Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај упозорио је, након седнице косовског савета за безбедност, Србе на северу покрајине да ће бити одговорено на њихов евентуални покушај да прогласе аутономију.

"Нико нема право да предузме унилатералну акцију ", рекао је он на конференцији за штампу и додао да се неће толерисати кршење косовских закона, преноси "Газета експрес".

Харадинај каже да ће у суботу радна група моћи да поднесе извештај о нацрту статута Заједнице Српских Општина.

Прочитајте још - Харадинај: Први резултати нацрта статута ЗСО 4. или 5.августа

Према његовим речима, чекало се на испуњење те обавезе из Брисела, како би приштинске власти биле сигурне "да је статут ЗСО у складу са косовским законима".

Приштински медији на албанском језику наводе да је седница косовског савета за безбедност уследила дан након што су се појавиле наводне информације да ће Срби са севера покрајине у суботу прогласити аутономију, у одговор на то што Приштина није формирала ЗСО.

"Ако неко излази из косовских закона и уговора, закон ће радити, нема дилеме, добиће свој одговор. Што се тиче севера, увек смо поздравили долазак сваког грађанина света у било ком делу Косова, а свако ко улази на територију Косова у циљу ометања јавног реда и мира добиће одговор у складу са законом", рекао је Харадинај.

ТАЧИ: НЕМА АУТОНОМИЈЕ ЗА СЕВЕР

Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи изјавио је у петак да неће бити "аутономије за север" Косова.

Тачи је на прес конференцији поновио да Приштина не прихвата поделу Косова, нити размену територија, већ само "корекцију граница", односно "придруживање Прешевске долине Косову".

"Мислим да је дошло време да ојачамо улогу и вољу наших грађана. Још увек нисмо испунили интерес грађана. Нисмо имали право на референдум", рекао је Тачи.

Прочитајте још - Тачи: Ако се постигне споразум Прешевска долина ће се припојити Косову

ТАЧИ: ТРАЖИЋУ ПРИПАЈАЊЕ ПРЕШЕВСКЕ ДОЛИНЕ КОСОВУ


Председник Косова Хашим Тачи најавио је данас да ће Србији током преговора у Бриселу представити историјски захтев Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе да се припоје Косову, иако зна да ће бити одбијен.

Тачи је на конференцији за новинаре казао да су мале могућности да ће се Србија сложити са тим захтевом, јер постоји категорично одбијање.

"Могу да замислим каква ће реакција бити у Београду, како ће бити тешка и Србија ће категорички одбити тако нешто. Лидери из Београда треба да се навикну на историјски правичан захтев Албанаца и њихових лидера из Прешева Бујановца и Медвеђе", казао је Тачи, а преноси РТК 2.

На питање шта ће се догодити ако на следећем састанку са председником Србије Александром Вучићем на столу буде предлог о размени Прешевске долине за север Косова, Тачи је казао да познаје "одлучност и непоправљивост" српског председника Александра Вучића када је у питању Косово.

"Али реалност је другачија. Мислим да Александар Вучић треба да научи да саслуша легитиман, правичан захтев Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе да се припоје Косову, свидело се то њему или не. То је у интересу Србије како би ишла напред према учлањењу у ЕУ, али и у постизању мира и стабилности у читавом региону", рекао је председник Косова.

Сматра да ако евентуални мировни споразум Косова и Србије буде подразумевао корекцију граница мировним путем никако неће подразумевати отварање Пандорине кутије и неће имати домино ефекат.

Он је казао да дијалог са српским званичницима има само један циљ, а то је да се мировним путем постигне међудржавни споразума о нормализацији и међусобном признавању.

"Позивам све актере који су обухваћени овим процесом да када говоре о дијалогу истакну чињеницу да се споразум може постићи само путем дијалога, међусобног разумевања и мировним путем, али никако и ни у било каквим околностима претњама ратом", рекао је косовски председник.