Додик: Ако Косово уђе у УН, и Српска тражи столицу!

Д. МИЛИНКОВИЋ

02. 08. 2018. у 23:50

Председник РС Милорад Додик: Решење односа са Приштином повлачи и питање РС. Идеју поделе Космета озбиљно треба ставити на дневни ред. Западни фактори би желели да нас нема

Додик: Ако Косово уђе у УН, и Српска тражи столицу!

Фото: Д.Миловановић

УКОЛИКО дође до укључивања Косова у Уједињене нације и друге међународне институције, тај исти пут затражиће и Бањалука. Када су Албанци једнострано прогласили независност Косова, Скупштина Српске донела је резолуцију, у којој се наводи да ћемо, у случају успостављања новог међународног принципа и праксе у признавању права на самоопредељење, инсистирати на утврђивању нашег државног статуса. Тај документ је и даље на снази и од тога нећемо одустати.

Овако Милорад Додик, председник Републике Српске, за "Новости", појашњава свој став да решавање питања статуса Косова и Метохије не треба одвајати од питања статуса Српске. Он поручује да странци упорно примењују дупле аршине и упозорава да не могу аргументацију коју користе за Косово да искључе у БиХ:

- У том погледу, решење односа између Београда и Приштине на трајној основи морало би да подразумева и решавање проблема статуса Српске. То питање ставићемо на дневни ред када се за то буду створиле околности.

* Колико је реално да се такве околности створе, кад, на пример, Велика Британија спречава чак и да се о Косову расправља у СБ УН?

- За мене то није ништа ново. Од када је присутна на овим просторима, још од времена Отоманске империје, политика Британије је антисрпска. Ми морамо да се боримо за наше позиције и да отворено кажемо - Британци су трајно усмерени против нас. И сваком новом британском амбасадору, када дође први пут кажем: "Добар дан, не могу да вам кажем добро дошли, јер знам да сте дошли да радите против нас".

* И како они на то реагују?

- Исколаче очи и гледају ме у чуду. Амбасадорима који долазе у овај регион већ 20 година се дају исти налози, њихова ароганција према нама је иста, а свет се мења. Европа, која је пре седам-осам година била обећана прича, сада је, а о томе сведочи и француски председник Макрон, потпуно другачија. И сад ја треба да ћутим или да будем кловн и причам оно што се од нас очекивало да говоримо пре 20 година.

* Запад је изузетно осетљив на ваше изјаве и иницијативе усмерене на независност Српске. Очекујете ли санкције међународних представника у БиХ?

- И ја сам осетљив на то што девалвирају српска национална и државна права, Дејтонски споразум. Србима се стално одузимају права која су добили тим споразумом. А исти ти службеници Запада раде све да се појачају права Албанаца. Они би хтели да нас овде нема, поготово да не будемо битан политички фактор.


* Из међународне заједнице упорно поручују да нема мењања Дејтонског споразума, чији је гарант и Србија?

- "Дејтон" су бивша америчка и европска администрација, и делом садашња бриселска администрација, до те мере оскрнавили да он данас не може да слови за конзистентан споразум. А све је то чињено на терет РС. Нисмо ни свемоћни ни авантуристи, али сматрамо да ће једног дана, када се створе објективне околности, питање наше државности морати да буде стављено на дневни ред.

* Мислите ли да је подела Косова једно од могућих решења за трајни компромис између Срба и косовских Албанаца?

- Верујем у оно што председник Вучић и његов тим раде. Ако дођемо у позицију да о томе разговарамо, спреман сам да се окупе сви државни и национални фактори у Срба, а ту убрајам и нас из РС, и да се најозбиљније и та тема стави на дневни ред, јер се чини као једина која би могла да буде релевантна за разматрање. Треба изнети сва "за" и "против" становишта, без емоција и калкулација. На крају крајева, овде нису ни постављене трајне границе.


ВУЧИЋ ОЈАЧАО НАШЕ ПОЗИЦИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК Вучић трпи жестоке критике због покушаја да дође до компромисног решења за КиМ...

- Преговарачка позиција Србије данас је далеко јача и моћнија захваљујући Вучићу. Пре њега, у перцепцији већине Срба било је да је то готова ствар. Разговори нису нимало лаки, али он је вратио дигнитет Србији и нашем народу и постигао да се уважавамо као равноправна страна.

МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА ЗА СРЕБРЕНИЦУ

* СКУПШТИНА Српске, на наш захтев, разматраће 14. августа спорни Извештај комисије о догађајима у Сребреници 1995. Шта очекујете од те расправе?

- Ми не негирамо злочине над Бошњацима али не може истина о Сребреници бити комплетна без информација о страдањима Срба у том истом месту. Комисија која је сачинила извештај радила је под притиском, то су признали и њени чланови, и за нас је спорна и манипулација бројем настрадалих Бошњака. И један човек који страда, без обзира на то које је вере, јесте превише, али истина мора да се утврди и да се уваже и српске жртве. Зато тражимо међународну комисију, са најбољим експертима, који ће сачинити коначни извештај о Сребреници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)

prellee

03.08.2018. 00:16

Kad Britanija ne dozvoljava raspravu o Kosovu onda samo Rusija ili Kina trebaju predložiti da Republika Srpska budu član UN. Ovamo Britanija a na drugoj strani prijedlog od velikih sila za Republiku Srpsku.

Hehe

03.08.2018. 07:44

@prellee - Onda će ostatak svetsa da izbaci Rusiju i Kinu iz UN i stavi ima sankcije?

Ђорђе С.

03.08.2018. 14:12

@prellee - Кину и Русију да избаци остатак света и уведе им санкције? Мислиш на земље НАТО-а, неке исламистичке државе и десетине мини државица? На једну трећину човечанства која је под утицајем САД?

ДДуле

03.08.2018. 02:38

Косово може добити столицу у УН само ако га ми признамо и никако другачије. А, ко то уради биће највећи издајник у историји српског рода. Да смо озбиљна држава спремали би смо се за будући рат (који ће пре или касније опет доћи хтели ми то или не) и гледали како да ослободимо све оно што је некад српско било, и да коначно изађемо на мора на којима су наши преци били.

Opaki

03.08.2018. 03:34

Kako ne kapiramo da nas niko ni ne pita ni za sta, i da smo zadnja rupa na svirali? I da ce tako biti sve dok ne ZAMOLIMO Rusiju da se opredelimo za nju?

Sergio

03.08.2018. 05:14

Gosp Dodik je u pravu, ali ovim intervjuom ne pomaze resenju Kosovskog pitanja. Upravo obrnuto. Podela Kosova je jedino odrzivo resenje a ovim istupom, druga strana moze da opet pocne da gleda stvari jednostrano. Dodik treba da saceka i vidi kako ce sae pregovori o Kosovu resiti pa onda da nastavi sa ovom idejom

Косовка

03.08.2018. 13:16

@Sergio - Подела је корак даље ка разбијању и комадању целе Србије и ка гашењу Републике Српске!

iz glave

03.08.2018. 06:59

lepa priča, ali ako KiM udje u OUN, RS nestaje ( kao i jug SRbije, Raška oblast, pa posle Vojvodina, istok Srbije. Odlazak KiM znači da nemamo unutrašnje snage , da nemamo podršku prijatelja i da verujemo da je neprijatelj svemoćan

Gavrilo Princip

03.08.2018. 07:13

Milorad Dodik je jedini pravi lider srpskog naroda. Izdrži Mile još malo pa da i nas s ove strane Drine povedeš u za srpstvo bolje dane.

Сармат

03.08.2018. 07:47

Само уврстите овај аспект у разматрање, ако ти чиниоци изгурају свој циљ за КиМ, изгураће и свој циљ који се тиче РС а то је унитарна БиХ

Драган Р

03.08.2018. 08:11

Господине Додик, неодговорно је то што говорите. Републику Српску и КиМ никако није могуће поредити а они који себе сматрају Србима то не смеју ни да помисле да чине. Срби у РС па и читавој БиХ су народ, РС је српска држава као што је и КиМ део српске државе, а Шиптари на КиМ од кад је света и века национална мањина.

Чикаго

03.08.2018. 08:30

Браво Додик имаш подршку од Срба из Америке. Само напред до коначног уједињења са Србијом!

Danko L

03.08.2018. 09:33

@Чикаго - Lako je iz Čikaga igrati se se sa našim glavama i navijati .Kad smo pravili RS nije vas nigde bilo.

Трајко Призренац

03.08.2018. 13:14

@Чикаго - Браво! Браво за независност Српске, то је жеља свих нас, али поклањање Косова нека заборави!

Kant

03.08.2018. 09:00

Treba osim za UN insistirati i na članstvu u ostalim organizacijama, MOK, FIFA, FIBA i sl. tome. A u vezi Srebrenice, trebalo je napraviti tu međunarodnu komisiju još davno. Treba na jedno mesto dovesti svetske stručnjake iz velikog broja zemalja pa da vidimo šta oni kažu o haškom pravnom zločinu. Čak i na zapadu ima dosta pravnika koji znaju da je Hag prevara, a o nama naklonjenim zemljama da i ne govorimo.

Кукурајко

03.08.2018. 14:21

@zajko - А бре Зајко, "nemogu se clanit" ни "Репубљика Косова"!

Првослав ћирилица

03.08.2018. 10:14

Браво педседниче! Немој ништа условљавати-одмах тражи столицу у УН. Немој да те варају, те ако добије РС даће и косову, (то је већ решена ствар),Тако смо изгубили две аутономије у Хватској и 10% процената РС!Да си жив и здрав!

Žižak

03.08.2018. 12:35

@Doki - Olako ti momce delis nesto sto nije tvoje ,bas bih voleo da vidim da li bi tako lako delio svoju dedovinu,ocevinu ili svoje imanje ako si ga stekao u zivotu?!!!Siguran sam da ne bi,a kad bi nekome palo na pamet da to uradi umesto tebe,ubedjen sam da bi mu ti licno presudio.Zato ramisli kad pises ,jer svaka rec ima tezinu.Pozdrav.

Јовица

03.08.2018. 14:05

@Sonja - Има право и треба да тражи независност Српске, али не и да поклања Косово и Метохију!

Gale

03.08.2018. 11:11

Zašto čekati da Kosovo uđe u UN?! Čim je Kosovo zatražilo da uđe u Un, već sutra dan ste trebali i vi. Šta ste čekali!??

Srbsko

03.08.2018. 11:14

Kosmetu treba izdvojiti sever ostatak treba uz rez. 1244 UN sacuvati, REALNO shvatiti situaciju na terenu, 99% Siptara tamo zele bolji zivot u Svajcarskoj Nemackoj Engleskoj SAD Kanadi. To im treba omoguciti, bas te zemlje koje forsiraju drzavnost te upravo od njih okupirane regije. Tako i kao sto 90% Srba u Srpskoj zele ziveti sa ostalim Srbima u jednoj drzavi, presvega mislim na Srpsku ali i Crnogoru pod rezima mafiasa, oni u Srbiji koji su protiv ovo resenje preporucio bi zivot u dijaspori

Fudbaler

03.08.2018. 17:33

Dejton" su bivša američka i evropska administracija, i delom sadašnja briselska administracija, do te mere oskrnavili da on danas ne može da slovi za konzistentan sporazum. A sve je to činjeno na teret RS. Nismo ni svemoćni ni avanturisti, ali smatramo da će jednog dana, kada se stvore objektivne okolnosti, pitanje državnosti RS morati da bude stavljeno na dnevni red.Ovo jako važno da RS bude država.

sava

03.08.2018. 22:06

Referendum za pripajanje Republike srpske ne sme da se raaspise jer bi se ona odmah pripojila Srbiji.