Приштини крче пут до столице у УН

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

01. 08. 2018. у 09:02

Шта се крије иза плана Британаца да са седница Савета безбедности уклоне расправу о КиМ: Циљ је да се заташка стање и да се лажна држава прикаже спремном за пријем

Приштини крче пут до столице у УН

НАСТОЈАЊА Велике Британије да као председавајућа Саветом безбедности током овог месеца не стави на дневни ред редован извештај генералног секретара Уједињених нација о ситуацији на Космету, како се тумачи, мотивисана су намером да се заташка стварно стање у овој српској покрајини.

Аргументацијом да у тзв. држави Косово не постоје горући проблеми, због којих би се трошило време светске владе за дебату, заправо се утабава стаза за пријем Косова у чланство УН.

Поводом намера Лондона да промени досадашњу праксу, по којој су се извештаји о КиМ подносили на свака три месеца, премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче да су оне политички неискрене.

- То је неозбиљно, посебно од земље која је, и поред тога што излази из ЕУ, инсистирала да остане везана за решавање проблема и регионалну стабилност. Не могу да разумем да неко, с једне стране жели да буде домаћин састанка Берлинског процеса, а са друге, сматра да ситуација на КиМ није довољно релевантно питање да буде укључено на дневни ред седнице Савета безбедности УН. Не може бити и једно и друго - рекла је Брнабићева.

Премијерка је појаснила да је управо Велика Британија инсистирала да буде домаћин последњег самита Берлинског процеса, где се расправљало о ситуацији на Западном Балкану и регионалној стабилности, и истакла да је питање КиМ важно, не само за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине, већ и за свеукупну регионалну стабилност и сарадњу.

На сајту СБ УН јуче још није био објављен план рада за август, али је као напомена стајало да доспева време за извештај Унмика. Према процедури, петнаест чланица светске владе увек договарају шта ће бити теме дебата у наредном месецу, одлуке се доносе простом већином, и сам председавајући ту нема неке посебне ингеренције.

Иако се, према нашим сазнањима, Русија и Кина противе томе да се извештај о КиМ "заобиђе", оне у овом случају немају право вета, а Србији не иде наруку то што у овом моменту већину у том телу чине државе које признају Косово.

Што се тиче става Русије о овом питању, њихов амбасадор у Београду Александар Чепурин рекао је недавно за наш лист да је ситуација на КиМ таква да седнице СБ УН о стању на КиМ треба да буду отворене за јавност и у истом ритму као и до сада, на свака три месеца.

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже, за "Новости", да је очигледно да западне државе теже да причу о КиМ избаце из Уједињених нација, а примећује и да су последњи извештаји генералног секретара светске организације били објективнији него неки раније и нису ишли у прилог Албанцима.

- Поента је да се прикрије истина о изузетно тешкој ситуацији на Космету и да се лажно прикаже напредак тзв. косовске државе, како би она могла да постане чланица Уједињених нација. Покушај да се ова тема избаци из УН је удар на дијалог Београда и Приштине и притисак на Србију да прихвати коначно решење за косовско питање које не иде у њену корист - сматра Дрецун.


НЕСЛАГАЊА УНУТАР СВЕТСКЕ ВЛАДЕ

НА последњој седници СБ посвећеној КиМ, одржаној у мају, Велика Британија, Француска, САД, Шведска, Пољска и Холандија биле су сагласне да је време да се промени формат расправе о косовској кризи у седишту УН, аргуметујући то податком да је прошло готово 20 година од окончања сукоба.

Заменик руског амбасадора при УН Владимир Сафронков изнео је тада став да ситуација на КиМ "не води ка решењу", већ да се погоршава и успротивио се могућности да се мисија Унмик или формат седница СБ промене. Неслагање с променом мандата Унмика или формата у коме се СБ обавештава о развоју ситуације на КиМ изнео је и Ву Хаитао, заменик кинеског амбасадора при УН.

ГУТЕРЕС ПРИПРЕМИО РЕДОВАН ТРОМЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ

ИНЦИДЕНТИ ОБНАВЉАЈУ НАПЕТОСТI, БРИГА ЗА ДЕЧАНЕ

ОПШТА ситуација је стабилна за разлику од претходног периода када су бројни догађаји негативно утицали на односе између Београда и Приштине. Неки инциденти показали су потенцијал за обнову тензија.

Ови закључци, између осталог, стоје у најновијем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о ситуацији на КиМ, за период од 16. априла до 15. јула 2018.

Гутерес у њему поздравља наставак дијалога Београда и Приштине, а са "растућом забринутошћу" констатује да је убиство Оливера Ивановића и после шест месеци остало нерешено, па позива косовске власти да интензивирају истрагу.

Говорећи о инцидентима, Гутерес је навео да су званичници СПЦ пријавили оштећења цркава у два наврата 17. маја у општини Урошевац, као и да је 26. маја покренута изградња на транзитном путу у оквиру Специјалне заштићене зоне манастира Високи Дечани, који је на листи светске баштине Унеска. Ово питање, како је навео генерални секретар, остаје ствар "за бригу".

Нотирао је и да је 28. маја у општини Клина око 60 Албанаца протестовало како би спречили 30 Срба да присуствују празнику Свете Тројице, као и да је 30. маја у општини Липљан косовски Албанац вербално узнемиравао и физички напао Србина који је хтео да спречи групу албанских тинејџера да малтретирају српску децу на локалном игралишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

Alhemičar

01.08.2018. 09:23

Koliko god da im Englezi pomažu , nikda neće uspeti ,pravda je uz Srbiju i majka Rusija.

др Милан Лекић

01.08.2018. 09:51

Лажна држава Косово - захваљујући Бриселском споразуму, конкретно његовој тачки 14 - формално-правно јесте спремна за УН. Статут ЗСО у оковиру статута Заједнице косовских општина, у складу са тзв. косовским уставом, као и нови устав Српске цркве у припреми - којим се предвиђа разбијање административног устројства СПЦ и преношење аутономних права будућих архиепископија чије се границе поклапају са истим новонасталих држава на простору бивше СФРЈ - последње су етапе процеса дезинтеграције српства

Dragan

01.08.2018. 10:00

Diplomatske odnose sa UK svesti na konzlatni nivo Mi i onako nemamo sa Engleskom ništa što bi nas vezalo uz njih a kroz istoriju samo smo imali štete od njih

Српски маркетинг

01.08.2018. 10:08

Хрвати снимају документарне серије за интернационалне ТВ у којима говоре о "својој" (угарској, млетачкој, аустријској, српској, дубровачкој) историји, о "својим" краљевима (угарским, немачким, латинским, франачким и измишљеним), о "својим" научницима и књижевницима (српским и италијанским). Исправљају историјске истине о 30-годишњем рату, НДХ, Домовинском рату... Ми се посипамо пепелом, прихватамо "истину" коју нам намећу, извињавамо се због "геноцида" над Хрватима, Албанцима, муслиманима...

ratko

01.08.2018. 10:10

Velika sramota i nepravda od strane Londona, prema Srbiji, odavno je Srbija naucila da se bori sa nepravdom koja joj se konstantno namece, pitam se kada ce kraj svemu tome i ima li ga uopste.

Bojan

01.08.2018. 10:10

Britanci žele na podmukao način da sakriju istinu o dešavanjima na Kosovu i Metohiji kako bi obmanuli svetsku javnost da je lažna država Kosovo demokratska država u kojoj se poštuju ljudska prava.

djordje

01.08.2018. 10:11

ovo je dobar put ,za "vrelu" fazu 3 svetskog rata ,sa nuklearnim kontaminacijama i ostrva na kome se nalazi drzava Britanaca. Neki kazu da je u danasnjem globalnom drustvu na zemlji ,precenjeno postojanje tog entiteta ,koji nema vise ulogu generatora civilizacijskih tekovina ,vec vise remetilackog faktora i anahronog delovanja za opstanak ,zemaljskog sara. to je uglavnom jasno i predstavnicima londonskog sitija ,koji zure da presele svoje centre delovanja u Rusiju , Afriku i Juznu ameriku...

Nenad

01.08.2018. 10:11

Britanci žele da svoje miljenike na Balkanu spasu od javne osude za sprovođenje terora nad srpskim stanovništvom na KiM.

jova

01.08.2018. 10:16

Neka kompletno stanovnistvo prime u svoj Commonwealth i neka se zajedno zabavljaju,ali zemlja je srpska i takva ostaje u Srbiji!

Вук З.

01.08.2018. 10:37

Имамо паре од повећаних пореза и такси, од нових намета, од умањених пензија и плата... Истина данас мора да се плати. Погледајте шта раде пропагандне машинерије БЈР Македоније, Хрватске, Монтенегра, Федерације... Иако ове земље нису баш пребогате као западне и исламске државе. А, хавала Богу, још увек имамо историчаре и друге културне и јавне раднике, националне ентузијасте, којима само треба дати мало простора! Мада, то би наљутило Енглезе и друге, нарочито западне, "пријатеље" Срба?

Rat i Mir

01.08.2018. 10:41

Oduvek su nam bili neprijatelji a pogotovo ovih poslednjih decenija! Tako se trebamo i odnositi prema njima!

VETERAN

01.08.2018. 10:49

Odavno država Srbija treba da prekine diplomatske odnose sa Velikom Britanijom jedmom za sva vremena, kao i sa par drugih država nekadašnjih saveznika!

Dragih 19 bombarderskih zemalja

01.08.2018. 10:52

Pošto ste tako dobri za Albance: dabogda vam Kosovo došlo u kuću!

Kowalski

01.08.2018. 10:53

Nisam znao da i moj narod će se naći pored Velike Britanje po tom pitanju ;-/

Јелена

01.08.2018. 11:44

Имамо речитог министра иностраних дела, имамо хиперактивног председника... Нема зиме за нас!

Вук З.

01.08.2018. 19:03

@Јелена - Ботови схватили твој сарказам, не вреди ти. Знају они да председник ради целог дана за добробит Срба и Србије, а ноћу не може да спава од бриге за њих. Па сам председник то стално прича пред ТВ камерама!

Zli porucnik

01.08.2018. 11:46

Ima li neki dobar savet od prijatelja druga brata i savetnika Tonija Blera sta nam je ciniti da priznamo tu "drzavu" i resimo sve njihove probleme.

Шумадинац

01.08.2018. 11:49

Енглези су нам направили кроз историју више штете него Турци, Албанци, Хрвати и остали заједно! Сеју највише зла по свету!!!

Miki - Zg

01.08.2018. 18:54

@Шумадинац - To uvijek tvrdim i naglašavam ,čak više ponižavaju Srbe od fašista NJemaca ?

Fudbaler

01.08.2018. 16:41

Englezi se uvek prave englezi ovo je sramota šta rade, i kako se ponašaju. KiM će ostati u sastavu Srbije.

koricani

01.08.2018. 22:49

Do kada da trpimo neprijatelje Engleze?Sa njima treba prekinuti diplomatske odnose za sva vremena.Oni koji su kolonijalisti da nama sole pamet.Na pedsedniku drzave i vlade je da odluce hocemo li biti ``prijatelji``ili ne sa najgorom nacijom na svetu.

realni

02.08.2018. 08:29

Kako je rekao veliki Srbski voda Milosevic ;Srbe na Kosovu nitko ne smije da tuce.Bio je u pravu Srba vise nema.HA hA

Njato

02.08.2018. 16:31

Ovo je akt despiracije. Bez obzira sta rade i koliko urade, tapija Kosova ostaje u Beogradu. Njihova jedina i poslednja nada je predsednik Vucic. Sta je Vucic?

vladimir

02.08.2018. 21:19

Znate šta, možete i majmunu staviti KRUNU na glavu, on će ostati majmun!

monika

02.08.2018. 21:57

Vucic ce se boriti za KIM,zato sto je nasa teritorija.KIM ne moze biti drzava.Niko nema prava,sem nas da donosi odluke u vezi KIM.