ЕУ прихвата корекцију граница

Г. ЧВОРОВИЋ

31. 08. 2018. у 10:02

И Европска комисија "отворена" за флексибилнија решења између Београда и Приштине, ако би то подарзумевао коначни споразум. Услов - споразум не може бити "мустра" за друге земље

ЕУ прихвата корекцију граница

Јункер, Туск и Хан

ЕВРОПСКА комисија би се, у принципу, сложила са кориговањем граница у договору између Београда и Приштине, ако би то подразумевао коначни споразум двеју страна - сазнају "Новости" из својих добро обавештених извора у Бриселу.

- Прихватили бисмо сваки договор између две стране који би био заснован на реалном, применљивом и трајном решењу - истиче наш високопозиционирани саговорник из Берламона.

Увод у овакав став биле су недавне изјаве Јоханеса Хана, комесара за преговоре о проширењу, који је, између осталог, поручио да би постигнути договор, као геополитичку неопходност, требало да поштују све чланице ЕУ, уз прецизирање да се ради о билатералном решењу које не може да се користи као пример за друга питања. Извор "Новости" истиче да Ханов став није лични, већ да представља позицију Европске комисије.

Томе треба додати и поруку Маје Коцијанчич, портпарола високе представнице, која је нагласила да Београду и Приштини мора да се да простор за договор о садржају споразума. Федерика Могерини је, уосталом, до сада стално истицала да две стране саме утврђују шта ће бити део договора.

Проблем би, међутим, могла да представља Немачка, која још није дефинитивно одлучила да попусти. Али, извор нашег листа истиче да то није нешто што би требало да обесхрабри учеснике у дијалогу.

- Није то први пут да се позиције ЕК и неке чланице разликују. Дешавало се то и раније, на пример у случајевима када је став Комисије био да треба започети приступне преговоре с неком земљом - кандидатом, док су се томе противиле поједине државе ЕУ, па смо морали да се усаглашавамо, да би на крају ипак био постигнут консензус - рекли су нам у Бриселу.

У седишту ЕУ нису желели да званично додатно коментаришу Ханове изјаве, а разлог за то је и тај што се чека да се види шта ће коначно стајати у споразуму и да ли ће тамо уопште бити помињања "корекције граница", па се иступање на ту тему у овом тренутку сматра "преурaњеним". Али, како напомиње наш добро информисани саговорник, све иде у том правцу да би ЕК прихватила разграничење, "уколико оно буде саставни део свеобухватног решења о нормализацији односа и ако поштује међународно право".

МОГЕРИНИЈЕВА: ТЕШКИ РАЗГОВОРИ

ДИЈАЛОГ Београда и Приштине био је тема састанка високе представнице ЕУ Федерике Могерини и аустријског председника Александра ван дер Белена. Са њим је посредница у преговорима разменила ставове о недавним контактима које је он имао, у Алпбаху, са Вучићем и Тачијем.

- Имаћу нови круг дијалога са Вучићем и Тачијем у Бриселу у петак, 7. септембра. Наставићемо са тешким, али могућим разговорима у вези са правно обавезујућим споразумом - саопштила је Могеринијева.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Milan

31.08.2018. 14:23

Opet se svabe mesaju nesto.A mi ih opet sve pitamo.Kolko je taj svet nekako naopak - pa sta smo onda ratovali...

Adam bez Eve

01.09.2018. 22:30

@Milan - E moj Milane, jos davno je neko rek'o...."Sto Srbija dobije u ratu, izgubi na pregovarackom stolu"!