Међународна војна мисија на Косову (Кфор) смањила је данас по подне своје присуство на прилазу хидроелектрани Газивода.

Док је јутрос на прилазу хидроелектрани и језеру било двадесетак припадника америчког контингента, са више возила, после подне, како јавља извештач Тањуга, остала су само два возила на прилазу хидроелектрани.

Амерички војници, са пушкама, стоје испред возила, а повремено их обилазе тимови за везу Кфора.

СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ Државни врх о ситуацији на Косову

Припадници Кфора указали су још јутрос да није реч о блокади хидроелектране, већ о делу планиране редовне вежбе међународних снага на Косову.

Војници Кфора не заустављају саобраћај, нити спречавају прилаз хидроелектрани.

На Косову данас, након бројних спекулација, упозорења, па и претњи премијера Рамуша Харадинаја Србима да не покушавају да успоставе аутономију због истека рока за успостављање Заједнице Српских Општина, међу Србима влада узнемиреност.
Албанци спремају удар на север због лажне вести?!

КОСОВО У СТАЊУ "ПРИПРАВНОСТИ", АЛБАНСКИ МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ НЕМИРЕ Ђурић: Срби на КиМ неће наседати на провокације; ЕУ: Без тензија на терену, које би угрозиле дијалог


Највише се стрепи на северу, где се, због такве атмосфере, стрепи од могућности преузимања од стране приштинских власти.

И поред тога на језеру Газиводе били су купачи и пецароши, који нису дозволили да им тензије поремети колико-толико нормалан живот.

Газиводе су у протеклом периоду биле често помињане као "мета" приштинских власти, које желе да их "укључе" у косовски енергетски систем.

Председник Србије Александар Вучић раније је више пута изјавио да нема говора о томе.

Језеро и хидроцентрала Газиводе, код Зубиног Потока, и трафостаница Валач су кључни енергетски ресурси на северу Косова, у власништву Електропривреде Србије.

"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ Кфор хитно јача трупе на северу покрајинеГазиводе, према неким проценама, приходују десетине милиона евра годишње.

Део система је и канал Ибар-Лепенац, који је практично витални водни ресурс за територију КиМ, почев од снабдевања водом, преко наводњавања до расхлађивања Термоелектране "Обилић".