председник иде на кафу с дугим цевима, коментарисао је вечерас председник Александар Вучић изјаве косовског председника Хашима Тачија о томе како је ишао на излет на језеро Газиводе.

"Потпуно је, као, нормално да је председник отишао на кафу, прошетао, парадирао мало...скупа та кафа, јесте чули да тако иде неки председник на кафу?", запитао је Вучић у ванредном обраћању нацији.

А, како је приметио, и "импресије" које је Тачи пренео, погрешне су и, како је напоменуо, неко би морао Тачију да скрене пажњу.

"Он је рекао да је уживао у лепоти која је дар од Бога, али треба да зна да је језеро вештачко, да га лепотом није обдарио Бог, него човек и да је тај човек Србин, јер то су вештачко језеро направили Срби", навео је Вучић.

PALMA: Kosovski Albanci objavili rat Srbiji, Evropskoj Uniji i Ujedinjenim Nacijama


ДА ЛИ ИШТА ЗНАЧЕ ДОГОВОРИ СА ЕУ И НАТО?

Председник Србије запитао је вечерас у ванредном ораћању јавности поводом акције РОСУ на северу КиМ шта уопште значе договори са ЕУ и са НАТО, ако их Приштина не поштује.

Наоружани Албанци на северу Косова, по договору који смо постигли, могу да се појаве само уз испуњење два услова: уз одобрење НАТО и уз пуну сагласност локалне српске заједнице, рекао је Вучић.

"Не знам да ли су имали сагласност НАТО, а други услов је у потпуности погажен. Нико Србе није питао, нико их није обавестио", рекао је српски председник.

Да ли то значи, упитао је, да договори које постижемо у Бриселу, не само у ЕУ, већ и са НАТО, вреде док траје прес конференција, а после ништа.

Или ћемо имати још 15 оваквих акција у којима је само питање тренутка кад ће неко да страда, запитао је Вучић.


Lazanski: Provokacija Prištine i pokušaj Tačija da povrati uticaj

Подсетио је да је Кфор у првом саопштењу рекао да нема информације о присуству РОСУ, у тренутку када је већ свима била позната информација да су они у околини Газивода.

Раније данас председник Србије је хитно наложио да се подигне борбена готовост на највиши ниво. После тога је имао састанак са највишим војним и полицијским врхом као и са челницима безбедносних служби.