ЧАК 149 функционера је од почетка године поднело захтев да им се дозволи да истовремено обављају две или више функција. А Агенција за борбу против корупције дала је сагласност на 71 захтев - сазнају "Новости" у овој институцији.

То значи да је "прошао" скоро сваки други функционер који је намеравао да уз тренутни положај заузме још неки. У овим случајевима процењено је да нема сукоба интереса и да неће бити кршења закона ако раде више послова.

Према подацима, достављеним "Новостима" из Агенције, од 1. јануара до 20. јула дозволу за други положај затражило је 40 функционера који су већ били у републичким органима, јавним предузећима, привредним друштвима, установама и другим организацијама чији је оснивач Република.

Њих 25 "конкурисало" је за још једну функцију, а већ су били запослени у општинама, предузећима или другим организацијама на локалном нивоу, док је шесторо у тренутку подношења захтева већ имало положај на покрајинском нивоу.

Прочитајте још - Замењен сваки седми посланик

Било је и оних који су, без тражења дозволе или свесно кршећи забране, поседали у више фотеља. Због тога је Агенција покренула 84 поступка, 66 је у току, а у девет случајева је донето решење којим се утврђује да функционеру престаје друга функција коју је преузео. Седморо је "зарадило" меру упозорења, док је у два случаја утврђено да нема основа да се уопште води поступак.

Осим Агенције, дуплим функцијама бави се скупштински Административни одбор, који расправља о посланицима који желе на још један положај. Од почетка године, 11 трибуна добило је одобрење да обавља и другу јавну функцију.

Тако су, осим заступања грађана у парламенту, дозволу за додатни јавни посао добили напредњаци Владимир Ђукановић, Александра Томић, Жарко Мићин и Александар Марковић. Одобрење одбора добили су и: Ненад Константиновић (СДС), Александар Чотрић (СПО), Душица Стојковић (СНС), Дијана Вукомановић (Народна), Санда Рашковић Ивић (Народна), Енис Имамовић (СДА) и Иван Бауер (СДПС).

РАДНО ВРЕМЕ КАО ПРЕПРЕКА

У НАЦРТУ Закона о спречавању корупције, који је управо прошао јавну расправу, предвиђено је да јавни функционер не може да обавља други посао или делатност уколико то захтева ангажман с пуним радним временом. Изузетак су они који се баве научноистраживачким радом, наставном, културно-уметничком, хуманитарном и спортском делатношћу. Наравно, обавезни су да Агенцији пријаве и приходе од ових послова.