Председник тзв. Косова Хашим Тачи изјавио је да ће корекција границе са Србијом "избрисати српски сан о подели" Косова, пише данас Епока е Ре.

"Противници те идеје су политичке камиказе", оценио је Тачи.

Према његовим речима, "корекција границе и прикључење Косову Прешева, Медвеђе и Бујановца коначно брише сан Српске академије наука и уметности о подели Косова и стварању Републике Српске на Косову", преноси портал РТК.

Прочитајте још: Вучић и Скот разговарали о дијалогу и идејама за постизање решења

Тачи је навео да би тај процес корекције граница требало да буде транспарентан, уз изражавање воље грађана на референдуму.

"Нећу дозволити било коме да спречи коначни споразум са Србијом, који омогућава европску будућност Косова", рекао је Тачи.

Он је позвао опозиционе партије да учествују у дијалогу са Београдом.

Прочитајте још: Вулин: Зауставити ширење "велике Албаније"

"Лако је критиковати, а тешко је суочити се са противницима Косова. Није лако да се суочим са председником Србије Александром Вучићем. Лако је бити гледалац, али је тешко бити играч. Зато партије треба да уђу у игру и преузму одговорност. Ако то не желе, на крају процеса, уколико постигнемо некакав споразум, грађани ће на референдуму казати да ли га прихватају", додао је Тачи.

Он је рекао да неће дозволити да асоцијација српских општина на Косову има извршна овлаштења и изразио уверење да ће основе за остварење споразума са Србијом бити постављене на пролеће, пише Епока е Ре.