Амбасадор Пакистана: Пакистан и Србија ускоро укидају визе

Дубравка Савић

05. 08. 2018. у 12:03

Амбасадор Пакистана: Пакистан и Србија ускоро укидају визе

Фото З. Јовановић

Његова екселенција Сајед Адил Гилани за “Новости”: Важне су и тарифе, радимо на слободној трговини. Срби су најлепши народ у Европи и веома паметни

ГОДИНУ у којој Србија и Пакистан обележавају 70 година од успостављања дипломатских односа могло би да обележи и ново, узлазно поглавље у сарадњи двеју земаља. Сумирајући, у разговору за "Новости", кључне моменте у заједничким односима, амбасадор Пакистана у Србији Сајед Адил Гилани истиче да би визна либерализација између Исламабада и Београда знатно поспешила узлазну путању у многим областима.

- Пакистан и Србија повезани су као две нације са дугом историјом. Чак народ са севера Пакистана изгледом и обичајима подсећа на Србе. Две земље имале су јаке везе, посебно у време Јосипа Броза, који је до данас остао најпознатији европски политичар у Пакистану. Период захлађења је наступио када је Пакистан подељен, а Југославија признала нову државу Бангладеш. То је потом превазиђено, а онда је Косово постало део неспоразума. Али у току је снажна иницијатива, и надам се да ће, уз лидерство председника Вучића, Србија успети да пронађе прихватљиво решење. Основно је, међутим, да је Србија напредна земља, на путу ка ЕУ. Председник Вучић и ја сложили смо се децембра 2017. да Пакистан и Србија ускоро либерализују визни режим. Визе ће бити укинуте, што је знак да односи постају бољи.

* Пакистан има амбасаду у Београду, али Србија нема дипломатско представништво у Исламабаду. Да ли то представља препреку за бољу сарадњу?

- Проблем је у томе што наши грађани морају да путују у Кину или Иран, где се налазе амбасаде Србоје. Укидање виза би решило тај проблем и отворило пут сарадње. Очекујем да би Србија могла да има најмање 10.000 пакистанских посетилаца годишње. Пакистанцима су потребне визе за земље Европе, па би их то што би режим с вашом земљом био безвизни сигурно привукло у Србију.

* Да ли то уједно може да повећа и број избеглица, имајући у виду да су међу мигрантима Пакистанци међу најбројнијима?

- Мислим да то није проблем за Србију. Свим избеглицама циљ је Западна Европа, а не Србија. Миграције су природан процес, који се нигде не може зауставити. Главно питање нису мигранти, већ терористи.

* Имате ли по том питању добру сарадњу са Србијом?

- Тероризам у Пакистану је под контролом, и готово га нема у градовима. О томе сам разговарао с председником Вучићем, који цени борбу Пакистана против тероризма. Пакистан је једна од шест нуклеарних сила, и има одличне односе са Кином, која је у нашој земљи прошле године инвестирала 65 милијаради долара. Ми смо сила која долази. Пакистан је 20. светска економија, с растом од пет процената.

* Трговинска размена Пакистана и Србије је симболична. Како то може да се поправи?

- Наша трговинска размена не прелази 13 милиона долара. Сада покушавамо да то поправимо. Основали смо и Друштво српско-пакистанског пријатељства. Желелимо да из Србије увозимо технологију и војну опрему, по чему је ваша земља позната. Из Пакистана нудимо памучну одећу, кожу, спортску опрему, воће... Ускоро би делегација бизнисмена из Пакистана требало да посети Србију. Важно је и питање тарифа, па радимо на њиховом укидању, односно на успостављању слободне трговине.

БИСТА ОЦА НАЦИЈЕ АМБАСАДОР Сајед Адил Гилани представио је, за "Новости", бисту "оца нације" Мухамеда Али Џина (1876-1948), који је основао државу 1947. године. Ова биста, рад Катарине Трипковић, биће изложена 10. августа на отварању изложбе архивских докумената о 70 година дипломатских односа Србије и Пакистана у Архиву Југославије. Биста ће касније бити постављена у парку испред Амбасаде Пакистана у Београду.

* Српски играчи крикета посетили су Пакистан у априлу, а сада је Пакистан је за премијера добио бившу звезду овог спорта Имрана Кана. Да ли ће он посетити Србију?

- Желимо блиске односе са Србијом, а спорт је одличан начин приближавања. Нови премијер Пакистана је први играч крикета који се нашао на тој позицији. Очекујемо да ће са њим економија Пакистана кренути убрзано узлазном линијом. Верујем да ће, када дође до визне либерализације, доћи време и за његову посету. Желимо да организујемо и посету председника Вучића Пакистану. Пакистан има занимљиву историју, дивне планине и плаже, и после либерализације виза, могли бисмо да успоставимо и директну авионску везу.

* Има ли сличности међу Србима и Пакистанцима?

- Обичаји Срба и Пакистанаца готово су исти. Породица је за оба народа изузетно важна. Два народа спајају и модерне технологије, и постоји размена људи који се тиме баве. Србија, као и Пакистан, има одличан образовни систем, па постоји и активна размена студената, укључујући и оне са војних академија.

* Шта вам се посебно допада у Србији?

- Срби су срећни људи! За разлику од многих других у Европи, чији се живот углавном врти око трке за новцем, Срби умеју да цене друге вредности. Поред тога, Срби су и најлепши људи у Европи. И најлепши и паметни.

ЛОПТА ЗА ТРАМПА

* A Да ли су лопте са Светског првенства у фудбалу произведене у Пакистану, укључујући и ону коју је председник Путин поклонио америчком колеги Трампу?

- Да, све су из Пакистана! Око 50 процената лопти у свету производи се у Пакистану. На Мундијалу су коришћене пакистанске лопте, па је једну од њих и председник Путин поклонио Трампу. Све те лопте, наравно, имају уграђене чипове који прате кретање лопте. Друга је ствар што је од тога направљено политичко питање.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nikola

05.08.2018. 13:34

Volim ovakve tekstove iz kojih čitalac može nešto novo i da nauči. Gde informativni sadržaj prelazi u edukativni.

Анти-бот

05.08.2018. 18:15

Обе земље имају одличан образовни систем.Не знам за Пакистан, али у Србији је сигурно један од горих у Европи.

Stari Beograđanin

06.08.2018. 07:52

Ako ovako nastave naši političari,Pakistanci će moći bez viza u Srbiji (sa mogućnošću šverca azilanata dalje u Evropu),ali ćemo zato mi uskoro morati da stojimo u redovima za vize za ulazak u EU! Evropa je Srbiji i AV stavila do znanja da se to kroz silne "liberalizacije" može dogoditi ali oni za to ne haju. Sa svojim diplomatskim pasošima mogu da putuju gde hoće. A narod? Baš njih brga za narod. Zaista, šta ima Srbija od ukinurih viza sa Pakistanom, novim "muslimanskim prijateljima AV"? NIŠTA

rena

28.09.2018. 21:51

bravo..nada se da cemo uskoro moci slobodno da putujemo u sve zemlje sveta i da ugostimo mnogo turista sa svih kntinenata..A Pakistan rudnik zlata,ne bi se Ameri toliko otimali za njega.Bravo i sto pre da se ostvari