Косово поново са звездицом

Г. ЧВОРОВИЋ

28. 09. 2018. у 12:41

ЕЕАС исправила податак на свом сајту. Европска служба за спољне послове ставила је звездицу уз назив Косова, којом се означава да се не прејудицира статус КиМ. У Бриселу не објашњавају овај пропуст

Косово поново са звездицом

Сајт ЕССП

БРИСЕЛ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА:

ЕВРОПСКА служба за спољне акције (ЕЕАС) данас је експресно, још од раног јутра, уз име Косова на свом сајту поставила недостајућу звездицу, чиме се јужна покрајина више не третира као држава. Све ово урађено је после текста, објављеног у "Новостима", у којем је указано на кршење споразума приликом представљања Приштине.

До тада, у претрази на сајту европске дипломатске службе Приштина је, визуелно, била равноправна са земљама које се помињу у свакодневним саопштењима.

На питање како је уопште дошло до овог пропуста, из ЕЕАС су за "Новости" одговорили:

- ЕУ је одувек водила рачуна о различитим ставовима о статусу Косова и статусно је неутрални посредник између Београда и Приштине. То се одражава у језику који користимо и на то како наводимо Косово у нашим документима, као што је договорено између две стране у дијалогу. ЕУ је доследна у коришћењу звездице иза имена Косова у свим својим службеним документима од првог тренутка када се појављује у тексту, са референцом на Резолуцију 1244 СБ УН и на мишљење Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Ипак, у Бриселу нису открили како је дошло до овог пропуста на њиховом сајту и да ли ће тим поводом повести интерну истрагу.

Чињеница је да се у најзначајнијим документима које издаје ЕУ Косово помиње уз звездицу и са фуснотом, што је био случај и са недавном Софијском декларацијом о Западном Балкану. Уосталом, и не би могло да буде другачије, јер о томе нарочито брину оне чланице ЕУ које нису признале Косово, у првом реду Шпанија. Али, у свакодневној комуникацији, с тим се одавно престало.

ПОЗИВИ

МЕЈЛОВИ, па и званични позиви медијима за дијалог, сматрају се "незваничном" формом, у којој Косово постаје практично равноправан партнер. Таква форма била се провукла и на сајт, што је сада исправљено.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације