ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Не може Београд све да испуњава, а Приштина ништа; Надам се да КФОР ради свој посао (ВИДЕО)

Танјуг

04. 08. 2018. у 11:33

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Не може Београд све да испуњава, а Приштина ништа; Надам се да КФОР ради свој посао (ВИДЕО)

Фото Танјуг

Председник Александар Вучић састао се данас пре подне са патријархом Иринејом у Патријаршији
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је протеклих дана забележено снажно, вишеслојно агентурено деловање, због којег је Србија доведена у ситуацију да се брани од трачева и дезинформација.

" И сад би требало да будемо срећни? Требало би да будемо срећи да се нешто догодило - формирање ЗСО, а не зато што нас данас нису побили", приметио је председник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Albanci spremaju udar na sever zbog lažne vesti?!

Он је, у разговору са новинарима после разговора са патријархом Иринејом, а након седнице Савета за националну безбедност, указао да је претходних дана забележено агентурно деловање из разних центара моћи, у смисли како се нешто сташно "кува", како "страшни злочинци из Београда са нешто мало мањим злочинцима у Приштини нешто спремају".

"Тај ко то каже мора бити не само злонамеран, него тежак болесник", сматра Вучић.

Подсетио је да Србија води политику мира и да је успела у томе да се сачува сваки живот.

"А онда нас вас оптужују да се договарате са Приштином да убијате Србе како бисте остварили своје политичке циљеве. Своју земљу оптужујете да је злочиначка и да ће да убија своје људе. Где се то десило - никада и нигде", приметио је.

Али, каже, било је важно да се изађе са свим тим, како Срби, посебно Срби са КиМ, ништа не би могли да тарже, додао је он.

"Зато сам их молио да не предузимају ништа, да издрже још неколико дана да се види шта та мрежа ради", рекао је Вучић.

А поводом оптужби политичких противника, рекао је:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Marko Đurić: Pozicija Srbije sistematski slabljena optuživanjem sopstvenog naroda i države da pripremaju razne scenarije!


"Шта је то држава Србија организовала, шта је то лоше урадила, шта су Срби лоше урадили? Осим што бисмо ми желели да не буду сви Косовари него и Срби и да, колико је то могуће, припадају српкој држави. И у томе је мој грех и грех српске државе. Зато нам те придике држе они коју своју државност променили у косоварску", закључио је он.

У досовском систему, и неким другим организацијама, не само полилтичким, све време су дефакто штитили пуну "косовску независност", каже Вучић.

"Све време је штићена независност и суверенитет територије "Републике Косово". Не Републике Србије, него Републике Косово", прецизирао је.

Како је рекао, довољно је да се прочита само шта су све причали и радили и додао да не мора више ништа о томе ни да каже, а да грађани све то јасно виде и разумеју а и они који нису - тек ће да разумеју.

"А да штитим пуну независност Републике Косово - нећу да учествујем у томе, а они нека наставе то да раде" рекао је Вуцицћ.

Он је, напитање да се тврди да је на Косову мултикултуралност упитао да ли је то мултикиултуралност када шрпскеполтичаре хвале који су им дали птресуду МСП да је кососвска независност легитимна.

ПРВО ЗСО ПА ЕЛЕКТРОСНАБДЕВАЊЕ

Спровођењу Споразума о енергетици мора да претходи успостављање Заједнице српских општина, јер ЗСО треба да оснује компаније које би се бавиле електроснадбевањем, изјавио је данас председник Србије Александар Вуцић.

"Када немате ЗСО, то онда нема ко да уради", рекао је председник Србије новинарима у Београду.


Он је додао да је његов грех, али и грех српске државе у томе што, за разлику од других, жели да сви на КИМ не буду по националности Косовари, већ да Срби буду Срби и да припадају српској држави колико је то могуће.

"Придике за то нам држе они који су своју националност променили и који су већ Косовари. Срби су некада били Косовци, а Албанци Косовари. Они прихватају да су они Косовари и држе нам патриотске придике", истакао је председник.

Оптужбе на рачун своје државе, како каже, увек спроводе они који зарад својих интереса помажу "неком трећем".

"Ми ћемо бити боље припремљени, одговарати озбиљно, чувати мир и стабилност, али да се са нама спрда цео свет због тога што могу да кажу "нема везе што ниста нисте испунили (Приштина), важно је да су Срби испунили све", рекао је Вучић.

Лицемерно је, каже председник, да међународна заједница позива обе стране да се понашају у складу са договореним јер те две стране имају своје "име и презиме".

"Шта је то што српска страна није испунила из Бриселског споразума, питам све политичаре у Србији, све црквене званичнике... Видећете да то не постоји", нагласио је он.

Подсећа да је држава економски све снажнија, да Србија има највећи раст у Европи у првом кварталу.


"Реформама из 2014. и 2015. године , дошли смо до највећег раста без озбиљних приватизационих процеса, као што сте имали 2005. када су целу земљу продали, огроман новац се слио и ниста нису сачували. Све проћардали са својим пајташима, они постали богати, а народ сиромашан", закључио је председник.

"Прогнозирао" је да ће и када се реши и питање енергетике, или било који договор и онда његови политички противници бити незадовољни, па ће онда, каже, питати - а да ли је то одрживо.


НЕ МОЖЕ БЕОГРАД ДА ИСПУЊАВА СВЕ,А ПРИШТИНА НИШТА

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија предузети одређене мере, односно реаговати поводом чињенице да Приштина не поштује Бриселски споразум.

"Видећете какву", рекао је, на питање да прецизира на какво реаговање мисли.

Зашто Београд испуњава било шта из Бриселског сапоразума, кад Приштина неће баш ништа - на то питање Тањуга председник је узвратио да је то "озбиљно питање за нас" и да је управо о томе говорио данас на седници Савета за националну безбедност.

Рекао је да ми испуњавамо обавезе ваљда зато што смо поуздан партнер и зато што је то наша обавеза.


"Ми испуњавамо оно што потпишемо", нагласио је.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће Кфор да ради свој посао на КиМ, уз подсећање да свој посао Кфор није радио када је нападнут Марко Ђурић, али да на то нису реаговали ни неки домаћи политичари, нити неки црквени великодостојници.

"Надам се да ће Кфор да ради свој посао иако га нису радили 26. марта када је нападнут и хапшен Марко Ђурић", рекао је Вучић новинарима.

"Не зна се зашто су сви скочили и нико не зна зашто сви ођедном. Нигде се нису тада чули досовски лидери на КиМ, који не могу три гласа тамо да добију, јер их сви познају ко су, нити неки црквени великодостојници, који реч нису рекли поводом хапшења Марка Ђурића, јер су то радили легални органи државе Косова ваљда, па ваљда зато није било потребе да се било ко од њих изјашњава", приметио је Вучић.

На питање новинара који су, по њему, разлози да су се "активирали" црквени великодостојници баш у овом тренутку, председник Србије је рекао да неће да говори о томе, али да иначе одлично зна шта су разлози.

"О томе нека говори патријарх", рекао је.


КОМПРОМИСНО РЕШЕЊЕ НИЈЕ НА ВИДИКУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да компромисно решење за Косово није на видику и да није оптимиста по том питању.

На питање новинара, после састанка са патријархом, о томе шта је то коначно компромисно решење за Косово о којем сви стално говоре, Вучић каже:

"Коначно ће бити онда када буде коначно, не пре тога. О томе ћу говорити ако буде могуће постизање таквог решења. Сада таквог решења нема и нисмо га добили. Да ли је на видику? Мислим да није. Нисам оптимиста", рекао је Вучић.

О ПАТРИЈАРХУ: ЗАДОВОЉАН САМ ЈЕР МЕ ЈЕ САСЛУШАО

Рекао сам патријарху, отворено, све што мислим, и о Косову и Метохији, и другим питањима, и ја сам од њега чуо све што он мисли и што мисли СПЦ, рекао је председник Александар Вучић после састанка са патријархом Иринејом.

Вучић је новинарима пренео да су он и патријарх саслушали један другог док су говорили о националним и државним питањима.

"Задовољан сам што ме је саслушао", рекао је председник и прецизирао да су разговарали о положају Срба на Косову и Метохији, о положају српског народа у БиХ, Хрватској, Црној Гори, као и последицама злочина и убијања и протеривања у акцији Олуја, пре 23 године, али и о катастрофалним демографским кретањима и неопходности предузимања озбиљних и одговорних мера за опстанак српског народа.


Каже и да је упознао патријарха са разговорима и садржини разговора у Бриселу,изјавио је прерсдник Србије Александар Вучић после разговора са патријархом СПЦ.

Како је навео, патријарху је на отворен начин рекао све што мисли и о КиМ и свим другим важним питањима, а да је такође саслушао и чуо од патријарха све што он и црква мисле.


- Многих Олуја неће бити. Српска држава их неће дозволити. Тачка - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)