Припадници косовских специјалних јединица РОСУ распоређени су данас пре подне у непосредној близини бране и вештачког језера Газиводе. Они носе дуге цеви, а један део има фантомке.

Припадници РОСУ су ушли у Центар за екологију и развој спорта, у непосредној близини хидроелектране.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић огласио се поводом напада специјалаца РОСУ на Газиводе.

- Поводом напада Албанаца на север Косова и Метохије и хапшења Срба који нису починили било какво кривично дело наложио сам директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности.

Министарство унутрашњих послова ће наставити да прати развој ситуације и предузеће све мере које држава буде наложила - наводи се у саопштењу.


ИСПОВЕСТ ЗАТВОРЕНОГ РАДНИКА СА ГАЗИВОДА: Репетирали су пушке на нас и претили да ће пуцати!

"НОВОСТИ" НА ЛИЦУ МЕСТА: ТАЧИ ПРОВОЦИРА НА ГАЗИВОДАМА: Дошао сам да прошетам, сео у чамац и обишао језеро (ВИДЕО)

Лазански: Провокација Приштине и покушај Тачија да поврати утицај

ПАЛМА: Косовски Албанци објавили рат Србији, Европској Унији и Уједињеним Нацијама

МАРКО ЂУРИЋ О СТАЊУ НА КОСОВУ: Тачи и његови терористи упали на Газиводе да би он могао да се шета, везали су Србе који су се нашли тамо

Пратите са нама из минута у минут...


12:57 - КОСОВСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ УПАЛИ У ГАЗИВОДЕ

Фото И.Радуловић

Косовски специјалци упали у Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку, јавља дописник РТС-а.

12:59 - НАПАД ИЗВЕЛО 60 СПЕЦИЈАЛАЦА

Према првим и незваничним информацијама, акцију је извело 60 наоружаних специјалаца.

13:09 - ДУГЕ ЦЕВИ И ФАНТОМКЕ

Припадници РОСУ носе дуге цеви, а један део има фантомке.

13:10 - ОКО ГАЗИВОДА НАПЕТО

Око језера Газиводе напето, али нема других инцидената, јавља дописник РТС-а.

Фото И. Радуловић

13:24 - СПЕЦИЈАЛАЦА НИ НА ВИДИКУ

Како јавља дописник РТС-а, специјалци тренутно не контролишу саобраћај, не заустављају путнике и нема их око бране Газиводе нити хидроелектране.

14:04 - ЂУРИЋ: ТАЧИ И ЊЕГОВИ ТЕРОРИСТИ ЖЕЛЕ ДА ЗАСТРАШЕ СРБЕ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да су косовски специјалци наоружани до зуба заузели Газиводе. У овом тренутку Вучић на посебној локацији има састанак са начелником Генералштаба и другим војним и полицијским званичницима, додаје Ђурић. ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ ОВДЕ.

14:08 - У ТОКУ САСТАНАК ВУЧИЋА И ПОЛИЦИЈСКОГ ВРХА

У току састанак председника Србије Александара Вучића са полицијским врхом и челницима безбедносних служби . ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ ОВДЕ.

14:10 - АКЦИЈА СПОВЕДЕНА ПО НАРЕДБИ КПС ИЗ ПРИШТИНЕ

У Косовској полицијској служби речено је Срни да је акција спроводене по налогу команде КПС-а из Приштине и да ће више детаља бити накнадно саопштено.

14:12 - ВОЈСКА СРБИЈЕ У СТАЊУ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ

Председник Србије Александар Вучић наредио је стављање комплетне Војске Србије у стање највише борбене готовости. Више о томе читајте ОВДЕ.

14:27 - КФОР: НЕМАМО ИНФОРМАЦИЈЕ О УПАДУ РОСУ НА СЕВЕР КОСОВА

Главни портпарол КФОР Винћенцо Грасо изјавио да та мисија нема информација о томе да су припадници косовских специјалних јединица РОСУ ушли на север Косова.

Он је за Тањуг казао да је у току провера тачности таквих информација и да се врши мониторинг ситуације.

Како наводи Тањуг, припадници косовских специјалних јединица РОСУ распоређени су данас пре подне у непосредној близини бране и вештачког језера Газиводе.

Додаје се и да они носе дуге цеви, а један део има фантомке.

Такође, наведено је да су припадници РОСУ ушли у Центар за екологију и развој спорта, у непосредној близини хидроелектране.

Припадник РОСУ на Газиводама / Фото И. Радуловић

14:45 - ВУЛОВИЋ: ЈЕДИНИЦЕ РОСУ ПОВУКЛЕ СЕ СА ГАЗИВОДА

Фото И. Радуловић

Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић изјавио је за РТС да су се косовске специјалне јединице повукле са вештачког језера Газиводе.

"Јединице РОСУ су се повукле, тренутно је мирно", рекао је Вуловић за РТС нешто после 14.00 сати.

На питање да ли је тачно да се косовски председник Хашим Тачи провозао чамцем по језеру, Вуловић је рекао да се није ни провозао, већ да се "крио у приобаљу".

Он је додао и да је важно да нико није повређен, а ни ухапшен.

15:01 - СИМИЋ: УПАД НА ГАЗИВОДЕ, НАПАД НА МИР И БЕЗБЕДНОСТ СРБА

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да данашњи упад РОСУ на језеро Газиводе представља директан напад на мир и безбедност свих Срба, а посебно Срба на северу Косова и Метохије.

"У име српског народа са КиМ и Српске листе желим да пошаљем јасну поруку, а то је да ми захтевамо најхитнију интервенцију и заштиту државе Србије и нас, као грађана, али и имовине која се налази на простору КиМ", рекао је он у телефонском укључењу за Пинк.

Навео је да је ситуација на северу КиМ под тензијом, можда и највећом у последњих неколико година.

"Срби су узнемирени, али истовремено и бесни, јер је ово директан напад на мир, као и угрожавање њиховог физичког присуства", рекао је Симић.

Оно што највише плаши је, каже, ћутање међународне заједнице и неспремност КФОР-а да оне које желе да поремете мир, у томе их спречи.

15:12 - ТАЧИ НАПУСТИО ГАЗИВОДЕ

Хашим Тачи напустио Газиводе, јавља РТС.

15:16 - СПЕЦИЈАЛЦИ ИЗ АЛБАНИЈЕ ВЕЖБАЛИ СА РОСУ

Срби на северу Косова после изненaдне акције албанских специјалних снага РОСУ и заузимања дела ходроцентрале Газиводе преплашени су од могућег исхода оваковог потеза Приштине. Нарочито што није искључено да су приштинске снаге имале појачање из Албаније

Специјалци РОСУ заузели су нешто пре 11 сати вештачко језеро и хидроцентралу, а акцију је извело око 60 наоружаних специјалаца, а како незвнично сазнајемо, није искључено да су у акцији учествовали и специјалци из Албаније, са којима косовске снаге ових дана изводе вежбе у близини овог објекта.

Александар Стојановић аналитичар из Косвске Митровице напомиње да је одмах било суњиво да се нешто спрема чим су они избарали овај део за „вежбе".„Не знам да ли су и албанске снаге учетвовале у овоме али је индикативно да су се вежбе изводиле баш овде где има највише Срба.

Фото И. Радуловић


15:33 - РОСУ И ДАЉЕ НА ГАЗИВОДАМА

Припадници РОСУ и даље на Газиводама. Четири радника задржани у објекту Центра за спорт и екологију, каже директор Канцеларије за КиМ.

15:42 - КОЦИЈАНЧИЋ: РАЧУНАМО НА МИР И УЗДРЖАНОСТ СВИХ

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић позвала је у име ЕУ на мир и уздржаност поводом ситуације на Северу Косова

Она је нагласила да ЕУ озбилЈно разматра извештаје који стижу са Севера Косова, где су се јединице РОСУ током дана распоредиле око језера Газиводе.

”Ми смо у блиском контакту са Свим релевантним актерима, како на терену, што укључује КФОР, тако и на нИвоу врховних центара”, поручила је Коцијачић.

У додатном објашњењу Тањугу Коцијанчић је рекла да ”врховни центри” подрзумевају власти у Београду и Приштини.

Фото И. Радуловић

15:44 - ДРЕЦУН: ПРОВОКАЦИЈА, СРБИЈА ОДГОВОРИЛА НА ПРАВИ НАЧИН

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун окарактерисао је данашњи упад РОСУ на језеро Газиводе као непотребну провокацију усмерену према српском народу истичићи да је добро што са српске стране није било никаквих исхитрених реакција.

Он је за тв Пинк рекао да сматра да КФОР треба да реагује и да је на њима одговорност да спрече било какву дестабилизацију на терену.

Дрецун је рекао да је данашњи долазак Хашима Тачија на север Косова заправо "намењен" Албанцима будући да у Приштини почиње велики протест против његове идеје о корекцији границе са Србијом.

Он заправо жели да неутралише негативне последице тог скупа који је усмерен ка политици коју он води, а са којом се не слажу сви, истиче Дрецун.

"Таквих провакција било је и биће их и Србија је на прави начин одговорила. Остаје да се види шта ће бити у Приштини након овог скупа", рекао је Дрецун.

Он је додао да је Србија одговорила разумно и на прави начин, будући да када вас неко провоцира то често буде са циљем да изазове неку исхитрену реакцију која би ишла на нашу штету.

"Показали смо да смо разумни и да нећемо имати исхитрене реакције, да смо предвидив и одржив партнер, јер желимо мирне односе", рекао је Дрецун.


Фото И. Радуловић

16:34 - ЈЕВТИЋ: ВЕЋ ДУГО СЕ ГОВОРИ О ЗАУЗИМАЊУ ГАЗИВОДА

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић указао је данас да се већ дуже време говори о заузимању језера Газиводе, те да је могуће да је на тај начин "неко желео да оствари своје циљеве".

"Морамо да узмемо у обзир да се дуже време говорило да ће доћи до заузимања језера Газиводе, да ће доћи до инцидената. Ваљда је неко желео да на тај начин, стварајући тензије, стварајући ситуацију која је јако компликована, оствари неке своје циљеве", рекао је Јевтић за РТС.

Према његовим речима, добро је да није дошло ни до какве реакције становништава, "јер сигурно је неко за циљ имао и то".

Подсетивши да се у Приштини одржава протест опозиције против "иницјативе о постизању компромисног решења у дијалогу" Београда и Приштине, Јевтић је рекао да је могуће да је упад РОСУ на Газиводе начин и да се скрене пажња са тог протеста.

"Видећемо наредних дана шта је главни циљ овога што се дешавало, али је врло важно да је данас све остало и прошло мирно. Мислим да је то суштински најважније", рекао је Јевтић.

Он је додао да политички представници Срба и српски народ на КиМ очекује да се државно руководство Србије огласи јасном поруком, оценивши да је важно да српко руководство позива на смиривање напете ситуације и упућује поруке усмерене ка томе да сви проблеми и питања који су отворени једино могу да се решавају кроз дијалог.

Фото И. Радуловић

16:35 - ВУЛИН: ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОСТУПА ПО НАРЕЂЕЊУ ВРХОВНОГ КОМАНДАНТА

Војска Србије је у складу са наређењем Врховног команданта стављена у одговарајући степен приправности, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

"Наређење Врховног команданта је и даље на снази и док је тако Војска Србије прати ситуацију и спремна је да одговори на сваки развој ситуације", рекао је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Фото И. Радуловић

16:37 - ЂУРИЋ: РОСУ СЕ ПОВУКЛЕ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су се припадници специјалне јединице РОСУ повукле са севера Косова и Метохије данас поподне око 16 часова.

Ђурић је за Тањуг рекао и да је Београд добио извињење од појединих западних амбасада ,које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.

"То само показује од кога су поједини домаћи медији добијали информације да јединица РОСУ нема на северу", рекао је Ђурић.

16:51 - КФОР ПОДИГАО ХЕЛИКОПТЕРЕ

КФОР позива на мир и суздржаност, након противречних извештаја који су се појавили о догађају на подручју језера Газиводе.

"Потврђено је присуство косовске полиције у области Газиводе. Припадници полиције били су у пратњи Хашима Тачија, који је био у посети подручју Зубин Поток", наведено је из КФОР-а за Прву телевизију.

"КФОР испитује наводно присуство специјалне јединице РОСУ и наше патроле и хеликоптери настављају да надгледају ситуацију", додаје се у одговору КФОР-а.

17:02 - РАКИЋ: НАПАД НА МИР И СТАБИЛНОСТ

Председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да последњи упад наоружаних косовских специјалаца на север Косова представља напад на мир и безбедност Срба на Косову и Метохији.

"Ово је напад са несагледивим последицама на живот Срба на северу Косова и Метохије", оценио је Ракић у саопштењу и истакао да се то више неће дозволити.

"Ми то више нећемо дозволити, ако већ Кфор не жели, као председник Српске листе позивам државу Србију да заштити српски народ и своју имовину, и да наши органи најхитније интервенишу", истакао је Ракић.

Он је уклазао да 19 година српски народ живи у страху и неизвесности и поручио да неће бити неми посматрачи док мир и живот њихове деце било ко угрожава.

"Нека сви знају да Срби неће више никада дозволити да се овакав упад догоди. Ми ћемо са својим народом бранити своју слободу, живот у своју имовину, јер Газиводе су српске", рекао је Ракић.

17:04 - У ТОКУ МИРАН ПРОТЕСТ СРБА

Група револтираних Срба блокирала је магистрални пут Косовска Митровица - Рибарић у месту Зубин Поток.

Тешким грађевинским машинама у потпуности је блокиран саобраћај, а са грађанима су и градоначелник и представници привремених органа општина са севера покрајине.

Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић у разговору са представницима КФОРА, пренео је забринутост Срба да ће се слична ситуација поновити, и да би то могло да доведе до несагледивих последица.

Фото И. Радуловић

17:11 - КФОР: ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ ПАТРОЛАМА И ХЕЛИКОПТЕРИМА

Потврђујући присуство косовске полиције у области Газивода, КФОР је у јучерашњем саопштењу за јавност истакао да су “у питању Припадници полиције задужени за заштиту господина Тачија, који је био у посети подручју Зубин Поток „ односно да КФОР разматра “наводно проосуство Специјалне јединице РОСУ.

- КФОР позива на мир и стабилност после различитих извештаја о подрулју језера Газиводе-наводи се у КФОР-овом саопштењу за јавнсот и додаје да КФОР наставља да прати ситуацију патролама и хеликоптерима.

Д.З.


17:27 - ПРОВОКАЦИЈА СА ЖЕЉОМ ДА СЕ ИЗАЗОВУ НЕРЕДИ

Народ на северу Космета је револтиран последњим упадом косовских специјалаца и Тачијевим доласком на Газивде, јер је то очити пример провокације и жеље да се изазову нереди на овом подручју.

Овим речима Александар Спирић, председник Привременог органа општине Косовске Митровице за "Новости" истиче спремност житеља овог подручја на организовање, односно објашњава то што се после упада специјалаца Росу на Газиводе окупило неколико стотина грађана.

- Ово је нова провокација и очигледно је да неко жели да дестабилизује ситуаицју на Косову и Метохији односно да жели да ситуацију одржи напетом и под тензијом, али народ то више једноставно неће дозволтити поготову што знамо да можемо рачунати на помоћ наше државе- додаје председник Спирић у изјави "Новостима". / Д.З.


Фото И. Радуловић

19:01 - УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА КИДНАПОВАНИХ: ПРЕКИНУТИ ДИЈАЛОГ

Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ 1998-1999-2000. позвало је данас, поводом упада косовске специјалне јединице Росу у подручје хидроелектране Газиводе, председника Србије Александра Вучића да прекине дијалог с властима у Приштини, док Специјални суд не осуди вође бивше ОВК.

"Немојмо дозволити да они који су киднаповали и убијали наше чланове породица и преко злочина и погрома прогласили лажну државу Косово, буду признати од стране Србије. Припадници терористичке, злочиначке ''ОВК'' преобучени у специјалне јединице РОСУ, исти они који су ослобођени од стране ДОС-овског режима из српских затвора 2001. и 2002. године, данас су упали у северни део Косова и Метохије и дугим цевима демонстрирали силу", каже се у саопштењу.

Породице косметских жртава апелују на државнике Србије да не настављају дијалог у Бриселу с вођама терористичке, злочиначке ОВК, да им не дају легитимитет равноправних преговарача, јер "оно што је учињено на почетку преговора није само покопало убијене Србе, већ цео српски народ и Србију".

19:03 - АНТИЋ: НАСИЛАН И ИЛЕГАЛАН ЧИН

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић оценио је данас да је упад специјалаца из Приштине у комплекс језера Газиводе "илегалан и насилан чин" који директно угрожава политички процес у којем се тражи компромисно и дугорочно решење за Косово.

"Само захваљујући прибраности и државничкој одговорности председника (Србије Александра) Вучића, ова нова авантура приштинских власти је пропала, уз још једну потврду да нико не може да понижава Србију и угрожава српски народ", навео је у саопштењу Антић.

Он је истакао да су "Србија, њен председник и њена Влада, потпуно посвећени мирном и политичком решавању питања Косова", али да је, нажалост, данас потврђено да приштинска страна жели другачије решење, "уз насиље и кршење свих договора".

"Зато очекујемо брзу и одлучну политичку реакцију свих међународних чинилаца, како би вратили Приштину у оквире дијалога и споразумевања... Насилна акција на Газиводама треба и нама у Србији да буде опомена да морамо подржати политику одговорног проналажења компромисног решења за Косово, дакле политику коју заступа председник Вучић, јер ће нам се данашње Газиводе поновити на неком другом месту само ако оклевамо у постизању компромиса и прижељкујемо некакво замрзавање конфликта", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Фото И. Радуловић

19:22 - ЕУ ДА ПРЕУЗМЕ ОДГОВОРНОСТ

Европска унија мора најхитније да преузме одговорност као гарант и посредник спровођена Бриселског споразума, јер сукцесивно отворено провоцирајуће кршење споразума од стране свих актера у Приштини, а ево данас главног саговорника у дијалогу, озбиљно подрива поверење у спремност ЕУ да заштити споразум и олакша дијалог, изјавила је за Тањуг министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

Она је поводом упада специјалне косовске јединице Росу у подручје хидроелектране Газиводе на северу Косова рекла да "билдовање мишића за унутрашњу употребу (косовског председника Хашима) Тачија, који преговара у име Приштине, ако не буде на адекватан нацин третирано од стране ЕУ, не може се разумети другачије до као стављање на страну једне од страна у преговорима тј. Пристине, а то није и не сме да буде став ЕУ".

"Реакција Србије и председника (Александра Вучића) поново је одговорна и усмерена ка мирном решењу, европском и демократском, како се Србија у континуитету понаша, и то мора да буде вредновано од стране ЕУ", истакла је министарка Јоксимовић.

Фото И. Радуловић

19:26 - СРБИ БЛОКИРАЛИ ПУТ, АМЕРИКАНЦИ ЧУВАЈУ ГАЗИВОДЕ

Срби из Зубиног Потока блокирали су пут који од јужног дела Митровице води ка Газиводама, односно ка прелазу Брњак.

Блокада је постављена у Зубином Потоку, а Срби из Зубиног Потока не дозвољавају пролаз магистралом. На прелазу Брњак у овом тренутку су три џипа КФОР-а у којима су припадници америчке војске. Ниже, ка језеру Газиводе, постављен је још један џип КФОР-а и поред њега борбена кола.

Два џипа КФОР-а постављена су код постројења ХЕ Газиводе. Око џипова се види десетак америчких војника.

Фото И. Радуловић


20:26 - НА КОСОВУ МИРНО

На северу Косова и Метохије је мирно, јавља дописник РТС-а. Припадници КФОР-а из америчког контигента виђени у близини пункта Јариње, а подручје повремено надлећу хеликоптери.

20:27 - ТОДОСИЈЕВИЋ: УПЛЕШЕНИ СМО ЗА СВОЈУ БЕЗБЕДНОСТ

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић каже да су Срби Ибарског Колашина уплашени за своју безбедност и позива председника Србије Александра Вучића да заштити голоруки народ на КиМ.

"Очекујемо обраћање председника Србије Вучића, желимо да пошаљемо јасну поруку и захтев и тражимо од наше државе и председника да заштити голоруки народ на КИМ, да заштити наше животе и нашу имовину", поручио је Тодосијевић вечерас у изјави за Тањуг.

Осудио је лицемерје појединих представника ЕУ и дела међународне заједнице.

"Чули смо да је Маја Коцијанчић позвала две стране да такорећи спусте лопту, овде нема две стране већ само једна страна која руши стабилност", наводи Тодосијевић

20:57 - ЕКСПРЕС: ТАЧИЈУ ЗА СПЕКТАКЛ ПОСЛУЖИО ЧАМАЦ

Косовски председник Хашим Тачи послужио се чамцем косовске полиције да би "реализовао данашњи спектакл" на језеру Газиводе, пише приштинска Газета Еxпрес.

Еxпрес открива да Тачи није имао припремљен чамац на језеру Газиводе

Косовска полиција је превезла чамац од језера Вермица до Газивода.

Чамцем је најпре управљао директор полиције Рашид Каљај, а потом је то препустио Тачију.

Еxпреш примећује и да "снагу једне државе сведочи и то да на једном од најзначајнијих косовских језера (Газиводе) нема ниједног чамца".