ПРЕДСТОЈЕЋА тродневна посета председника Александра Вучића Кини учврстиће политичке везе Београда и Пекинга, али и отворити ново, историјско поглавље у привредној сарадњи, јер би требало да осигура пакет инвестиција вредних чак три милијарде долара.

Вучић ће са кинеским државним врхом, председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећијангом, разговарати на одвојеним састанцима, у четири ока, а осим економских тема, на столу ће се наћи и питање Косова и Метохије, односно подршка Пекинга у међународним институцијама у одбрани српских интереса око јужне покрајине.

Председник Вучић оценио је у четвртак да ће његова предстојећа посета Кини бити једна од најзначајнијих коју је икада имао, како у економском, тако и у политичком смислу:

- Поносан сам на чињеницу што ћу се по пети пут састати са председником Кине Си Ђипингом. Састаћу се по четврти пут са премијером Ли Кећијангом. То је велика част за нашу земљу. Покушаћемо да потврдимо и да председник Си убаци Србију, ако може још у овој години, или у првој половини идуће, у свој програм путовања. Тада бих био једини председник који је дочекао шефа кинеске државе два пута.

Шеф државе и Си Ђинпинг парафираће у уторак, 18. септембра, у Пекингу, најмање десет споразума, којим ће наша држава обезбедити капиталне инвестиције у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија и отварање на хиљаде нових радних места. Вредност ових уговора премашује милијарду и по долара.

Прочитајте још - УОЧИ ПОСЕТЕ КИНИ: ЕУ брине утицај Пекинга у региону, а ево шта на то каже Вучић

Овом финансијском аранжману, који економисти називају послом века, треба придодати и 1,46 милијарди долара колико ће у РТБ "Бор" уложити кинеска компанија "Зи Јин", а коју је Влада Србије изабрала на тендеру за стратешког партнера.

Овај "инвестициони бум" на релацији Србија - Кина има шири значај од привредног и у директној је вези са одличним сарадњом које су две земље успоставиле, не само кроз уговор о стратешком партнерству, већ и кроз интензивне контакте и сусрете председника Вучића и Сија. На то треба придодати и тежњу "кинеског змаја" да се у оквиру своје стратегије "Један појас, један пут" позиционира у југоисточној Европи, а наша земља је препозната као сигурна инвестициона дестинација.

Компанија "Зи Јин" у РТБ "Бор" уложиће 1,46 милијарди $

Један од најзначајнијих уговора који би требало да буде финиширан у Пекингу је и инвестиција кинеског гиганта у производњи аутомобилских гума "Шандонг Линглонга" у Зрењанин, "тешка" чак 994,4 милиона долара.

Очекује се и потписивање финансијског уговора за обилазницу око Београда, деонице од Остружнице до Бубањ потока, где су већ почели радови, и за градњу деонице Коридора 11 Прељина - Пожега, за коју је потписан комерцијални уговор. Између осталог, требало би да буде потписан и споразум о царинама.

Осим ових инвестиција, чији су детањи утаначени и чекају само потпис двојице председника, следеће недеље могли би да буду уговорени и нови послови, јер ће се Вучић током посете Пекингу срести и са великим бројем кинеских привредника. У понедељак, 17. септембра, првог дана посете, планирано је и да председник обиђе Ексим банку, Бенк оф Чајна, Генералну администрацију царине и Агенцију за развој међународне сарадње.

Министар финансија Синиша Мали рекао је у четвртак да је предстојећа посета председника Србије Кини веома важна:

- Очекујемо не само добру презентацију Србије и резултата, већ и финиширање конкретних уговора, као и нове инвестиције - закључује Мали.

Велика подршка очекује се и у изградњи инфраструктуре

МЕЂУ НОВИМ ПОБЕДНИЦИМА

ТОКОМ посете Кини, Вучић ће бити у Пекингу, али и Тјенђину, где ће присуствовати 12. годишњем састанку "Нових победника" у организацији Светског економског форума. Тамо ће се, у среду 19. септембра, срести и са Су Ђином, гувернером провинције Хебеј, и представницима компаније "Хбис". Своју посету Кини Вучић ће завршити састанком са премијером Ли Кећангом.

"ИКАРБУС"

У ПЕКИНГУ би требало да буду вођени и разговори око проналаска стратешког партнера за "Икарбус" и договрен извоз вина у вредности од 200 милиона долара годишње. Биће потписан и меморандум о изградњи индустријских паркова у Београду и Смедереву.